Materiaalia opettajille Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen

TuKoKe 2023

Otaniemen lukiolaisten pakopeli palkittiin – tukea tekemiseen Aalto-yliopistosta ja Jyväskylän yliopistosta

Neljän lukiolaisen kehittämä pakopeli sijoittui toiseksi Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailussa 6.4.2023. Kehittämiskeskus Opinkirjo palkitsi lukion ja mukana olleet yliopistot esimerkillisestä yhteistyöstä.

Metal Detectors on nuorille suunnattu virtuaalinen pakopeli, jossa pelaaja oppii kriittisistä metalleista ja niiden tulevaisuudesta. Pelin ovat kehittäneet espoolaisen Otaniemen lukion opiskelijat Anna Karppinen, Sandra Kari, Topias Vakkilainen ja Mimmi Haavisto. Työtä ovat ohjanneet kemian ja matematiikan opettajat, apulaisrehtori Kirsi Vakkilainen ja Anni Kukko (kuvassa yllä) Otaniemen lukiosta.

Pakopeli syntyi yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Jyväskylän yliopiston kanssa. Kehittämiskeskus Opinkirjo palkitsi työn ohjaajat ja yliopistojen yhteistyökumppanit Ari Väisäsen (JYU) ja Tanja Kallion (AY) 600 euron erikoispalkinnolla. Palkinto jaettiin nuorten tiedekilpailu Tutki-Kokeile-Kehitä finaalissa 6.4.2023. Opinkirjo järjestää kilpailun yhdessä Tekniikan akateemiset TEK kanssa.

– Työssä yhdistyvät esimerkillisesti nuorten into, innovatiivinen tapa lisätä työn merkityksellisyyttä luomalla siitä pakopeli, ja aikuisten asiantuntijoiden ja opettajien tuki työn taustalla, perustelee Minna Riikka Järvinen, Opinkirjon toiminnanjohtaja.

Kehittyvät teknologiat tarvitsevat yhä enemmän kriittisiä metalleja, joiden saatavuus on uhattuna. Pelin kehittäneet opiskelijat kertovat haluavansa pelin avulla lisätä tietoisuutta kriittisistä metalleista ja herättää nuoret pohtimaan omia valintojaan.

– On tärkeää, että opiskelijat kuulevat asioista, joista ei vielä puhuta oppikirjoissa. On myös tärkeää, että he pääsevät tutustumaan tutkimuksen tekemiseen ja saavat näin ymmärrystä siitä, miten tieteellinen tieto rakentuu. Opiskelijamme olivat innoissaan vierailusta Jyväskylän yliopistoon, ja Ari Väisänen osasi selittää asiat niin, että opiskelijat pysyivät mukana, Kirsi Vakkilainen Otaniemen lukiosta sanoo.

Tanja Kallio Aalto-yliopistosta koki yhteistyön lukiolaisten kanssa tärkeäksi, koska Suomi ja maailma tarvitsevat uusia tutkijoita ja insinöörejä jatkamaan työtä ympäristöystävällisen teknologian kehittämiseksi ja kestävän kehityksen takaamiseksi.

– On hienoa, jos yhteistyön kautta saan nuoret innostumaan tästä tärkeästä alasta, Kallio sanoo.

Metal detectors -pakopelin tekijät , Sandra Kari, Mimmi Haavisto, Anna Karppinen ja Topias Vakkilainen.

Metal Detectors -pakopeli sijoittui Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun toisen asteen opiskelijoiden sarjassa toiseksi ja palkittiin 800 euron stipendillä. Työ sai myös Biologian ja maantieteen opettajien liiton BMOL:n stipendin 100 euroa, Keksintösäätiön stipendin 100 euroa sekä Tekniikan akateemiset TEKin erikoispalkinnon käytännöllisimmästä ideasta, 100 euroa. Lisäksi pakopelin tekijät pääsevät vierailulle Tampereen yliopistoon osana Päivä professorina -palkintoa.

