3.3 Toimintakulttuuri

Paikalliset kirjaukset

Tietotien lukion toimintakulttuuri perustuu lukion arvoihin: Passion, Agency, Sociability ja Involvement. Toimintakulttuurin kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi suoritettavalla perusarvioinnilla, jonka tuloksia vertaillaan vastaavien kaupunkilukioiden kanssa.
Tietotien lukiossa järjestetään opetuksen lisäksi kaikille yhteisiä tapahtumia, esimerkiksi teemapäiviä. Oppiaine- ja kurssirajat ylittävää integraatiota toteutetaan käsittelemällä ilmiöpohjaisia teemoja mm. tiimityöskentelyn avulla.
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä lisätään tukemalla sekä kaikkia opiskelijoita itsenäisinä toimijoina että opiskelijakunnan hallituksen ja tutoreiden toimintaa. Opiskelijakunnan hallituksen toiminnalla on keskeinen merkitys lukiolaisten toimintakulttuurin kehittämisessä. Opiskelijakunnan hallitus ja tutorit toimivat yhteistyössä. Tutorien tehtäviin kuuluu edustustehtävät esim. lukion markkinointi. Tutorit osallistuvat uusien opiskelijoiden ryhmäyttämiseen ja lukion toimintamallien siirtämiseen.
Opiskelijoiden hyvinvointia turvataan tarjoamalla kuraattorin -, terveydenhoitajan - ja opiskeluhuollon psykologin palveluja. Kerran kolmessa vuodessa järjestetään turvallisuus- ja hyvinvointiteemapäivä. Henkilökunnan turvallisuuskoulutus, lukion yleisten tilojen kameravalvonta, vahtimestarin läsnäolo ja vuosittain pidettävät poistumisharjoitukset ylläpitävät oppilaitoksen turvallisuutta. Kestävää kehitystä tuetaan säästämällä luonnonvaroja ja kiinnittämällä huomiota tätä tukeviin työskentelytapoihin. Opiskelijoiden toimintakykyisyyden ylläpitämiseksi lukion opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää kuntosalia ja ulkoliikuntapaikkoja. Lukio järjestää yhteistyössä HAMKin ja VAAOn kanssa opiskelijoiden liikunnallista aktiivisuutta edistäviä liikuntatapahtumia.
Campus-yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden myös kansainvälisyyteen ja eri kulttuureihin tutustumiseen. Lisäksi voimavarana on yhteistyö paikallisten yritysten kanssa, esimerkiksi kummiyritystoiminta. Avoimien ovien päivät ja ennakkoäänestyksen mahdollisuudet integroivat ympäröivään yhteiskuntaan.

3.3 Toimintakulttuuri

Toimintakulttuuri on käytännön tulkinta lukion opetus- ja kasvatustehtävästä. Se tulee näkyväksi yhteisön kaikessa toiminnassa ja sen jäsenten tavassa kohdata toinen toisensa. Lukio on oma koulutusmuotonsa, ja jokaisella lukiolla on omanlaisensa toimintakulttuuri. Opetussuunnitelman eri osat konkretisoituvat toimintakulttuurissa. Toimintakulttuuri sisältää sekä tiedostettuja että tiedostamattomia tekijöitä, jotka heijastuvat oppilaitoksen toimintaan.

Opetussuunnitelman perusteet korostavat toimintakulttuuria, joka edistää kestävää hyvinvointia ja osallisuutta sekä on avoin monimuotoiselle vuorovaikutukselle ja maailmassa tapahtuville muutoksille. Toimintakulttuuria kehitetään yhdessä lukion koko henkilöstön, opiskelijoiden, huoltajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Toimintakulttuurin kehittämisen ja arvioinnin periaatteet sekä mahdolliset paikalliset painotukset kuvataan opetussuunnitelmassa.

Opetussuunnitelman perusteiden lähtökohtana ovat seuraavat toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat teemat.

Oppiva yhteisö

Oppilaitos on oppiva yhteisö, joka edistää kaikkien jäsentensä oppimista ja haastaa tavoitteelliseen työskentelyyn. Sen rakentuminen edellyttää dialogisuutta ja pedagogista johtajuutta. Yhteisöllistä ja yksilöllistä oppimista vahvistavia käytäntöjä kehitetään suunnitelmallisesti. Jaksojen temaattinen toteutus voi luoda edellytyksiä opetuksen eheyttämiselle. Toiminta on opiskelijalähtöistä, ja se vahvistaa opiskelijoiden omaa toimijuutta, kehitystä ja oppimista. Myönteinen asenne oppimiseen luo perustaa tulevaisuuden taidoille ja elinikäiselle oppimiselle. Oppiva yhteisö luo toimintatapoja vuorovaikutukselle niin oppilaitoksen sisällä kuin ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Tämä edellyttää yhteistyötä kotien, muiden oppilaitosten ja koulutusasteiden sekä työ- ja yrityselämän kanssa. Digitalisaatio tuo mahdollisuuksia yhteisölliseen oppimiseen ja tiedon luomiseen sekä erilaisten opiskelu- ja tietoympäristöjen hyödyntämiseen. Opiskelijoita ohjataan toimimaan myös verkostoituneessa ja globalisoituneessa maailmassa.

Osallisuus ja yhteisöllisyys

Osallisuus ja demokraattinen toiminta luovat perustaa opiskelijoiden kasvulle aktiiviseen kansalaisuuteen. Koulutuksen järjestäjä edistää kaikkien opiskelijoiden osallisuutta ja luo heille monipuolisia mahdollisuuksia osallistua oppilaitoksen päätöksentekoon ja toimintatapojen kehittämiseen. Heitä rohkaistaan ilmaisemaan mielipiteensä, osallistumaan yhteisistä asioista päättämiseen sekä toimimaan vastuullisesti yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Opiskelijoita kannustetaan aktiivisuuteen ja osallistumiseen muun muassa opiskelijakunnan ja tutortoiminnan kautta. Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä rakentavia menettelytapoja kehitetään suunnitelmallisesti yhteisön ja yhteistyökumppaneiden välisessä vuorovaikutuksessa. Opetuksessa hyödynnetään yhteistoiminnallisuutta ja tuetaan ryhmän sosiaalisten suhteiden muotoutumista. Yhteisöllisten toimintatapojen ja ryhmänohjauksen merkitys korostuvat lukio-opintojen aloitusvaiheessa.

Hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus

Oppivassa yhteisössä edistetään kestävää elämäntapaa ja hyvän tulevaisuuden edellytyksiä. Opiskelijoita rohkaistaan toimimaan oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Vastuullinen suhtautuminen ympäristöön heijastuu arjen valintoihin ja toimintatapoihin. Toimintatavat ja käytännöt tukevat opiskelijan ja yhteisön hyvinvointia sekä ilmapiirin kiireettömyyttä ja turvallisuutta. Yhteisön vuorovaikutuksessa korostuvat avoimuus, välittäminen ja keskinäinen arvostus. Nämä näkökulmat ulottuvat kaikkeen oppilaitoksen toimintaan ja ohjaavat jokaisen työskentelyä. Ohjaus ja opiskeluhuolto ovat oppilaitoksessa yhteinen tehtävä. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada säännösten mukaista ohjausta ja tukea ottaen huomioon heidän moninaisuutensa ja erityistarpeensa. Toiminnassa edistetään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Kiusaamista, häirintää, väkivaltaa, rasismia eikä syrjintää hyväksytä vaan niitä ennaltaehkäistään ja niihin puututaan. Opiskelijoita kannustetaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimista edistävään sekä liikunnalliseen elämäntapaan. Ruokailu on osa opiskelijoiden hyvinvointia edistävää toimintakulttuuria.

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus

Lukiossa arvostetaan kulttuurista ja kielellistä moninaisuutta. Eri kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa keskenään. Yhteisö hyödyntää maan kulttuuriperintöä, kansallis- ja vähemmistökieliä sekä omaa ja ympäristön kulttuurista, kielellistä, uskonnollista ja katsomuksellista moninaisuutta. Yhteisössä ymmärretään kielten keskeinen merkitys oppimisessa ja vuorovaikutuksessa sekä identiteettien rakentumisessa ja yhteiskuntaan sosiaalistumisessa. Jokaisella oppiaineella on tapansa käyttää kieltä, oma käsitteistönsä ja omat tekstikäytäntönsä, jotka avaavat samaan ilmiöön eri näkökulmia. Kielitietoisessa lukiossa kehitetään opiskelijan monikielistä osaamista, joka koostuu tieteenalojen kielistä, äidinkielten, niiden murteiden ja rekistereiden sekä muiden kielten eritasoisesta hallinnasta. Lukiossa jokainen opettaja on myös oppiaineensa kielen opettaja.

3.3.1. Lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Valkeakosken Tietotien lukion tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Johdanto

Lukion uuden opetussuunnitelman (LOPS2015) perusteissa edellytetään, että oppilaitoksissa laaditaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Tasa-arvoisuus tarkoittaa sukupuolista tasa-arvoa koulutuksessa ja yhdenvertaisuus kaikenlaisen muun syrjinnän ennaltaehkäisyä.

Lukiokoulutuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on yhdenvertaisuus- ja (21/2004) tasa-arvolaissa (609/1986) tarkoitettu suunnitelma siitä, kuinka Valkeakosken Tietotien lukiossa sitoudutaan edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti sekä ehkäisemään ja puuttumaan syrjintään kaikessa toiminnassa. Suunnitelma koskee sekä lukion opiskelijoita, kaksoistutkintolaisia, aikuislukion opiskelijoita ja aineopiskelijoita että lukion opettajakuntaa ja muuta henkilökuntaa. Suunnitelman tavoite on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön organisointiin, havainnointiin ja tilastointiin liittyvien toimintamallien kehittäminen.

Valkeakosken Tietotien lukion yhdenvertaisuussuunnitelma sisältää myös sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen ja se on osa Tietotien lukion uutta opetussuunnitelmaa. Se pohjautuu Valkeakosken kaupungin tasa-arvosuunnitelmaan. Opetussuunnitelma hyväksytään vuosittain Valkeakosken kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa.


Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus Valkeakosken Tietotien lukiossa

Suomalaisen lukio-opetuksen perustana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioitus sekä ihmisarvon loukkaamattomuus. Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti opetuksen tehtävänä on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä hyvinvointia ja demokratiaa. Termit tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat sisällöllisesti synonyymejä, koska käsitteet liittyvät ihmisen samanarvoisuuteen toiseen ihmiseen verrattuna. Lukiossa työskennellään aktiivisesti yhteisöllisyyden, suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden hyväksynnän puolesta.

Suunnitelman tarkoitus on parantaa sekä henkilöstön että opiskelijoiden ymmärrystä ja tietoisuutta tasa-arvoisuudesta ja toimenpiteistä, jotka edistävät sitä. Suunnitelman tavoitteena on edistää ja varmistaa sekä opiskelijoiden että lukion henkilöstön oikeudenmukainen ja tasavertainen kohtelu. Lisäksi opiskelijoita ja henkilöstöä koskevan päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys halutaan turvata.

Lukion tehtäviin kuuluu tasa-arvoisen yhdenvertaisuutta korostavan ajattelutavan edistäminen opiskelijoissa ja tämä on suunnitelman keskeinen tavoite. Suunnitelmassa tasa-arvolla tarkoitetaan sukupuolten tasa-arvon lisäksi ihmisten yhtäläisiä mahdollisuuksia tehdä valintoja, opiskella, kehittyä työssään ja tulla kohdelluksi ja palkituksi ilman asenteellisia ja rakenteellisia rajoituksia.

Organisointi

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on valmisteltu työryhmässä, johon on kuulunut lukion Creo-kehittämisryhmä sekä henkilökunnan ja opiskelijakunnan edustajia. Jäsenet on valittu niin, että edustettuina olivat eri sukupuolet, eri henkilöstöryhmät ja eri-ikäiset yhteisön jäsenet. Suunnitelma perustuu Valkeakosken kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Lukion yhteistyöverkostojen vastaavat suunnitelmat sisältävät samantyyppisiä toimintamalleja ja lukion tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma on näin ollen sopusoinnussa esimerkiksi Valkeakoski Campuksen oppilaitosten suunnitelmien kanssa.

Tavoitteet ja toimenpiteet opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi opiskelussa

1. Opiskelijavalinnat

Lukion opiskelijavalinnan esteenä eivät voi olla kulttuuritaustaan, etniseen taustaan, kansallisuuteen, terveydentilaan, sukupuoleen tai sukupuoliseen suuntautumiseen tai kieleen liittyvät ominaisuudet. Kaikilla Tietotien lukioon opiskelijaksi valituilla tulee olla mahdollisuus onnistua opinnoissaan kykyjensä mukaisesti äidinkielestään, sairaudestaan tai vammastaan huolimatta. Valituksi tulevalla opiskelijalla tulee kuitenkin olla riittävä kielellinen valmius suorittaa lukio-opinnot suomen kielellä.

2. Opetuksen ja ohjauksen järjestäminen

Toimenpiteet:

  • Tietotien lukiossa pyritään ottamaan huomioon opiskelijoiden elämäntilanteet ja niiden muutokset. Näin toimitaan erityisesti erityisjärjestelyjä tarvitsevien ja terveysrajoitteisten opiskelijoiden osalta. Sukupuolieroista johtuvat vaatimukset opetusjärjestelyissä otetaan huomioon. Opiskelijat jaetaan opetusryhmiin aina muilla kuin sukupuoleen liittyvillä perusteilla.
  • Opiskelijoita kohdellaan kohdellaan yhdenvertaisesti kaikissa tilanteissa. Sukupuoli tai muu opiskelijoita erotteleva tausta ei oikeuta eriarvoiseen kohteluun.
  • Erityisesti arvioinnin tulee olla tasa-arvoista ja tasapuolista.
  • Henkilöön tai ryhmään kohdistuvaa seksuaalista tai muuta häirintää ei sallita Valkeakosken Tietotien lukiossa, kuten ei muutakaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Lisäksi toimitaan niin, ettei kukaan joudu sukupuolisen tai muun häirinnän ja ahdistelun kohteeksi.
  • Häirityn opiskelijan täytyy ilmaista häiritsijälle, että tämän käytös on häiritsevää. Mikäli käytös tästä huolimatta toistuu, tulee häirinnän kohteen kääntyä rehtorin, ryhmänohjaajan, opinto-ohjaajan, terveydenhoitajan, lukion OH-ryhmän tai aineenopettajan puoleen tilanteen selvittämiseksi.
  • Kaikkiin ilmenneisiin ongelmatapauksiin puututaan viivyttelemättä.
3. Tiedottaminen

Suunnitelma on osa lukion opetussuunnitelmaa ja tiedotetaan seuraavasti:

  • Suunnitelma käsitellään lukion henkilökunnan työpaikkakokouksessa. Myös opiskelijakunnan hallitus käsittelee vielä suunnitelmaa ja laatii siitä konkreettisen toimintakartan eli ns. Roadmapin opiskelijoiden nähtäville.
  • Huoltajat voivat tutustua suunnitelmaan sekä lukion kotisivuilla että opetussuunnitelman osana. Sitä käsitellään teemoittain myös lukion vanhempainilloissa.
  • Tasa-arvosuunnitelma käsitellään ja hyväksytään lukuvuoden suunnittelukokouksessa sekä henkilöstökokouksessa.

Tavoitteet ja toimenpiteet henkilöstön tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi
- perustuu Valkeakosken kaupungin henkilöstön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan

Rekrytointi ja urakehitys

Lukion rekrytoinnissa toimitaan siten, että avoinna oleviin tehtäviin hakeutuisi sekä naisia että miehiä ja että kaikille luotaisiin yhtäläiset mahdollisuudet uralla etenemiseen. Lisäksi lukiossa edistetään naisten ja miesten tasapuolista sijoittumista erilaisiin tehtäviin ja luodaan yhtäläiset mahdollisuudet kehittyä työssään ja urallaan haluamallaan tavalla.

Henkilöstön rekrytoinnissa noudatetaan periaatteita, joilla vakinaisen henkilöstön asemaa pyritään turvaamaan. Ensisijaisena palvelussuhteen muotona tulisi olla vakinainen palvelussuhde. Valintaperusteet ja työtehtävien vaatimusedellytykset laaditaan mahdollisuuksien mukaan soveltuviksi yhtä hyvin miehille kuin naisille. Rekrytoinnin pitää perustua avoimeen tiedottamiseen ja oikeudenmukaiseen valintamenettelyyn.

Toimenpiteet

  • Lukion tavoitteena on tasa-arvoinen ja yhteistyökykyinen työyhteisö, joka huomioi toiminnassaan opiskelijoiden tasa-arvoisen kohtelun.
  • Virat ja toistaiseksi voimassa olevat tehtävät ovat aidosti avoinna eri-ikäisille, kieli-, kulttuuri-, ja muihin vähemmistöihin kuuluville hakijoille. Määräaikaisia työsopimuksia tehdään vain tarvittaessa.
  • Henkilöstöä rekrytoidessa tehdään hakijoista ansiovertailu, jossa kiinnitetään huomiota hakijoiden koulutukseen, aikaisempaan työkokemukseen sekä sellaisiin ominaisuuksiin, tietoihin ja taitoihin, jotka ovat eduksi tehtävän hoitamisessa. Hakijoiden pätevyys ja sopivuus sekä toimeen että työyhteisöön arvioidaan tasapuolisesti. Hakijoita ei syrjitä perhesuhteiden, uskonnollisen tai poliittisen suuntautumisen perusteella. Sukupuoli ei ole henkilöitä virkoihin valittaessa valintaperuste.
  • Lukiossa innostetaan tasapuolisesti sekä miehiä että naisia uusiin haasteisiin ja tehtäviin ja kaikille annetaan tasapuolinen mahdollisuus osallistua työyhteisön kehittämiseen.
  • Täydennyskoulutukseen osallistumista edistetään tasapuolisesti ja siihen osallistumista seurataan.
  • Henkilöstön erilaisuus nähdään voimavarana.
  • Kehityskeskusteluissa käsitellään tarpeen mukaan miesten ja naisten välisen tasa-arvon toteutumista työtehtävien jakautumisessa sekä urakehityksessä.

Työehdot ja palkkaus

Työnantajan tulee edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa työehdoissa, erityisesti palkkauksessa.

Toimenpiteet:

  • Kaikissa palvelussuhteissa noudatetaan kunnallisten virka- ja työehtosopimuksien sekä Valkeakosken kaupungin hallintosäännön ohjeita ja määräyksiä.
  • Henkilökunnan palkkausperusteet määräytyvät virka- ja työehtosopimuksien mukaan.
  • Työsuhteiden vakinaistamisessa noudatetaan yhtenäistä linjaa.
  • Työn vaativuutta arvioidaan VES:n ja TES:n edellyttämällä tavalla.

Työolot

Tasa-arvon edistämiseksi työnantajan tulee kehittää opetustyöhön ja muuhun lukiossa tehtävään työhön liittyviä olosuhteita sellaisiksi, että ne soveltuvat miehille ja naisille. Työolojen kehittämisellä tarkoitetaan tässä suunnitelmassa esimerkiksi sosiaalitilojen, erilaisten työkohteiden, työmenetelmien sekä laitteiden parempaa soveltuvuutta molemmille sukupuolille.

Toimenpiteet:

  • Työoloja ja työvälineitä kehitetään siten, että jokaisella työntekijällä on turvallinen, terveellinen ja viihtyisä työympäristö.
  • Kaikille turvataan yhtäläiset osallistumisoikeudet työolojen suunnitteluun ja kehittämiseen.
  • Henkilöstöä kohdellaan tasapuolisesti työvälineiden hankinnassa, työtilojen suunnittelussa ja kalustamisessa.

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen

Tasa-arvon edistämiseksi työnantajan tulee helpottaa naisten ja miesten osalta työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista kiinnittämällä huomiota työjärjestelyihin mahdollisuuksien mukaan.

Toimenpiteet:

  • Henkilökunnan kokoukset ja palaverit pyritään pitämään klo 8 ja klo 16 välillä.
  • Henkilökunnalle annetaan mahdollisuus käyttää lain suomia perhevapaita ja osallistua tasapuolisesti sairaan lapsen, vanhuksen tai lähiomaisen hoitamiseen niin, ettei työura vaarannu ja niin etteivät kyseiset tehtävät jää vapaiden aikana hoitamatta.

Syrjinnän ehkäisy

Syrjintä tarkoittaa eroavaa, haittaavaa kohtelua, joka liittyy ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, etniseen taustaan, uskontoon, vakaumukseen, vammaisuuteen tai muihin vastaaviin tekijöihin. Sukupuolista häirintää tai ahdistelua on toiminta, jota sen kohde pitää loukkaavana tai vastenmielisenä.

Toimenpiteet:

  • Kaikkia syrjinnän muotoja pyritään ennalta ehkäisemään kiinnittämällä erityistä huomiota tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen kaikessa koulun suunnittelu- ja kehittämistyössä.
  • Tiedotuksessa pyritään avoimuuteen, esteettömyyteen ja tasapuolisuuteen.
  • Jokainen lukiossa työskentelevä kohtelee työyhteisönsä muita jäseniä tasavertaisesti ja kunnioittavasti.
  • Työyhteisössä ei sallita henkilöön tai ryhmään kohdistuvaa seksuaalista tai muuta häirintää eikä minkäänlaista henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Lisäksi työyhteisössä pyritään toimimaan siten, ettei kukaan joudu sukupuolisen tai muun häirinnän tai ahdistelun kohteeksi.
  • Häirinnän kohteen tulee ilmaista häiritsijälle, että tämän käytös on häiritsevää. Mikäli käytös tästä huolimatta toistuu, tulee häirinnän kohteen kääntyä esimiehen, luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun puoleen tilanteen selvittämiseksi.
  • Häirintään tai syrjintään puututaan viivyttelemättä
TYÖNANTAJAN TOIMENPITEET

Laki (15.4.2005/232, 6§) velvoittaa työnantajan edistämään tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Työnantajalla on velvollisuus antaa viivytyksettä kirjallinen selvitys menettelystään sille, joka katsoo joutuneensa tasa-arvolain tarkoittamalla tavalla syrjäytetyksi tai syrjinnän kohteeksi.

ARVIOINTI JA SEURANTA

Tietotien lukion tasa-arvotilanne selvitetään koulussa parillisina vuosina tehdyn ja vastaavien lukion tietoja vertailevan perusarvioinnin yhteydessä. Opiskelijakunnan hallitus tai henkilökunta voi tarpeen mukaan laatia erillisiä kyselyitä. Koulun henkilökunnan näkemyksiä ja epäkohtia kartoitetaan vuosittain toteutettavissa kehityskeskusteluissa sekä kahden vuoden välein toteutettavassa työhyvinvointikyselyssä.

Kartoitusten pohjalta tarkistetaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa sekä sen vaatimia toimenpiteitä tarpeen mukaan.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä