4.2 Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena

Mitä arviointi tarkoittaa esiopetuksessa?

Arvioinnin tehtävät

Arvioinnin avulla tuetaan lapsen hyvinvointia, kasvua ja oppimista. Sen avulla myös suunnitellaan ja kehitetään opetusta sekä oppimisympäristöjä. Havainnoinnin ja arvioinnin avulla voidaan myös havaita lapsen mahdollinen tuen tarve.

Arvioinnin toteutus

Esiopetuksessa havainnoidaan lapsen arkipäivän työskentelyä, ryhmässä toimimista, käyttäytymistä ja oppimisen edistymistä. Havainnointia ja arviointia suoritetaan pitkin esiopetusvuotta. Havainnoinnin tukena käytetään muun muassa Eskarin arki -havainnointilomaketta sekä kontrolloitua piirrostarkkailua (KPT). Lasten tekemät työt ja omat kokemukset ovat osa dokumentointia ja arviointia. Myös huoltajan havainnot lapsensa oppimisesta ja hyvinvoinnista ovat tärkeitä. Vanhemmille annetaan myös palautetta lapsen työskentelystä, käyttäytymisestä ja oppimisen edistymisestä.

Lapsen itsearviointi

Esiopetuksessa kehitetään lapsen edellytyksiä itsearviointiin antamalla hänelle säännöllisesti rohkaisevaa ja kannustavaa palautetta. Samoin pohditaan mitkä asiat ovat vielä lapselle vaikeita ja vaativat vielä vähän ponnistelua. Lasta rohkaistaan myös kuvaamaan, mistä hän esiopetuksessa pitää, missä hän on mielestään onnistunut ja mitä hän haluaisi oppia. Lapsen töiden dokumentointi ja niiden tarkastelu yhdessä auttaa lasta näkemään oman kasvun ja kehityksensä. Yhdessä voidaan pohtia myös yhteisten tehtävien onnistumista. Itsearviointitaito on tärkeä osa lapsen oppimisen taitoja. Lapsen itsearviointilomaketta ollaan kehittämässä parhaillaan.

Henkilöstön itsearviointi

Jatkuva, arjessa tapahtuva itsearviointi on osa esiopetuksen henkilöstön arviointia. Itsereflektointia onkin tärkeää tehdä pitkin esiopetusvuotta - etenkin syksyllä uuden ryhmän aloittaessa toimintaansa. Lisäksi itsearviointia toteutetaan esimerkiksi tiimikeskusteluilla ja kehityskeskusteluilla esimiehen johdolla.

Arviointi Uuraisilla

Arviointi on esiopetuksessa jatkuva prosessi. Vanhemmat täyttävät esiopetuksen tutustumispäivänä lapsen esitietolomakkeen ja kertovat omasta lapsestaan. Esiopetuksessa tehdään jatkuvaa havainnointia ja huomioidaan vanhemmilta saatu palaute ja heidän havaintonsa. Arvioinnin pohjana käytetään Eskarin arki- materiaalia sekä havainnointilomaketta, jonka pohjalta käydään syksyisin ja tarvittaessa keväisin keskustelut vanhempien kanssa. Havainnot kirjataan ylös ja toimintaa arvioidaan ja kehitetään niiden mukaan. Havaintojen pohjalta asetetaan yksilöllisiä tavoitteita esiopetukseen ja toiminta suunnitellaan lapsen kehityksen tukemiseksi sekä arvioidaan, tukeeko arjen tukitoimet lapsen kehitystä. Lapselle annetaan lukuvuoden päätteeksi esiopetuksen osallistumistodistus.