Lisätietoa

Kaikki Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun lopputapahtumassa palkitut kilpailutyöt

Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun finalistitöiden virtuaalinen näyttely Näyttelyssä voit myös katsoa esittelyvideon Metal detectors -pakopelistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

 

Kiitokset yhteistyökumppaneille

1.3.2023

Opinkirjo sai paljon aikaan vähällä vuonna 2022

Opinkirjon kokonaistavoittavuus vuonna 2022 oli päätähuimaavat 17,5 miljoonaa.

 

Näin isoon lukuun mahtuu todella paljon kaikenlaista toimintaa. Vuonna 2022 Opinkirjolla tehtiin töitä 9 henkilötyövuoden verran. Tämä luku saatiin laskemalla yhteen sekä täysipäiväisten että osa-aikaisten, ja vain osan vuodesta työskennelleiden opinkirjolaisten työtunnit ja jakamalla se kokoaikaisen työntekijän teoreettisella kokonaistuntimäärällä.

 

Opinkirjolla oli vuonna 2022 noin 15 hanketta ja ne toteutettiin yhdessä 153 yhteistyötahon kanssa. Yhteistyötahojen joukosta löytyy mm. kaupunkeja ja kuntia, yliopistoja ja oppilaitoksia, nuorisoalan järjestöjä ja hyväntekeväisyysjärjestöjä.

 

Lausuntoja Opinkirjo antoi kaksi kappaletta. Ne olivat ’Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi nuorisolain muuttamisesta’ sekä ’Lausunto luonnoksesta Valtioneuvoston periaatepäätökseksi suomalaisesta demokratiapolitiikasta 2020-luvulla’.

 

Toimintaamme osallistui 22 288 henkilöä tapahtumissa, kilpailuissa, koulutuksissa ja muussa toiminnassa. Julkaisujamme luki 20 157 henkilöä. Tähän on laskettu yhteen Opinkirjon tuottamien julkaisujen lataus-, tilaus- ja jakomäärät sekä mediajulkaisujemme katselu- ja latausmäärät. Medianäkyvyyden levikki oli 16 789 935 ja paikallistasolla toimintamme tavoitti noin 370 000 henkilöä.

 

Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman yhteistyökumppaneitamme, joten suuri kiitos kaikille teille!

11.1.2023 Tule mukaan Nuorten aloiteryhmäämme

Tule mukaan Nuorten aloiteryhmäämme

Oletko kiinnostunut kehittämään järjestömme toimintaa? Onko mielessäsi nuorten asioita, joita yhteiskunnassamme pitäisi huomioida enemmän? Millaisia uudistuksia kouluissamme pitäisi tehdä? Onko nuorilla riittävästi tilaisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaa? Entä miten osallisuus ja osallistuminen pitäisi järjestää kouluissa ja oppilaitoksissa?

Nuorten aloiteryhmän tavoitteena on tuoda Opinkirjon toimintaan mukaan nuorten ääntä päivittäiseen toimintaamme.

Aloiteryhmä osallistuu eri tavoin toimintamme kehittämiseen ja toteuttamiseen. Aloiteryhmän jäsenenä voit olla mukana erilaisissa hankkeissamme, osallistua lausuntojen laatimiseen, antaa palautetta materiaaleistamme, kirjoittaa blogeja, julkaista vlogeja tai osallistua muulla tavalla.

Aloiteryhmällä on myös mahdollisuus tehdä Opinkirjon hallitukselle aloitteita haluamistaan asioista.

Aloiteryhmän jäsenille maksetaan korvaus vuosittain.

Aloiteryhmä nimetään kevään aikana maalis-huhtikuussa. Aloiteryhmään valitaan mukaan 6-10 nuorta. Valinnassa painotamme innostusta ja mahdollisuutta olla mukana noin neljä kertaa vuodessa järjestettävissä tapaamisissa. Toivomme, että olet mukana toiminnassa 2023-2024.

Kiinnostuitko?

Täytä hakulomake viimeistään 28.2.2023.

Lisätietoja antaa toiminnanjohtaja Minna Riikka Järvinen

minnariikka.jarvinen@opinkirjo.fi

puh.   040 5418661

Nuorten media-akatemia

9.12.2022

Nuorten media-akatemia

Nuorten media-akatemia tarjoaa 15-20-vuotiaille nuorille ja nuorisotoimijoille ajankohtaista tietoa vaaleista ja siitä, kuinka kotimainen media toimii sekä mahdollisuuden verkostoitua. Päivän aikana on puheenvuoroja ja työpajoja, ja mietitään: miten media voisi palvella nuoria paremmin? Tapahtumassa mukana politiikantoimittajia sekä muita median edustajia.

Medialla on ollut keskeinen osa vaaleissa. Vaalit ovat puolestaan demokraattisen yhteiskunnan perusta. Vaaleissa äänestäjät valitsevat poliittiset päätöksentekijät, jotka edustuksellisessa demokratiassa päättävät asioista ja yhteiskunnan toimintaa ja kehitystä ohjaavasta lainsäädännöstä. Media tarjoilee jälleen tulevana keväänä kansalaisille monipuolisia vaalisisältöjä, herättää keskusteluun ja tuo esiin tutuksi kansalaisten vaikuttamisen perustoimintoa, äänestämistä. Avoin ja moniääninen keskustelu on tärkeä osa toimivaa demokratiaa.

Nuorten media-akatemia järjestetään 9.02.2023 klo 10-15, Eduskunnan pikkuparlamentissa, Helsingissä.

Mukaan mahtuu 70 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 26.1.2023. Ilmoittautumislomake.

Media-akatemian toteuttavat eduskunta, Yle ja Opinkirjo yhteistyössä.

 

https://link.webropolsurveys.com/S/76788B5CCC9CCD04

MUISTA HYMY

Hymyllä hyvää mieltä

Hymy-veistoksia on jaettu vuodesta 1954 lähtien yhteensä jo yli 300 000 lapselle ja nuorelle, joille koulutoverit ovat halunneet antaa tunnustusta hyvästä kaveruudesta, avuliaisuudesta, toisten huomioon ottamisesta ja muista ystävyyden ja hyvän sosiaalisen toiminnan arvoista. Kehittämiskeskus Opinkirjo haluaa jakaa Hymyn arvot koko yhteiskuntaan, myös työyhteisöihin!

Hymy-veistoksia kouluihin voi tilata uudesta verkkokaupastamme. Voit tilata hopeisia Hymy-tuotteita luomaan hyvää ja kannustavaa ilmapiiriä ympärillesi sähköpostitse opinkirjo(at)opinkirjo.fi

Intuitio, empatia ja vuorovaikutus osana opetustyötä-kurssi

Intuitio, empatia ja vuorovaikutus osana opetustyötä

Intuitio on tutkitusti tärkeä osa empatiaa, luovuutta, ongelmanratkaisua sekä opetustyön interaktiivisuutta. Mielikuvituksen ja intuitiivisen ajattelun kehittäminen on todettu neurologisesti tärkeäksi empatian kehittymisen kannalta. Opinkirjo järjestää keväällä 2020 opettajille prosessikoulutuksia, joissa opitaan elämyksellisesti taiteen kautta hyödyntäen improvisaatiota – tutkitaan uteliaasti ympäristöä sekä sisäistä maailmaa. Improvisaatio perustuu yhteistyölle, hyväksymiselle, kollektiivisesti ideoiden kehittämiselle, kuuntelulle ja reagoimiselle. Yhteisöllisten harjoitteiden ja itsereflektiivisen kasvuprosessin myötä osallistujat oppivat luovaa ajattelua ja tietoista virittäytymistä intuitioon ja läsnäolevaan vuorovaikutukseen sekä kehittävät kykyä spontaaniin improvisaatioon. Osallistujilta ei edellytetä aiempaa kokemusta taidelähtöisistä menetelmistä.

Kaikki opintojaksot käytyään opettajalle on kehittynyt laaja-alaista osaamista, jolla hän kykenee kehittämään oppijan taitoa tunnistaa ja eritellä kehollisia, affektiivisia sekä esteettisiä kokemuksiaan ja auttaa oppijaa soveltamaan ja luomaan uutta tietoa. Koulutuksella tavoitellaan uteliaisuutta sekä itseluottamusta hylätä tutut konseptit ja heittäytymistä uusien menettelytapojen ja päämäärien tutkimiseen. Opetuksessa on läsnä sekä yksilö- että yhteisötaso: prosessi on merkityksellistä sekä oman luovuuden rakentamisena että sosiaalisen kanssakäymisen muotona. 

Kouluttajina toimivat Kehittämiskeskus Opinkirjon asiantuntija (FM) Julia Petäjä sekä Suomen Impro-opiston johtaja (KM) Kaisa Kokko-Palmer.

Toteutustapa

Kahden opintopisteen koulutuskokonaisuus jakautuu neljän kuukauden ajalle (1-4/2020) sisältäen viisi lähiopetuspäivää (yhteensä 30 lähiopetustuntia), monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamisen omassa työyhteisössä, henkilökohtaisen kokemuspäiväkirjan kirjaamista sekä verkkotyöskentelyä. Lähiopetusjaksoilla työskentely koostuu pääasiallisesti ryhmässä tehtävistä toiminnallisista harjoituksista. Kannustamme ilmoittautumaan työparin kanssa, jotta koulutuksessa opittuja taitoja on helpompi sisällyttää toimintakulttuuriin. Lähiopetuspäivät sijoittuvat aikavälille 9-16.

Kenelle: Koulutukseen voi osallistua kuka tahansa työsuhteessa oleva peruskoulun tai lukion opettaja. Koulutus sopii kaikille opettajille opetettavista aineista riippumatta.

Hinta: Opetus ja materiaalit ovat osallistujille maksuttomia. Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa. Koulutukseen otetaan enintään 24 osallistujaa / koulutuspaikkakunta. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ajankohdat, paikkakunnat ja ilmoittautuminen: Ilmoittautumiset kaikkiin koulutuksiin aukeavat 1.10. klo 8 ja ovat auki 15.11. klo 23.59 asti mikäli paikkoja on vielä jäljellä. Ilmoittauduthan koulutuspaikkakuntakohtaisella linkillä.

Koulutuskokonaisuus toteutetaan kevään 2020 aikana seuraavasti:

Jyväskylä
23.-24.1.
20.-21.2.
27.3.
ILMOITTAUDU TÄSTÄ 

 

Lisätietoja: julia.petaja (at) opinkirjo.fi, 0415052188

Yhteistyökumppanina toimii Suomen Impro-opisto

Yhteystieto

Julia Petäjä  Asiantuntija, FM 0415052188 etunimi.sukunimi@opinkirjo.fi

podcast:https://opinkirjo.fi/2019/10/07/ajatusaania-podcast-kasittelee-opettajien-tulevaisuustaitoja/

Kehittämiskeskus Opinkirjo

Kehittämiskeskus Opinkirjo on opettajia ja kouluyhteisöä varten. Etsimme ja kehitämme uusia tai jo hyväksi todettuja tapoja edistää oppimista, tietoja ja taitoja. Missiomme on tarjota kouluille ja opettajille tukea ja sisältöjä, joiden avulla lapsistamme kasvaa onnellisia, hyvinvoivia ja yhteisöstään vastuuta kantavia ihmisiä.

Opinkirjon erityisosaamisaloiksi on valittu teema-alueita, joita kehittämällä kompetenssit, kuten luovuus ja innovatiivisuus, kriittinen ajattelu ja päättely, vahvistuvat. Teema-alueita ovat osallisuuskasvatuksen lisäksi erityisesti yrittäjyys- ja yhteiskuntakasvatus, tiedekasvatus sekä taidekasvatuksen erityisteemat. Opinkirjo tuottaa koulutusjärjestelmän ja nuorisotyön tueksi laadukkaita materiaaleja, jotka ovat käyttäjilleen maksuttomia.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä