Yksilökohtainen yhteistyö lastensuojelun kanssa

Yksilökohtainen yhteistyö lastensuojelun kanssa

Ehkäisevä lastensuojelu
Ehkäisevällä lastensuojelulla edistetään ja turvataan lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia sekä tuetaan vanhemmuutta. Siihen kuuluvat myös yleinen, tehostettu ja erityinen tuki, joita annetaan opetuksessa. Varhaiskasvatuksen tuki ei lopu, vaikka oppilas otetaankin lastensuojelun asiakkaaksi.

Lasten tunnistetiedot
Lasten tunnistetietoja ei hallintokuntien välillä lähetetä sähköpostissa tai tekstiviesteinä, vaan tunnistetiedot toimitetaan joko kasvokkain, puhelimella tai sisäisenä salassa pidettävänä postina. Sähköpostit ja tekstiviestit saattavat joutua esimerkiksi virushyökkäyksen tai näppäilyvirheen takia väärille henkilöille.

Asiantuntijaryhmät
Tapauskohtaisessa monialaisessa asiantuntijaryhmässä käsitellään ainoastaan lasta, joka tai jonka huoltaja on todistettavasti saanut vähintään kahta viikkoa aikaisemmin tiedon tulevasta kokouksesta ja suostunut asian käsittelyyn sekä kirjallisesti suostunut nimettyjen lastensuojelun henkilöiden osallistumiseen. Huoltajan tulee saada tieto tulevasta käsittelystä ennen kuin vastaava tieto on toimitettu lastensuojeluun.

Lastensuojelun osallistuminen asiantuntijaryhmään
Viimeistään kaksi viikkoa ennen asiantuntijaryhmän kokousta päiväkodinjohtaja toimittaa lastensuojeluun kirjalliset etukäteistiedot lasesta, jota ryhmässä aiotaan käsitellä. Osoitteeksi kirjoitetaan Valkeakosken sosiaalivirasto/ Lastensuojelu, Kerhomajankatu 2. Näin posti ei jää yksittäisen henkilön laatikkoon esimerkiksi loman aikana.

Kirjaaminen
Asioita käsitellään asiantuntijaryhmän kokouksessa vain sellaisessa säädösten vaatimassa muodossa, että lastensuojelu voi kirjata ne suoraan asiakaskertomuksiinsa. Esiopetus voi kirjata yksittäistä lasta koskevia tietoja vain oppilashuollon kertomuksiin. Lapsikohtaisia tietoja ei saa kirjata esityslistoihin eikä kokousmuistioihin.

Neuvonta
Lastensuojelun sosiaalityöntekijältä voi aina kysyä neuvoa yleisellä tasolla ilman nimiä esimerkiksi puhelimella. Sen lisäksi tapauskohtaisen monialaisen asiantuntijaryhmän jäsen voi kysyä neuvoa lapsen nimellä. Salassapitosäännökset eivät tätä estä. Yhteydenotossa on olennaista ilmoittaa, minkä vuoksi lapsen asioista ollaan huolissaan.

Tiedonsaanti
Esiopetuksen järjestäjä on oikeutettu saamaan tiedon oppilaan huostaanotosta, avohuollon tai kiirellisestä sijoituksesta ja huoltajuuden muutoksesta. Ensisijaisesti varhaiskasvatus selvittää huoltajuuden henkikirjoittajalta.

Lastensuojeluilmoituksen tekeminen
Lastensuojeluilmoitus tai pyyntö lastensuojelutarpeen selvittämiseksi tehdään lastensuojelulain 25 §:n mukaisesti lastensuojeluviranomaisille. Viran- tai toimenhaltijalla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus salassapitosäännösten estämättä, jos hän tehtävässään on saanut tietää lapsesta, jonka hoidon ja huolenpidon tarve, kehitystä vaarantavat olosuhteet tai oma käyttäytyminen edellyttää lastensuojelun tarpeen selvittämistä. Toivottavaa on, että toimitaan yhteistyössä huoltajan kanssa, ja pyynnön osalta vaaditaankin aina huoltajan allekirjoitus. Poikkeuksen muodostaa lapseen kohdistunut välitön uhka ja kaltoinkohtelu.

Ilmoituksen tekijä
Lastensuojeluilmoituksen tekee jokainen lapen tilanteesta huolestunut henkilö. Toiveena on, että ilmoituksista selviäisi henkilö, joka lapsen parhaiten tuntee ja kykenee antamaan hänestä lisätietoja. Asiantuntijaryhmä voi tehdä yhteisen ilmoituksen, kunhan siihen kirjataan kaikkien osallistujien nimet. Lastensuojeluilmoituksia tehdään niin monta, kuin on tarpeen ja samasta lapsesta voi ilmoituksen tehdä useampi henkilö. Esimiehen tehtävänä on toimia tukena ilmoituksen teossa.

Lastensuojeluilmoituksen muoto
Ilmoitus tehdään netissä sähköisenä kaupungin perhe-ja sosiaalipalaveluiden sivuilla. Lomakeen lähettäminen tapahtuu salatusti. http://www.valkeakoski.fi/portal/suomi/perhe-_ja_sosiaalipalvelut/perheiden+tukeminen+ja+lastensuojelu/lastensuojelu/. Päivystyspuhelin kiireellisiin ja akuutteihin tilanteisiin p. 040 335 7095 (klo 8-16 arkipäivisin).

Ensimmäinen neuvottelu
Ilmoituksen tekijälle annetaan mahdollisuus osallistua huoltajan luvalla ensimmäiseen neuvotteluun. Mikäli ilmoituksia tai ilmoittajia on useita, neuvotteluun osallistuu henkilö, jolla on hallussaan eniten tietoa lapsen tilanteesta.

Seksuaalirikos ja väkivalta
Mikäli viran- tai toimenhaltija on saanut tehtävässään tietää asioita, joiden perusteella on syytä epäillä lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta tai väkivaltaa, ilmoitus tehdään suoraan poliisille. Sen lisäksi ilmoitus tulee tehdä myös lastensuojeluun, jonka tehtävänä on arvioida mahdollinen lastensuojelun tarve.