Iltakoulujen opettajien yhdistys on nyt AIO!

Ajankohtaista

OPH:n LOPS-kysely auki 20.8.2018 asti (linkki saatetekstin jälkeen)

OPH:n saateteksti:
 
”Lukiolainsäädännön uudistumisen myötä Opetushallitus käynnistää elokuussa 2018 lukion opetussuunnitelman perusteiden laadintaprosessin. Uusien perusteiden laadinnassa halutaan hyödyntää mahdollisimman laajasti lukioiden rehtorien ja opettajien asiantuntemusta.

Tällä verkkokyselyllä kootaan lukioiden kokemuksia ja näkemyksiä lukion opetussuunnitelman perusteista 2015. Tavoitteena on selvittää nykyisten perusteiden toimivuutta yleisten ja oppiainekohtaisten osien näkökulmasta. Samalla on tilaisuus esittää ehdotuksia ja ideoita uusien perusteiden laadintaan.

Kyselyssä ei toivota kommentoitavan asioita, joihin ei ops-perusteilla voida vaikuttaa, esim. tuntijakoa tai paikallisia ratkaisuja.
 
Kyselyyn voivat vastata rehtorit, yksittäiset opettajat tai aineryhmät. Kyselyyn voi vastata haluamassaan laajuudessa eli vastata voi samalla kertaa useiden oppiaineiden tai yleisten osien osalta tai vähintään yhtä oppiainetta tai yhtä yleisen osan lukua koskien.”
 
 
Koulutusta ja testipaketti suomen kielen ja lukutaidon lähtötasotestaukseen AIPEssa ja vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksessa - ilmoittaudu NYT


Hyvä aikuisten perusopetuksen tai vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen järjestäjä!
 
ESR-rahoitteisessa Ohjausta maahanmuuttajan perusopetuspolulle –hankkeessa  (Omppu) 2016-19  kehitetään valtakunnallisesti levitettävä osaamiskartoitusmalli aikuisten perusopetukseen. Osaamiskartoitusmallissa annetaan työkaluja suomen kielen taidon, lukutaidon, matematiikan ja  englannin taidon kartoitukseen, niin että opiskelijan aiempi osaaminen voidaan hyödyntää, mutta tunnistetaan myös tuen tarve. Lisäksi kehitetään työkaluja sekä Suomessa että ennen Suomeen tuloa suoritettujen yleissivistävien opintojen ja opiskelutaitojen ja –valmiuksien kartoittamiseen. Hankkeessa kuvataan tämänhetkisiä koulutuspolkuja ja koulutuksen kenttää,  ja annetaan työkaluja oikean koulutuspolun valintaan.  Kehitystyön tulosten pohjalta tuotetaan aikuisten perusopetuksen kehittämiseen sähköinen opas, joka on valtakunnallisesti saatavilla myös hankkeen jälkeen.
 
Hanke on saanut valmiiksi version suomen kielen ja lukutaidon testimateriaalista.  Oppilaitokset voivat käyttää testipakettia tehdessään opiskelijavalintoja aikuisten perusopetukseen tai vapaan sivistystyön lukutaitokoulutukseen. Testipakettia kehitetään edelleen käyttäjien kokemusten perusteella. Testin tarkoituksena on auttaa koulutuksen järjestäjiä opiskelijavalinnoissa ja erityisesti lukutaidon arvioinnissa sekä yhdenmukaistaa lähtötason arviointikäytäntöjä ja -kriteerejä.  Suomen ja lukutaidon testipaketin ovat tehneet suomi 2-opettajat Anna Nylund, Anne Leino ja Katja Kontos, jotka toimivat myös pääkaupunkiseudulla toimivan Testipisteen arvioijina. Anna Nylund ja Katja Kontos ovat myös aikuisten lukutaidon opettajia.
 
