Kevätretki Harakan saareen 26.5.2021
Toteutimme pitkästä aikaa lähitapaamisen. Vaikka säätiedotukset lupasivat keskiviikoksi myrskyä, emme peruneet tapahtumaa. Sateiselle ja tuuliselle retkelle osallistui kuusi sisukasta MAOL -Helsingin kerhon jäsentä, sekä oppaamme Asta Ekman.
Yhteysvene haki porukkamme Cafe Ursulan vieressä olevalta laiturilta ja pääsimme turvallisesti saarelle. Aloitimme kierroksen Luontotalosta, jossa kuulimme kasarmin historiasta ja siitä millaista toimintaa talossa nykyisin järjestetään mm. koululaisryhmille.
Lähdimme sitten kohti Taiteilijataloa. Tosin matkaamme keskeytti polulle myrskyn kaatama puu, joten kiersimme pidempää luontopolkua pitkin. Matkalla oli paljon pesiviä valkoposkihanhia ja kalalokkeja, sekä yksi meriharakkapari, jonka poikaset olivat juuri kuoriutuneet - ja jotka joutuivat heti pesivän lokki pariskunnan hyökkäilyn kohteeksi.
Lintutornista näki hyvin Harakan saaren luonnonsuojelualueelle.
Uusi lintutorni on rakennettu vanhan bunkkerin päälle. Bunkkeria oli käytetty vaarallisten aineiden tuhoamiseen - välillä hurjin seurauksin.
Taiteilijatalossa sijaitsi aikoinaan puolustusvoimien kemiallinen koelaitos, jossa tutkittiin myrkkykaasuja ja testattiin kaasunaamareita painekammiossa. Nykyisin talossa on taiteilijoiden työhuoneita, sekä oppaamme Astan ylläpitämä kemian laboratorio. Laboratoriossa järjestetään kouluvierailuita, joiden aikana oppilasryhmät pääsevät tutkimaan mm. vesinäytteiden nitraatti pitoisuuksia tai kalojen mikromuovipitoisuuksia. Talossa on myös kirjasto-, ruokailu- ja auditoriotilat, joita voisi vuokrata vaikka VESO-päiväksi käyttöön.
Kierroksen jälkeen söimme maittavan iltapalan Luontotalossa. Ja vaikka olimme kaikki sadevaatetuksesta huolimatta hieman märkiä ja kylmissämme, retki oli oikein onnistunut
Saarelle voi mennä retkelle myös ilman opastusta. Tässä vielä ohjeet retkeilyyn.TervetuloaHarakkaan2021.pdf
Kuvat ja teksti: Seija Paljakka
Artikkeli pdf-muodossa Harakan retkellä 26.5.2021.pdf