JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2023-

1 JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN

Vieremän lukion järjestyssääntöjen tarkoituksena on turvata kouluyhteisön jäsenille hyvät opiskelu- ja työolosuhteet sekä taata jokaiselle opiskelun häiriöttömyys, viihtyvyys, turvallisuus ja opiskelun esteetön sujuminen. Näin lukion järjestyssäännöt tukevat koulun tavoitteiden saavuttamista.

Järjestyssäännöt asettavat kaikille työyhteisön jäsenille velvollisuuksien ohella oikeuksia.

Vieremän lukion järjestyssääntöjä tulee noudattaa kaikissa lukion nimissä järjestettävissä tilaisuuksissa. Koulualueena pidetään koulurakennusta ja koulupäivän aikana kaikkia niitä tiloja, joilla oppitunteja ja muita koulun tilaisuuksia järjestetään. Kouluajaksi katsotaan työjärjestyksen mukainen työpäivä, lukio-opintoihin liittyvät opintokäynnit ja muut mahdolliset tilaisuudet, koulun alueen ulkopuoliset koulun järjestämät tilaisuudet sekä kouluorganisaatioon kuuluvien järjestöjen, yhdistysten ja kerhojen tilaisuudet. (Muissa opiskeluun liittyvissä yhteistyötahojen tiloissa ja tilaisuuksissa noudatetaan lisäksi näiden sääntöjä)

2 VIEREMÄN LUKION TOIMINTAKÄYTÄNTEET

Opiskelijalla ja henkilökunnalla on oikeus turvalliseen ja tasa-arvoiseen opiskeluympäristöön. Oppimisympäristöissä jokaisen tulee käyttäytyä asiallisesti. Toisen ihmisen fyysinen ja henkinen vahingoittaminen, väkivalta, kiusaaminen, syrjintä ja häirintä on kielletty. Jokainen kouluyhteisön jäsen edistää omalla käyttäytymisellään työrauhaa, viihtyisyyttä ja työturvallisuutta sekä hyviä tapoja koulutuksen järjestäjän lukiokoulutusta koskevissa tiloissa ja tapahtumissa. Oppilaitoksen henkilökunnan antamia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa.  Turvallisuutta vaarantavien esineiden, aineiden ja laitteiden tuonti kouluun on kielletty. Lukion opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käsiteltävä huolellisesti lukion omaisuutta.

3 OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet määritellään lukiolaissa (714/2018). Sen mukaisesti:

1 Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä. *

2 Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.

3 Opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja vältettävä toimintaa, joka voi vaarantaa muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.

4 Opiskelijan velvollisuudesta korvata aiheuttamansa vahinko säädetään erikseen vahingonkorvauslaissa.

(* Mikäli opiskelija on estynyt osallistumasta opetukseen, täysi-ikäisen opiskelijan tai alle 18-vuotiaan opiskelijan huoltajan tulee selvittää poissaolon syy Wilmaan. Selvitetty poissaolo edellyttää lyhyttä selitystä. Opettaja kirjaa kaikki poissaolot samaan järjestelmään)

4 ARVIOINTI

Opiskelijan työskentelyä, oppimista ja osaamisen kehittymistä tulee arvioida monipuolisesti. Arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään opiskelijan edellytyksiä itsearviointiin. Opiskelijalla on oikeus saada tieto arvioinnissa käytettävistä arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen. Opiskelijalle on lukio-opintojen aikana annettava mahdollisuus itsearviointiin.

Opiskelijan työskentelyä, oppimista ja osaamisen kehittymistä tulee arvioida opetussuunnitelman mukaisen opintojakson suorittamisen aikana suhteessa opintojaksolle asetettuihin tavoitteisiin. Opiskelijan tulee saada palautetta oppimisensa kehittymisestä. Arvioinnin toteuttamisesta ja siihen kuuluvasta palautteen antamisesta päätetään Vieremän lukion paikallisessa opetussuunnitelmassa (2021).

5 ETENEMINEN OPINNOISSA

Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänen poissaololleen ole perusteltua syytä.

Opintojen etenemistä seurataan monialaisesti. Seurannassa käytetään opintorekisterimerkintöjä

T

Opintojaksossa on puutteita ja sitä on täydennettävä

P

Opintojaksossa on poissaoloja kurssin aikana 4 oppituntia tai enemmän. (Tällöin opiskelijan tulee keskustella opettajan kanssa osaamisen varmistamiseksi. Tämän keskustelun pohjalta päätetään jatkotoiminnoista)

K

Opintojakso on keskeytetty joko opiskelijan ilmoituksesta tai kurssin opettajan ilmoituksella rehtorille

Mikäli opiskelijalla on kaksi peräkkäistä saman aineen hylättyä arvosanaa, on hänellä etenemiseste. Se poistuu, kun toisen niistä suorittaa hyväksytysti. Opiskelija voi kuitenkin osallistua kyseisen aineen seuraavan opintojakson opetukseen.

6 KOEMÄÄRÄYKSET

1 Opiskelija vastaa kokeessa tarvittavista välineistä (toimiva sähköinen koevälineistö ja muut erikseen nimettävät koevälineet). Kokeeseen on saavuttava ennen koetilaisuuden alkua. Matkapuhelimien ja muiden elektronisten välineiden tuonti koetilaan on kielletty.

2 Mikäli opiskelija on poissa kokeesta, koe tehdään ylimääräisenä koepäivänä.

3 Uusintakokeeseen on ilmoittauduttava vähintään kolme (3) arkipäivää ennen koetta lukion kotisivuilla olevan järjestelmän kautta.

7 VILPPI

Mikäli opiskelija syyllistyy opinnoissa vilppiin tai vilpin yritykseen opintosuoritusta ei arvioida. Opiskelijan on osallistuttava ko. opintojaksolle uudelleen. Vilpiksi katsotaan myös osallistuminen vilppiin tai vilpin yritykseen.

Ennen seuraamuksien määräämistä opiskelijalle ilmoitetaan, mistä teosta häntä epäillään ja häntä kuullaan. Vilpistä tiedotetaan aina huoltajille.

8 POISSAOLOKÄYTÄNNÖT

1 Opiskelija on velvollinen selvittämään ennakoitavissa olevan oppitunnin tai opintopäivän mittaisen poissaolon etukäteen sekä ryhmänohjaajalle että kurssin opettajalle. Luvallisia ja todistuksen vaativia poissaolon syitä ovat asioinnit viranomaisilla, lääkärissä sekä autokoulun teoria- ja ajokokeet.

2 Opiskelija voi olla poissa opintojakson aikana neljä (4) kertaa. Niiden aikana hän huolehtii itse aktiivisesti opintojakson ohjelman seurannasta. Mikäli poissaoloja on enemmän, opintorekisterimerkinnäksi tulee P. Opintojakson opettaja toimittaa tiedon tästä arvioinnista myös ryhmäohjaajalle.

3 Pidemmät poissaololuvat haetaan erillisellä hakemuksella. Lyhyet poissaolot myöntää ryhmänohjaaja (1-5 päivää) ja tästä pidemmät rehtori (yli 5 päivää). Mikäli poissaololupaa haetaan jälkikäteen, poissaolot kirjataan luvattomina.

4 Opiskelijan tulee seurata poissaolon aikana opintojen edistymistä. Opintojakson suorittamiseen liittyvät tehtävät jne. tulee suorittaa opiskelijan palattua opiskelemaan. Mahdolliset täydentävät suoritukset tulee suorittaa kyseisen jakson aikana (tai uusintapäivään mennessä).

5 Opiskelijan sairastuminen on ilmoitettava ryhmäohjaajalle (tai terveydenhoitajalle) puhelimitse tai wilman kautta.

6 Opiskelijan myöhästyminen oppitunneilta vaikuttaa kurssin arviointiin.

7 Mikäli opiskelija joudutaan poistamaan opetuksesta, merkitään tästä yksi (1) poissaolo.

9 KORVAAVUUDET

Korvaavuudet myöntää rehtori erillisestä hakemuksesta. Niihin tulee liittää myös tarvittavat todistukset.  

10 MUUT MÄÄRÄYKSET

1 Tupakointi, nuuskan ja sähkötupakan käyttö on kielletty. Päihteiden, huumeiden ja vastaavien aineiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen on niin ikään kielletty oppilaitosten alueilla ja opiskeluun liittyvissä tilaisuuksissa.

2 Sähköisten viestimien käyttö oppitunnilla on sallittu opettajan luvalla.

3 Ruokailussa noudatetaan hyviä ruokailutapoja ja henkilökunnan antamia ohjeita.

4 Tallenteiden tekemisessä noudatetaan rehtorin antamia ohjeita.

11 JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN RIKKOMINEN

Järjestysääntöjen rikkomisesta aiheutuvat menettelytavat perustuvat lukiolain määräyksiin (Lukiolaki 714/2018).

12 JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN SEURANTA JA TARKISTAMINEN

Järjestyssäännöistä ja koulun toimintakäytänteistä tiedotetaan lukuvuosittain opiskelijoille ja huoltajille. Järjestyssääntöjä seurataan ja tarkistetaan tarpeen mukaan lukion henkilökuntaa, opettajia, huoltajia ja oppilaskuntaa kuullen. Päivitetyt järjestyssäännöt käsitellään opettajainkokouksessa.

SUUNNITELMA OPISKELIJOIDEN SUOJAAMISEKSI

 

Suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Lähtökohdat

  • Vieremän lukion opiskelijoilla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön
  • Kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää ei hyväksytä ja niihin puututaan
  • Opiskelijoiden on käyttäydyttävä siten, että he eivät toimillaan aiheuta kiusaamista, luo väkivaltaisia tilanteita eivätkä häiritse muita
  • Vieremän lukion henkilökuntaan kuuluvan on ilmoitettava tietoonsa tulleesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle sekä lisäksi ryhmäohjaajalle että rehtorille

 

Opiskelijoiden suojaaminen kiusaamiselta

Kiusaamisena pidetään sitä, kun opiskelija joutuu tahallisen ja kielteisen toiminnan kohteeksi. Sen ilmenemismuotoja ovat esim.

  • Omaisuuteen kohdistuva kiusaaminen
  • Fyysinen kiusaaminen
  • Psyykkinen kiusaaminen
  • Epäsuora kiusaaminen
  • Kiusaaminen digitaalisissa ympäristöissä

 

Vieremän lukio ei hyväksy kiusaamista.

Kiusaamisen tunnisteita voivat olla esim., että

  • Opiskelija on toistuvasti yksin välitunneilla tai häntä ei oteta mukaan ryhmätöihin tms.
  • Hänen poissaoloissa on tapahtunut muutoksia
  • Opiskelija vaikuttaa sulkeutuneelle
  • jne.

Ennaltaehkäisy

Vieremän lukion toimintakulttuurin keskiössä on myös opiskelijoiden fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi. Tätä edistetään lukuvuosittain päätettävien toimien avulla (esim. järjestämällä hyvinvointipäiviä). Jokaiselle opiskelijalle on myös nimetty oma ryhmäohjaaja, jotka pitävät jokaisessa periodissa sekä ryhmän yhteisiä että yksilötapaamisia. Hyvinvointityössä ovat mukana myös opiskelijakunnan hallitus, opiskelijahuollon henkilöstö ja muut mahdolliset toimijat. Lukio tiedottaa kiusaamiseen liittyvistä suunnitelmista. Lukio kerää lisäksi toimintapalautetta erilaisilla kyselyillä, joiden yhtenä osana on tunnistaa mahdolliset kiusaamistilanteet. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus tehdä nimetön kiusaamiseen liittyvä ilmoittaminen.

Toimenpiteet

Kiusaamisepäilyn, -havainnon ja -ilmoituksen osalta toimitaan seuraavasti

  • Ilmoittaminen (epäilty, havaittu ja ilmoitettu kiusaaminen ilmoitetaan ryhmäohjaajalle, rehtorille, kiusaamisesta epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle)
  • Puuttuminen (henkilökuntaan kuuluva henkilö puuttuu tilanteeseen keskustelemalla)
  • Jatkotoimet (asia ilmoitetaan myös rehtorille, joka keskustelee kiusatun kanssa ja selvittää teon taustat ja vakavuuden. Rehtori suunnittelee yhdessä ryhmäohjaajan ja opinto-ohjaajan kanssa jatkotoimet. Rehtori keskustelee epäillyt/todetut kiusaamiseen syyllistyneet ja on tarvittaessa yhteydessä alaikäisten huoltajiin sekä mahdollisesti myös viranomaisiin. Rehtori ryhtyy tarvittaessa edelleen kurinpitotoimiin)
  • Kirjaaminen (kaikki koulukiusaamisen selvittämiseen liittyvät toimenpiteet kirjataan)
  • Seuranta

 Opiskelijoiden suojaaminen väkivallalta

Väkivalta voi ilmetä

  • uhkaavana koettuna tilanteena
  • fyysisenä väkivaltana

Vieremän lukio ei hyväksy väkivaltaista käyttäytymistä.

Väkivallan ennaltaehkäisy

Vieremän lukio toimintakulttuurin keskiössä on myös opiskelijoiden fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi. Väkivaltaisen käyttäytymisen osalta lukio pyrkii luomaan ilmapiirin, jossa korostetaan toisten fyysistä koskemattomuutta. Jokaiselle opiskelijalle on nimetty oma ryhmäohjaaja, joka pitää jokaisessa periodissa sekä ryhmän yhteisiä että yksilötapaamisia. Lukio tiedottaa väkivaltaan liittyvistä liittyvistä suunnitelmista. Lukio kerää lisäksi toimintapalautetta erilaisilla kyselyillä, joiden yhtenä osana on tunnistaa mahdolliset väkivaltatilanteet. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus tehdä nimetön väkivaltatilanteeseen liittyvä ilmoittaminen.

Toimenpiteet

Vieremän lukion toiminta uhkatilanteissa perustuu Vieremän Kirkonkylän ja Vieremän lukion pelastussuunnitelmaan. Sen lisäksi tilanteen mukaisesti eri toimintamalleja ovat:

  • Puuttuminen (Sanallinen ja/tai fyysinen)
  • Suojautuminen (Muiden suojaaminen, oman turvallisuuden varmistaminen)
  • Ilmoittaminen (Viranomaiset, koulun turvallisuushenkilöstö, muut)
  • Jatkotoimet (Rehtori tai muu viranomainen huolehtii ilmoittamisesta, mahdollisten kuvamateriaalien luovuttaminen rehtorille tai muille viranomaisille)
  • Kirjaaminen
  • Seuranta

 

Opiskelijoiden suojaaminen häirinnältä ja rasismilta

Sukupuolista häirintänä pidetään sukupuolisuuteen kohdistuvaa ei-toivottua huomiota. Näitä toimintoja ovat

  • Sanallinen toiminta (loukkaava koettava kommentointi, ehdottelu jne.)
  • Fyysinen toiminta (asiaton koskettaminen jne.)
  • Digitaalisissa ympäristöissä tapahtuvat asiaton sukupuolisuuteen liittyvä käyttäytyminen

Rasismi määritellään toisen henkilön arvottamista alempiarvoiseksi mm. etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella.

Vieremän lukio ei hyväksy rasistista käyttäytymistä.

Rasismin ennaltaehkäisy

Vieremän lukio toimintakulttuurin keskiössä on myös opiskelijoiden fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi. Rasistisen käyttäytymisen osalta lukio pyrkii luomaan ilmapiirin, jossa korostetaan myös eri kulttuurien, uskontojen jne. erilaisuutta sekä näiden hyväksymistä. Jokaiselle opiskelijalle on nimetty oma ryhmäohjaaja, joka pitää jokaisessa periodissa sekä ryhmän yhteisiä että yksilötapaamisia. Lukio tiedottaa rasistiseen käyttäytymiseen liittyvistä suunnitelmista. Lukio kerää lisäksi toimintapalautetta erilaisilla kyselyillä, joiden yhtenä osana on tunnistaa mahdolliset rasistiset tilanteet. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus tehdä nimetön rasistiseen tilanteeseen liittyvä ilmoittaminen.

Toimenpiteet

Rasistisen toiminnan epäilyn, -havainnon ja -ilmoituksen osalta toimitaan seuraavasti

  • Ilmoittaminen (epäilty, havaittu ja ilmoitettu rasistinen toiminta ilmoitetaan ryhmäohjaajalle, rehtorille, toiminnasta epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle)
  • Puuttuminen (henkilökuntaan kuuluva henkilö puuttuu tilanteeseen keskustelemalla)
  • Jatkotoimet (asia ilmoitetaan myös rehtorille, joka keskustelee rasistisen toiminnan kohteena olleen kanssa ja selvittää teon taustat ja vakavuuden. Rehtori suunnittelee yhdessä ryhmäohjaajan ja opinto-ohjaajan kanssa jatkotoimet. Rehtori keskustelee epäillyn/todetun rasistisen toiminnan suorittaneen kanssa ja on tarvittaessa yhteydessä alaikäisten huoltajiin sekä mahdollisesti myös viranomaisiin. Rehtori ryhtyy tarvittaessa edelleen kurinpitotoimiin)
  • Kirjaaminen (kaikki rasistiseen toiminnan selvittämiseen liittyvät toimenpiteet kirjataan)
  • Seuranta

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä