Ohjeita eri tehtävätyyppejä varten

Kuuntelu

Sinulla on aikaa perehtyä kysymyksiin

Sähköisessä yo-kokeessa sinulla on kokelaana puolellasi muuan selkeä etu verrattuna vanhoihin "paperikokeisiin". Voit nimittäin vapaasti käyttää kuunteluun niin paljon aikaa kuin tarvitset! Käytännössä sinulla on oikeasti kunnolla aikaa perehtyä kysymyksiin ja vaihtoehtoihin, ja voit painaa kuuntelupainiketta sitten kun olet valmis. 

Kannattaa myös muistaa, että koetta ei ole pakko aloittaa kuuntelun tekemisellä, eikä koko kuuntelua ole välttämättä pakko tehdä kerralla. Jos tuntuu siltä, että ei suju, tee välillä jotakin muuta!

Autenttinen materiaali 

Sähköisissä kokeissa on selkeästi alettu käyttää enemmän autenttista materiaalia, eli esim. videoita ja radiolähetyksiä, joita ei ole tehty erikseen kielenopiskelijoita varten studiossa. Kannattaa siis varustautua henkisesti puheeseen, joka on ajoittain nopeampaa ja epäselvempää kuin vaikkapa oppikirjan teksteissä. 

Kaikki kuuntelut eivät toki ole koskaan hankalia, vaan hankalaa tasapainottaa aina helpompi osio. Lisäksi, kun olet lukenut kysymykset ja vaihtoehdot huolellisesti läpi, tiedät mitä tietoa sinun täytyy hakea. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää, kunhan hahmotat aiheen ja osaat poimia kuuntelusta kysytyt asiat! Muista myös, että alkuun laitettu hankala kuuntelu on keino järkyttää kokelasta. Kun tiedostat tämän, et säikähdä niin helposti!

Tekstinymmärrys

MONIVALINNAT

Kannattaa tehdä koe itselle parhaiten sopivalla tavalla. Toimivaa tapaa ei välttämättä kannata muuttaa.
Tässä on yksi mahdollinen lähestymistapa:

- Lue kysymykset, jotta tiedät mihin asioihin sinun pitää kiinnittää erityistä huomiota lukiessasi

- Lue ensin nopeasti joko koko teksti tai esim. kappale kerrallaan

- Etsi kysymyksiin vastaukset tekstistä.

- Vertaa tekstistä löytämiäsi vastauksia vaihtoehtoihin (A, B, C)

- Valitse AJATUKSELTAAN lähinnä oleva vaihtoehto ("sama asia eri sanoin"). Usein kokeessa testataan sanaston laajuutta, joten vastaus harvoin löytyy "suoraan". Tekstissä voi olla myös oikealta vaikuttavia yksittäisiä sanoja harhauttamassa merkityksen vain osittain ymmärtävää lukijaa!

- Vinkkinä vastauksen paikasta voi käyttää esim. kysymyksissä olevia henkilön ja paikan nimiä. Kun etsit tekstistä saman nimen, vastauskin on luultavasti lähellä!

- Jos et ole varma jostakin kohdasta, merkitse se itsellesi muistiin. Siirry seuraavaan kohtaan ja palaa vaikeimpiin kohtiin myöhemmin!

- Voit myös tehdä välillä jotakin toista tehtävää ja antaa aivojen latautua…

- Valitse oikea tai paras vaihtoehto: jos kaksi vaihtoehtoa tuntuu tasaveroisilta, lue tekstiä uudestaan ja tarkasti. Hae nimenomaan samaa ajatusta. Toisinaan vastaus voi löytyä myös selkeästi väärät vaihtoehdot pois sulkemalla tai vähiten väärä vastaus valitsemalla!

- Muista, että yksi jekku on harhauttaa lukija päättelemään: "tuo on totta". Muista, että perustelun on löydyttävä tekstistä. Faktakaan ei ole oikea vastaus, jos sitä ei ole mainittu tekstissä!

-
Ole myös tarkkana sen suhteen mitä kysytäänVaihtoehto voi periaatteessa olla aivan oikea, mutta tarkemmin katsoen se ei vastaakaan kysymykseen...

AVOTEHTÄVÄT

- INFORMAATIOTA on aina ylimääräistä. Se voi myös harhauttaa huomiota pois kysytyistä asioista, jos et ole tarkkana. 

- Tämän takia LUE ENSIN KYSYMYKSET. Tämä on olennaisen tärkeä juttu, sillä silloin hahmotat jo jotakin tekstin aiheesta, ja tiedät mihin asioihin sinun pitää lukiessa erityisesti keskittyä. 

- Yritä TIIVISTÄÄ OMIN SANOIN. Jos yrität kääntää "sana sanasta", ajatus saattaa hämärtyä ja voit tehdä helpommin tulkintavirheitä. Samalla huomiosi voi keskittyä kääntämiseen eikä ymmärtämiseen!

- VASTAA VAIN SIIHEN MITÄ KYSYTÄÄN. Et saa pisteitä ylimääräisestä tiedosta. Ja mitä enemmän kirjoitat, sitä todennäköisemmin teet jonkun tulkintavirheen, joka maksaa sinulle pisteitä! Erityisen harmillista tämä on, jos virhe on ylimääräisessä tiedossa, ja vastaus olisi muuten täysin oikea. Siispä: VASTAA TIIVIISTI JA NAPAKASTI. Lyhytkin vastaus riittää, kunhan se vastaa kysymykseen ja on riittävän tarkka!

