Tapaturmien ehkäisy esiopetuksessa

Tapaturmien ehkäiseminen

Riskien arviointi
Lapsia koskeva yksikkökohtainen opetussuunnitelmaan sisältyvä turvallisuussuunnitelma, kiinteistöä koskeva pelastussuunnitelma sekä henkilöstöä ja yläkoulun teknistä työtä koskeva työsuojelun toimintaohjelma päivitetään vuosittain ja päivityksen tulee perustua kutakin suunnitelmaa koskevaan vuosittaiseen riskinarviointiin.

Uhkiin varautuminen
Uhkiin varautuminen kuvataan kiinteistön pelastussuunnitelmassa. Siltä osin pelastussuunnitelma ei ole julkinen.

Ensiapu
Yleinen ensiapuvalmius kuvataan kiinteistön pelastussuunnitelmassa.

Läheltä piti
Kaikki tapaturmiin liittyvät läheltä piti -tilanteet tulee yksikön johtajan raportoida välittömästi kasvatus- ja opetustoimistoon.

Liikenne
Esiopetuksen toiminta tulee järjestää niin, että yksikön omilla aktiivisilla toimenpiteillä jatkuvasti vähennetään onnettomuusriskejä matkoilla, pihaliikenteessä sekä opintokäynneillä.

Sisävalvonta
Mikäli esioppilailla on lupa viettää lepoaikaa sisätiloissa, tulee sitä varten suunnitella ja järjestää riittävä valvonta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää portaissa ja käytävissä liikkumisen sekä koulussa oppituntien alun valvontaan.

Ulkovalvonta
Mikäli esioppilaille tarjotaan lepoaikaa pihalla, tulee sitä varten suunnitella ja järjestää riittävä valvonta. Vastuulliseksi valvojaksi käy vain kasvatusvastuussa oleva työntekijä. Valvonnan painopisteen tulee olla ennakoivassa toiminnassa.

Päävammat
Jääliikunnassa ja laskettelussa sekä pyöräretkillä tulee esioppilailta edellyttää kypärän käyttöä.

Uinti
Uimahalliin järjestetyillä opintokäynneillä tulee noudattaa Opetushallituksen julkaisemia valtakunnallisia turvallisuusohjeita. Myös suihku- ja pukutilojen turvallisuus tulee varmistaa aukottomalla valvonnalla.

Opintoretket ja leirikoulut
Opintoretkien ja leirikoulujen suunnitelmissa sekä niiden hyväksymisessä tulee kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Niin sanottu yökoulu lasketaan leirikouluksi.