5.18 Liikunta

Paikalliset kirjaukset

Soveltavat kurssit

6. Yhdessä liikkuen, juhlatanssikurssi (LI6)

Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja.
Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä on yhdessä toteutettavan Wanhojen päivän tanssikokonaisuuden luominen.

Arviointi: Suoritusmerkintä

7. Liikunnan harrastuskurssi (LI7)

Kurssin tavoitteena on lisätä opiskelijoiden liikunta-aktiivisuutta opiskelu- ja vapaa-aikana. Osa
kurssista suoritetaan osallistumalla koulun liikuntatunneille, osa osallistumalla muihin liikkumista edistäviin ryhmiin tai valmennuksiin ja osa tekemällä omatoimisia, muuta liikuntaharjoittelua tukevaa itsenäistä harjoittelua. Liikkumista edistävät koulun ulkopuoliset tahot ovat pääosin seuraavia:
- liikuntaseurojen harjoitukset
- ryhmäliikuntaa tarjoavien kuntokeskusten liikuntaryhmät
- valmennuskurssit, yksilö- ja ryhmävalmennus
Kurssi on mahdollista suorittaa kaksi kertaa lukioaikana.

Arviointi: Suoritusmerkintä

8. Retkeilykurssi (LI8)

Kurssin tavoitteena on oppia liikkumaan ja toimimaan luonnossa. Kurssin sisällössä keskeistä asioita on fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toiminnan ulottuvuudet: jaksaminen, sisu ja yhteistoiminta. Kurssi sisältää vaelluksen ja
yöpymisen maastossa sekä elämys- ja seikkailuosion mahdollisuuksien mukaan. Kurssin kustannukset riippuvat osanottajamäärästä ja vaelluskohteesta. Kurssi järjestetään lukuvuoden 1. jaksossa viikonloppuna mahdollisuuksien mukaan.

Arviointi: Suoritusmerkintä

9. Liikunnanohjaajakurssi (LI9)

Kurssilla tutustutaan liikunnan ohjauksen perustaitoihin sekä opetellaan pitämään liikuntatuokioita LI8-ryhmäläisille sekä alakoulun oppilaille. Ryhmänkäsittely-, motivointi ja -hallintataidot ovat kurssin perusteemoja. Kurssi antaa valmiuksia ja taitoja erilaisten liikuntaryhmien ohjaukseen. Kurssista saa erillisen todistuksen.

Arviointi: Suoritusmerkintä

10. Kilpaurheilukurssi/Urheiluvalmennuskurssi (LI 10-17)

Kurssin tavoitteena on tukea nuorten tavoitteellisen opiskelun sekä kilpaurheilun yhdistämistä, siten että kumpikaan niistä ei kärsi. Valinnainen kilpaurheilukurssi tarjoaa mahdollisuuden oman lajin harjoitteluun kouluaikana. Harjoittelu tapahtuu oman valmentajan ohjeiden mukaisesti omaa ja/tai seuran harjoitteluohjelmaa noudattaen. Harjoittelu ei tapahdu siis koulun oman opettajan johdolla, vaan urheilijan/seuran valmentajan johdolla. Valmentajan läsnäolo harjoituksen aikana on lähtökohtaisesti tarpeellista. Harjoittelu tapahtuu kouluaikana niin, että opiskelija valitsee kurssin/kurssit kurssitarjottimelta.

Kilpaurheilukurssi on tarkoitettu opiskelijalle, joka

  • on omassa lajissaan vähintään kansallisen tason urheilija
  • omaa motivaation ja asenteen tavoitteelliseen urheiluun
  • sitoutuu noudattamaan ja täyttämään harjoittelupäiväkirjaa
  • on tunnollinen kouluopinnoissaan ja koulumenestys on muutenkin riittävää.

Kurssille haetaan täyttämällä erillinen hakemus, joka löytyy lukion kotisivuilta, opinto-ohjaajalta tai rehtorilta. Se on varustettava opiskelijan, huoltajan ja valmentajan allekirjoituksella. Hakemus ja sen liitteeksi liitettävä oman valmentajan lausunto on palautettava lukion rehtorille yhteishakuvalinnan jälkeen. Ennen varsinaista valintapäätöstä jokainen hakija haastatellaan lukion ja liikuntatoimen edustajan toimesta. Valinnan kurssille pääsystä tekee koulun rehtori.

Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä kilpaurheilijan valmentajalta saadun palautteen pohjalta. Arvosanan merkitsee lukion rehtori, apulaisrehtori tai opinto-ohjaaja. Hyväksytty arvosana edellyttää myös harjoittelupäiväkirjan näyttämistä koulun rehtorille.

Kurssit suoritetaan osallistumalla seuran aamuharjoituksiin tai erikseen sovittavalla harjoitteluohjelmalla. Lukiovuosien aikana opiskelija voi suorittaa enintään kahdeksan kilpaurheilukurssia. Yhtenä lukuvuotena enimmäismäärä on kolme kurssia, poikkeuksena lukuvuosi, jolloin koko lukion oppimäärä tulee täyteen. Tällöin suoritusten enimmäismäärä on kaksi kurssia.

Arviointi: Suoritusmerkintä


11. Virkisty liikunnasta (LI18)

Kurssilla liikutaan monipuolisesti ja harrastetaan eri lajeja tasapuolisesti. Kurssin osallistujat saavat mahdollisuuden myös oman lajinsa harjoitteluun.
Arviointi: suoritusmerkintä

12. Kuntoliikunta (LI19)

Kurssi sisältää kuntosalityöskentelyä, lenkkeilyä, pallopelejä ja fyysisen kunnon mittauksen. Opiskelijat laativat henkilökohtaiset liikuntaohjelman.
Arviointi: suoritusmerkintä

Yhteistyö liikuntatoimen kanssa

Palvelumaksut ja periaatteet
Tilojen käyttömaksut ja korvaukset selviävät liikuntapalvelujen vuosittaisesta taksaohjelmasta. Varausten peruuntumisesta tulee tehdä ajoissa ilmoitus. Perumatta jäänyt vuoro laskutetaan.

Ladut ja ulkoreitit
Ladut ja ulkoreitit ovat koulujen käytössä maksutta ja niiden kunnossapidosta ja hallinnoinnista vastaa Liikuntatoimi. Lisäksi koulun on mahdollista tilata opetuslatu maksutta toimipisteen läheisyyteen, mikäli se liikuntatoimen työtilanteen osalta voidaan toteuttaa.

Uimahalli
Uimahallin käytöstä peritään oppilaskohtainen käyttömaksu. Liikuntatoimen toteuttamasta uimaopetuksesta peritään tuntimaksu. Liikuntatoimen henkilökunnalle ei kuulu ryhmän kurinpito. Koulu vastaa hallivuoron varauksesta sekä ryhmänsä toiminnallisesta valvonnasta.

Jäähalli Wareena
Kouluilla on alennettu tuntimaksu kello seitsemän ja viidentoista välillä. Koulu vastaa hallin varauksesta ja ryhmänsä valvonnasta.

Laskettelurinne Korkeakangas
Koulujen varaukset pyritään sijoittamaan välittömästi aikaan ennen rinteen avaamista yleisölle. Varauksen edellytyksenä on, että rinteeseen saadaan vähintään kymmenen käyttäjää. Laskettelurinteen käyttömaksu peritään käyttäjää kohden. Klo 8-16 koululaisryhmillä on alennettu käyttömaksu. Koulu vastaa rinteen varauksesta liikuntapäivää varten sekä ryhmänsä toiminnallisesta valvonnasta. Kahvio- ja välinevuokrauspalvelut tulee tilata erikseen.

Liikuntahalli
Koululaisryhmillä on alennettu käyttömaksu. Koulu vastaa hallin varaamisesta sekä ryhmänsä valvonnasta. Varauksia ei voida tehdä, Leppälän, Sorrilan ja Tietolan kouluja koulua lukuun ottamatta, kuukautta pidemmälle ajalle. Liikunnanohjauksesta peritään tuntimaksu. Liikunnanohjaajalle ei kuulu ryhmän kurinpito.