Sanasto ja rakenne (Monivalinnat)

- Lue esim. kappale kerrallaan. Monesti seuraava tai edellinen lause antaa vinkkiä siitä mikä ajatus lauseessa halutaan ilmaista. 

- Kiinnitä huomiota aikamuotoon: onko tekstin tarina menneessä ajassa? Usein se on. Silloin siinä esiintyy luultavasti pluskvamperfektiä, imperfektiä ja konditionaaleja. Onko tekstin tarina vielä kesken? Silloin siinä esiintyy luultavasti perfektiä, preesensiä ja futuuria.

- Koeta tunnistaa mikä kielioppiasia on kyseessä ja palauttaa mieleesi siihen liittyvä sääntö: esim. "sekä - että" -vertailu vaatii sanat BOTH ja AND. Jos toinen on tekstissä, toisen kohdalla voi olla täydennettävä aukko. Tärkeintä on hahmottaa mitä lauseessa / kappaleessa halutaan sanoa. Sitä kautta hahmottuu parhaiten myö kielioppi.

- Sanastoa kysyttäessä vaihtoehtoina voi olla joko merkitykseltään läheisiä sanoja(esim. habit, custom, way, tradition) tai sanoja jotka muistuttavat toisiaan mutta joilla on eri merkitys (convened, conversed, converted, conveyed). Voit luottaa joko laajaan sanavarastoosi tai sen pettäessä päättelykykyyn. 

- Sulje pois selkeästi väärät vaihtoehdot

- Hankalassa tapauksessa lue mielessäsi lause ääneen, ja mieti mikä vaihtoehdoista tuntuu (kuulostaa) parhaalta.

Kirjoitelma

Lähestymistapasi riippuu ainakin osittain tämänhetkisestä tasostasi. Kuten kaikessa tekemisessä, kannattaa tunnustaa oma taso ("riman korkeus") ja suhteuttaa tekeminen siihen. Liian matalalla oleva rima johtaa helposti lepsuiluun ja alisuorittamiseen, suhteettoman korkealle asetetut tavoitteet helposti stressiin ja turhaan pettymykseen. 

Seuraavassa on vinkkejä eritasoisille kirjoittajille:

HYVÄ kirjoittaja: 

Yritä saada mukaan esim. eri aika- ja verbimuotoja ja pyri monipuolisiin lauserakenteisiin hyödyntämällä vaikkapa erilaisia sivulauseita ja lauseenvastikkeita. Hyödynnä konjunktioita ja sidesanoja yhdistäessäsi päälauseita ja sivulauseita. Muutama hyvä sanonta tai fraasi tekevät hyvän vaikutelman, kuten myös monipuolinen ja edustava sanasto

Muista kuitenkin, ettet ahda kirjoitelmaasi täyteen kaikkea mahdollista luettavuuden ja selkeyden kustannuksella! Viestinnällisyys on kuitenkin yksi olennaisimpia arvioitavia asioita, ja se kärsii jos yrität liikaa. 

Kun erotellaan parhaita hyvien joukosta, kirjoitelmassa korostuu myös omaperäinen, innostava ja tuore näkökulma. Persoonallisuus voi olla juuri se tekijä, joka saa juuri sinun tekstisi jäämään mieleen!

PERUSTASON kirjoittaja: 

Kannattaa pitää mielessä, että yli 70 pisteen kirjoitelmaan ei vaadita mahdottomia: riittää kun kirjoitelman rakenne on looginen ja helposti seurattava, etkä tee virheitä esim. aikamuodoissa. Suhteellisen virheetön, selkeä peruskieli riittää siis varsin pitkälle!

Esimerkiksi konditionaalin tai erilaisten sivulauseiden käyttö tuovat lisäpisteitä, mutta älä lähde kokeilemaan kielioppiasioita, joiden hallinnasta et ole ainakin suhteellisen varma. Sujuvuus kärsii aina, jos lauserakenne töksähtää ikävästi! 

Sanaston puolella pyri siihen, ettet toista liikaa samoja sanoja (esim. sama verbi samassa aikamuodossa moneen kertaan). 

Suunnittele sisältö ja järjestys loogiseksi ja pidä huolta, että kirjoitelmasi juoni tai "punainen lanka" säilyy

HEIKOHKO kirjoittaja:

Sinulla on haasteita ja pulmia välittää ajatustasi selkeästi, ja lauserakenteet eivät ole oikein hallussa tai ottavat mallia suomen kielestä. On parasta pysytellä perusasioissa ja välttää pahimmat sudenkuopat.

Pyri tällöin siihen, että kirjoitat mahdollisimman selkeästi ja että ajatus pysyy koossa. Älä ota riskejä! Kirjoita helppoa peruskieltä, jota itse ymmärrät. Älä ainakaan heitä riskillä mukaan hankalia sanoja tai kielioppirakenteita, joiden toivot tuurilla osuvan kohdalleen. 

Kertaa ennen koetta peruskielioppi (mm. preesens ja imperfekti kieltomuotoineen). Kiinnitä erityisesti huomiota asioihin, joiden tiedät olevan sinulle vaikeita. Lue läpi vanhoja kirjoitelmia ja vältä niissä tekemäsi virheet. 

Älä pelkää tarpeen tullen kysyä neuvoa opettajalta tai pyytää tukiopetusta. Useamman kerran ratkaisevat 10 lisäpistettä ovat löytyneet pienehköllä säädöllä juuri kirjoitelmasta!