Olemme saanet tietoa sekä kentältä että viranomaisilta,  että testiä tarvittaisiin jo nyt eikä vasta projektikauden päätyttyä. Siksi haluamme tarjota sitä käyttöön jo tässä vaiheessa. Ilmaisen testauspaketin saaminen oppilaitokselle projektiaikana edellyttää, että
 
· oppilaitokset testaajat osallistuvat  maksuttomaan testaajakoulutukseen
· oppilaitos sitoutuu siihen, että se käyttää testiä vain aikuisten perusopetuksen tai vapaan sivistystyön opiskelijavalintoihin tai heidän alkuohjaukseensa eikä jaa sitä ulkopuolisille
· oppilaitos sitoutuu antamaan palautetta pyydetyllä tavalla tämän testauspaketin kehittämiseksi ja osallistuu pyydettäessä arvioimaan muitakin hankkeessa kehitettyjä työkaluja
· testiä tai sen osia käytetään vain sovittuna ajanjaksona.
 
Projektikauden jälkeen Testipiste on kiinnostunut jatkamaan työtä. Suomen kielen ja lukutaidon testauspakettia on tarkoitus päivittää, kehittää ja siitä voidaan tehdä  eri versioita esim. samalla paikkakunnalle oleviin kouluihin myös projektin jälkeen. Jotta tämä olisi mahdollista, testauspaketista ja koulutuksesta on tulossa maksullista projektiajan päätyttyä, jollei muuta rahoitusta ole olemassa.  Toivomme, että ne koulutuksen järjestäjät, jotka osallistuvat tähän koulutukseen ja saavat kokeiltavakseen tämän projektiaikana tehdyn version, ovat valmiita jatkossa maksamaan vuosimaksun ja osallistuvat näin omalta osaltaan koko kenttää hyödyttävän  järjestelmän ylläpitämiseen.  Olemme kaavailleet vuosimaksua, joka on noin 800 euroa +ALV ensimmäisenä vuonna ja tulevina vuosia 600 euroa + ALV. Summa riippuu myös siitä, miten laajan käyttäjäkunnan testi saa. Lisäksi noin 150 euroa + ALV käyttäjäkoulutuksesta.  
 
Projektiaikana maksutonta koulutusta suomen kielen ja lukutaidon testin käyttöön järjestetään 16.5 klo 12.00 – 16.30 ja 4.6. klo 12.00 – 16.30. Yhteen päivään osallistuminen riittää . Jos olet kiinnostunut koulutuksesta, ilmoittaudu alla olevan  linkin kautta.. Koulutuspaikka on Eiran aikuislukio, Iso Roobertinkatu 20-22, Helsinki.
 
8.5. mennessä ILMOITTAUTUMISLINKKI ke 16.5.koulutukseen http://51.fi/18touko16
 
29.5. mennessä ILMOITTAUTUMISLINKKI ma 4.6.koulutukseen http://51.fi/18kesa04
 
Turun seudun toimijoille on tulossa tänä keväänä oma koulutuspäivänsä, josta Turun kaupungin mika.salonen@turku.fi tiedottaa myöhemmin.
 
TÄTÄ VIESTIÄ SAA VÄLITTÄÄ EDELLEEN
 
Lisätietoja
 
Anna Nylund
suomi toisena kielenä -opettaja
Eiran aikuislukio
Iso Roobertinkatu 20-22, Helsinki


Kutsu AIO:n kevätkokoukseen pe 13.4.2018 klo 12.00 Helsingissä

AIO:n kevään 2018 seminaaripäivä on valitettavasti peruttu ilmoittautuneiden vähäiseksi jääneen määrän vuoksi, mutta yhdistyksen vuosikokous järjestetään saman päivänä pe 13.4. klo 12.00 Helsingissä Eiran aikuislukion Iso Roobertinkadun toimipisteessä (Iso Roobertinkatu 20 - 22). Tervetuloa kokoukseen! Esityslistaan ja kokousmateriaaliin (toimintakertomus 2017 - 2018, hallituksen ehdotus toimintasuunnitelmaksi 2019 - 2020 ja talousarvioehdotus 2019) pääset tutustumaan näistä linkeistä: AIO_vuosikokouskutsu_2018.pdf
AIO_toimintakertomus_2017_2018.pdf
AIO_toimintasuunnitelmaehdotus_2019_2020.pdf
AIO_talousarvioehdotus_2019.pdfTukimateriaalia aikuisten perusopetukseen edu.fi-portaalissa


Opetushallituksen Edu.fi-portaaliin on lisätty uutta tukimateriaalia aikuisten perusopetukseen. Sieltä löytyy malli henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laatimiseen sekä kaksi artikkelia liittyen muualla hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Materiaali on tuotettu Turun iltalukiossa. Toivottavasti näistä on verkostoissanne apua.

http://www.edu.fi/yleissivistava_koulutus/maahanmuuttajien_koulutus/perustietoa_opetuksesta_ja_koulutuksesta/aikuisten_perusopetus

OPH:n koulutustilaisuus aikuisten uudistuneesta perusopetuksesta


Opetushallitus järjestää 12.2.2018 koulutustilaisuuden aikuisten uudistuneen perusopetuksen käyttöönottoon ja vapaan sivistystyön lukutaitokoulutukseen liittyen. Lisätietoa löytyy alla olevasta linkistä:
 Suomi 100, aikuislukiot 90 - aikuislukiotoiminnan juhlaseminaari ja iltajuhla 25.11.
Liitteenä lehdistötiedote

Aikuislukiotoiminta täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Lauantaina 25.11.2017 vietetään suomalaisen aikuislukioiden 90-vuotisjuhlaa Helsingissä. Noin 90 aikuislukioiden työntekijää ja yhteistyökumppania kokoontuu hotelli Crowne Plazaan juhlaseminaariin, jonka järjestää Aikuislukioiden opettajat ry yhteistyössä Iltakoulujen liiton ja Aikuislukioiden rehtoreiden kanssa. Seminaarin suojelija on presidentti Tarja Halonen, ja puhujana mm. Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Lisätietoa liitteenä olevassa lehdistötiedotteessa: Juhlaseminaari lehdistötiedote.docx
Uudet verkkosivut avattu

Aikuislukioiden opettajien yhdistyksen uudet verkkosivut on nyt avattu. Kehitämme sivuja edelleen, jotta ne palvelisivat yhdistyksen jäseniä mahdollisimman hyvin.

Jos sinulla on toiveita tai ideoita verkkosivuihin liittyen, vinkkaathan niistä meille. Voit lähettää viestin verkkosivulta Ota yhteyttä -linkin kautta tai lähettämällä sähköpostia hallituksen jäsenille (yhteystiedot löytyvät Tietoa yhdistyksestä -linkin takaa).

Haluaisimme uuden verkkosivun avulla myös levittää tietoa siitä, mitä aikuislukioille ja lukioiden aikuislinjoille eri puolilla Suomea kuuluu. Tätä varten toivomme apua ja vinkkejä aikuislukioissa toimivilta ympäri Suomea: Verkkosivumme etusivun oikeassa reunassa on linkki Vinkkaa, mitä koulussasi tapahtuu! – kerro meille ajankohtaiset kuulumiset, ja julkaisemme ne Aikuislukioissa tapahtuu -osiossa.

Nimenmuutoksen myötä yhdistyksemme uusii myös logonsa. Uuden logon suunnittelemiseksi julistamme logokilpailun. Jos sinulla on logoidea, lähetä se meille 29.9.2017 mennessä. Lähetä ehdotus uudeksi logoksi osoitteeseen pauliina.raittila@eira.fi. Voit lähettää ehdotuksesi valmiina logona, skannattuna piirroksena, sanallisesti selitettynä tai miten ikinä saat logoideasi lähetettyä. Paras ehdotus palkitaan juhlaseminaarissa 25.11.2017.

Tule mukaan AIO:n toimintaan!

Voit liittyä jäseneksi täyttämällä liittymislomakkeen ja maksamalla jäsenmaksun, jonka lähetämme saatuamme lomakkeen. Jäsenmaksu on 22 euroa päätoimisilta ja 11 euroa sivutoimisilta/eläkeläisiltä.
Liittymislomake


AIO on Iltakoulujen liiton (IKLO) ja Aineopettajaliiton (AOL) jäsen