Urheilukentät
Urheilukentät ovat maksutta koulujen käytössä koko ajan. Saharan kenttä on kuitenkin ajalla 1.11. – 30.4. maksullinen. Koulu vastaa kenttien varauksesta sekä ryhmänsä toiminnallisesta valvonnasta. Liikuntapäivää varten Apian kentälle tulee toimittaa kirjallinen välinetilaus hyvissä ajoin.

Koulujen kentät
Koulujen tonteilla sijaitsevat kentät eivät hallinnollisesti kuulu koulun piha-alueisiin, vaan kaikkien kenttien kunnossapidosta ja hallinnoinnista vastaa Liikuntatoimi, joka myös myöntää niiden vakiovuorot. Sama koskee myös tilapäisvarauksia, kuten sirkuksia ja erilaisia näytöksiä. Kentät ovat maksutta koulujen käytössä.

Koulujen liikuntasalit

Varustus
Koulujen tulee jättää iltakäyttäjien saataville vähintään salin perusvarustus: salibandymaalit, telineet, patjat ja lentopalloverkko.

Kunnossapito
Koulujen liikuntasalien kunnossapidosta vastaa Kiinteistökeskus.

Hallinto kouluaikana
Liikuntatoimi vastaa liikuntasalien sekä niiden puku- ja suihkutilojen hallinnosta 1.9. – 15.5. maanantaista perjantaihin kello 16-22 ja viikonloppuisin kello 8-20. Muuna aikana hallinnoinnista vastaa kunkin koulun rehtori. Poikkeuksen muodostaa Tietotien lukion sali, jonka hallinnosta liikuntatoimi vastaa myös kesäaikana.

Hallinto loma-aikana
Koulujen salivuorot tulee pyrkiä pitämään voimassa myös viikkovapaina sekä syys- ja hiihtolomaviikoilla. Joulu- ja kesälomaviikoilla salin käytöstä päättää rehtori. Salin kiinniolosta tulee antaa tieto liikuntatoimeen ja käyttäjälle vähintään viikkoa ennen. Tietotien lukion sali on kuitenkin käytössä kaikkina aikoina.

Vakiovuorojen varaaminen
Koulut ilmoittavat liikuntatoimistoon 31.5. mennessä liikuntasalien oppilaskerhojen vakiovuorot. Samalla koulut ilmoittavat liikuntatoimistoon ehdotuksensa salien käyttörajoituksista ja muista erityistoiveista. Oppilaskerhojen vakiovuorot ovat oman koulun vuokratiloissa maksuttomia. Henkilöstövuorojen varaamisessa noudatetaan kaupungin yleistä käytäntöä.

Tilapäisvaraukset
Koulut varaavat liikuntasalien tilapäisen käytön liikuntatoimistosta silloin, kun varausaika on viikonloppuisin tai kello kuudentoista jälkeen arkipäivinä. Olennaista on, että kaikki varaukset saatetaan ajoissa liikuntatoimenjohtajan tietoon päätöksen tekoa varten. Sen lisäksi koulut kiinnittävät tilapäisvarauksesta tiedotteen iltakäyttäjien näkyville niin, että käyttäjät voivat nähdä sen varausta edeltävällä käyttökerrallaan eli vähintään viikkoa ennen tapahtumaa.

Käytön valvonta
Liikuntatoimi toimittaa iltakäytön vuorolistat ja käyttöpäiväkirjasivut kouluille. Koulu vastaa uusien sivujen asettamisesta esille ja täytettyjen sivujen toimittamisesta liikuntatoimistoon viikoittain. Sen voi tehdä esimerkiksi monitoimikoneella osoitteeseen liikunta@alkeakoski.fi. Koulut ilmoittavat väärinkäytöksistä suoraan liikuntatoimistoon. Mikäli ne aiheuttavat kurinpitotoimia, vastaa niistä liikuntatoimi.

Avaimet
Avaimien luovutuksesta, palautuksesta, lisähankinnasta sekä avainrekisterin yleisestä ylläpidosta vastaa kunkin koulun rehtori. Avaimen noutajalta edellytetään panttimaksutositteen esittämistä sekä vastuuhenkilöilmoituksen täyttämistä. Avaimet palautetaan 31.5. mennessä.

Kalusto ja välineet
Käyttäjä, joka tuo saliin kalustoa tai välineitä, huolehtii myös salin tyhjentämisestä ennen seuraavan vuoron alkua.

5.18 Liikunta

Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan. Liikunnanopetuksella tuetaan opiskelijaa vastuulliseen omasta fyysisestä aktiivisuudesta ja toiminta- ja opiskelukyvystä huolehtimiseen sekä istuvan elämäntavan vähentämiseen. Opetuksessa korostetaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitystä osana liikunnallista elämäntapaa. Liikunnassa opiskelija kokee iloa, onnistumista ja liikunnallista pätevyyttä sekä oppii keinoja oman jaksamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Liikunnassa edistetään kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, kestävää elämäntapaa, yhdessä toimimisen taitoja, toisten huomioon ottamista ja yhteisöllisyyttä.

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa turvallisesti ottaen monipuolisesti huomioon opiskeluympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet. Toimintakykyä koskevien sisältöjen osalta tehdään yhteistyötä terveystiedon kanssa. Opetuksessa ja ryhmiä muodostettaessa otetaan huomioon henkinen ja fyysinen turvallisuus. Opiskelijat osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja ottavat vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta. Liikuntateknologian avulla voidaan tukea opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Opetuksen eriyttämisessä otetaan huomioon opiskelijoiden yksilöllisiä lähtökohtia ja kehitystarpeita.

Opetuksen tavoitteet

Oppiaineen opetuksen tavoitteena on fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn edistäminen. Opiskelija oppii liikkumaan aktiivisesti ja turvallisesti sekä pitämään huolta fyysisestä aktiivisuudestaan ja toimintakyvystään.

Fyysisen toimintakyvyn osalta tavoitteena on oppia soveltamaan liikunnallisia perustaitoja ja -tietoja erilaisissa liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Opiskelija oppii arvioimaan ja sen pohjalta harjoittamaan fyysisiä ominaisuuksiaan (voima, kestävyys, liikkuvuus ja nopeus). Liikunnanopetuksen sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin kuuluvat parhaansa yrittäminen, aktiivinen työskenteleminen, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen sekä toisia kunnioittava vuorovaikutus. Opiskelija ottaa vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta, ottaa toiset huomioon sekä oppii auttamaan ja avustamaan muita liikuntatunneilla.

Arviointi

Liikunnan arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta, oppiaineen opiskelun etenemisestä ja edistää opiskelijan oppimista. Liikunnan arviointi koostuusekä fyysisen toimintakyvyn että sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta. Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon opiskelijan terveydentila ja erityistarpeet.

Pakolliset kurssit

Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja liikuntataitoja ja -tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin ja ‑lajeihin. Opetus tukee opiskelijoiden toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kasvua osallisuuteen sekä kannustaa terveyttä edistävän liikunnan harrastamiseen ja liikkuvan elämäntavan omaksumiseen.

1. Energiaa liikunnasta (LI1)

Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Opiskelija harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan sekä saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien harjoittamisesta monipuolisesti. Opiskelija saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä. Opiskelijan koettu liikunnallinen pätevyys vahvistuu uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.

2. Aktiivinen elämäntapa (LI2)

Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

Kurssien tavoitteena on kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä edistävän liikunnan harjoittaminen, vastuu omasta ja yhteisestä toiminnasta sekä myönteiset kokemukset omasta kehosta, koetusta liikunnallisesta pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. Opettaja tarkentaa syventävien kurssien sisällöt yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.

3. Terveyttä liikkuen (LI3)

Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Opettaja ohjaa liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen.

4. Yhdessä liikkuen (LI4)

Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä voi olla jokin yhdessä toteutettava liikunta, kuten vanhojenpäivän tanssit tai muu projektiluonteinen kokonaisuus.

5. Hyvinvointia liikkuen (LI5)

Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia.