Oppilashuolto
Oppilashuolto Uuraisilla
OPPILASHUOLLON TIEDOTE SYKSYLLE 2022
Oppilashuollon työntekijöitä Uuraisilla ovat koulukuraattori, koulupsykologi ja kouluterveydenhoitaja. Oppilashuollon työntekijät työskentelevät esikoululaisten ja peruskoululaisten kanssa kaikissa Uuraisten kouluissa. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia.
Oppilashuollon työntekijät tekevät yksilötyötä ja yhteisöllistä työtä. Yhteisöllinen työ on ennaltaehkäisevää työtä, joka ulottuu laajemmin kouluyhteisöön. Tätä on mm. koulun toimintatapojen kehittämiseen osallistuminen (miten puututaan kiusaamiseen tai poissaoloihin, millainen on hyvä oppimisympäristö, sosiaalisten taitojen opettaminen, hyvinvointioppiminen käytännössä jne.), opettajien konsultointi, oppilashuoltoryhmään osallistuminen ja tavoitteellinen ja suunnitelmallinen toiminta siinä, ryhmien ja luokkien kanssa työskentely, teemapäivien/ viikkojen ja vanhempainiltojen järjestämisessä/ suunnittelussa mukana oleminen ja yhteistyö alueen toimijoiden kanssa (esim. sosiaalitoimi, nuorisotyö). Oppilashuollon työntekijät kuuluvat koulun kriisiryhmään.
Oppilashuollon työntekijät liikkuvat koululta toiselle, ja tekevät myös ryhmä- ja luokkamuotoista työskentelyä. Korona-aikana työntekijät pitävät aina maskia tai visiiriä.
Oppilashuollon tapaamisten järjestämisessä huomioitavaa poikkeusaikana
- Tapaamisiin tullaan vain oireettomana.
- Palavereja järjestetään etänä ja lähitapaamisina. Lähipalavereissa käytetään maskeja ja huomioidaan hygienia ja riittävä väljyys. Osallistujamäärä pidetään mahdollisimman pienenä.
- Etäpalavereissa huomioidaan tietoturvasäädökset, ensisijaisena ohjelmana käytetään Teamsia.
- Jos koulunkäynnissä tulee etäopetusjaksoja, oppilailla on oikeus opiskeluhuollon palveluihin myös etäopetuksessa ollessaan.
Koulukuraattori Anna-Stiina Häkkinen
Koulukuraattorin työ on osa oppilashuoltoa ja koulun sosiaalityötä.
Koulukuraattori tukee oppilasta silloin, kun kaveri- tai perhesuhteissa on huolia, oppilas kokee yksinäisyyttä, koulunkäynti ei suju, poissaoloja kertyy paljon tai elämässä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat oppilaan hyvinvointiin.
Anna-Stiina on pääsääntöisesti maanantaisin Kyynämöisillä, tiistaisin Hirvasella, keskiviikkoisin
Koulukeskuksella, torstaisin Höytiällä ja perjantaisin Koulukeskuksella.
Puh. 050 305 5778
Koulupsykologi Emmi Korkala
Koulupsykologi tukee oppilasta silloin, kun mielialaan, käyttäytymiseen ja kehitykseen liittyvät asiat huolestuttavat. Psykologi arvioi oppimisvaikeuksia ja suunnittelee tukitoimia yhteistyössä oppilaan, huoltajan ja opettajien kanssa. Koulupsykologi ohjaa tarvittaessa muiden palveluiden piiriin. Vastaanottokäynnit tapahtuvat ajanvarauksella.
Puh. 050 3125343. Soittoaika on ti ja to klo 10:00-11:00, myös muulloin voi tavoitella.
Kouluterveydenhoitaja Anni Huotari
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen. Terveydenhoitaja tapaa koululaisia ja huoltajia myös säännöllisten terveystarkastusten yhteydessä. Uuraisille haetaan parhaillaan terveydenhoitajaa, uuden työntekijän aloittamiseen asti terveydenhoitaja Henna Kosonen käy Uuraisilla noin kaksi kertaa viikossa.
Puh. 050 311 8790
Koulunuorisotyöntekijä
Varsinaisten oppilashuollon työntekijöiden lisäksi Uuraisilla toimii koulunuorisotyöntekijä Nähdään koulussa! -koulunuorisotyön kehittämishankkeen kautta. Kouluympäristössä tehtävä nuorisotyö on ennaltaehkäisevää yhteisöllistä työtä ja kohdennettua yksilö- ja pienryhmätyötä 6.-9. luokkalaisille. Koulunuorisotyöntekijä toimii kohtaavana ja ohjaavana aikuisena myös oppilaiden vapaa-ajalla toimien linkkinä koulun ja vapaa-ajan välillä.
Puh. 0406371246. Koulunuorisotyöntekijä löytyy myös WhatsAppista, Instasta ja Facebookista.
Yhteydenotto
Oppilashuollon työntekijöihin voivat ottaa yhteyttä lapsi/nuori itse, vanhemmat tai opettajat. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai Wilman kautta jättämällä soittopyynnön. Tietoturvasyistä oppilashuollon työntekijät eivät keskustele asiakasasioista Wilman kautta, vaan keskustelut käydään puhelimitse.
Oppilashuollon muutoksista tiedotetaan ajantasaisesti.
Valoisaa syksyä, olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä!
Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä kouluissa.
Oppilashuoltoon sisältyvät kunnan hyväksymän opetussuunnitelman mukainen oppilashuolto sekä oppilashuollon palvelut, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut (OHL 3§).
Oppilashuollon tarkoituksena on:
o edistää oppilaiden oppimista, terveyttä ja hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistä ongelmien syntymistä;
o edistää oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta, esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä;
o turvata varhainen tuki sitä tarvitseville;