Yhteistyö esiopetuksen ulkopuolisten lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien tahojen kanssa
Oppilashuollon yksilökohtaiset monialaiset asiantuntijaryhmät
Ulkopuolisen tahon edustaja voi huoltajan (oppilaan) kirjallisella luvalla osallistua asiantuntijaryhmän kokoukseen. Ulkopuolinen taho lähettää asiantuntijaryhmään edustajan, joka on perehtynyt asiaan ja jolla on mahdollisuus tehdä sitä koskevia päätöksiä sekä tarjota mahdollisia vastaanottoaikoja. Paikalle voi kuitenkin tulla myös edustaja, joka on nopeasti valmisteltu tilanteeseen. Seuraavat asiat tulee ilmoittaa kutsussa, joka tulee toimittaa kaksi viikkoa ennen kokousta:
- oppilaan nimi,
- muut osallistujat,
- perustelu ulkopuolisen tahon osallistumiselle ja
- huoltajan kirjallinen lupa ulkopuolisen henkilön osallistumiselle.
- oppilaan nimi,
- muut osallistujat,
- perustelu ulkopuolisen tahon osallistumiselle ja
- huoltajan kirjallinen lupa ulkopuolisen henkilön osallistumiselle.
Perheneuvolan yksilökohtaiset neuvottelut
Koulun ja oppilashuollon edustaja voidaan pyytää mukaan perheneuvolan yksilökohtaisiin alkuneuvotteluihin, mikäli huoltaja siihen suostuu. Edustajat ovat aina oppilaan yksilökohtaisen monialaisen asiantuntijaryhmän jäseniä. Mikäli tämä ei onnistu, liitetään oppilashuollon lähetteeseen myös koulun näkemys oppilaan koulunkäyntitilanteesta. Tämän lisäksi oppilashuollon ja perheneuvolan välillä on asiakkaana olevaa oppilasta koskevia neuvotteluja sekä säännöllisesti että erikseen sovittaessa. Huoltajat voivat pyytää koulun ja oppilashuollon edustajan myös tutkimusjakson loppupalautteeseen.
Yksilökohtaiset psykologiset tutkimukset ja erikoissairaanhoito
Lähtökohtaisesti esiopetuksessa olevien lasten kognitiiviset tutkimukset kuuluvat oppilashuollon psykologille. Kuitenkin, mikäli oppilaalla on perheneuvolan asiakkuus, tutkimus on osa hoidollista kokonaisuutta ja sen vuoksi perheneuvolan tehtävä. Erikoissairaanhoitoon esiopetuksessa oleva lapsi lähetetään koululaakärin tai omalääkärin kautta, mikäli hän ei ole penen asiakas.