Myyrien kausi 20-21

Myyrien tammikuu

Tammikuussa kunnon talvi vihdoinkin saapui. Olemme käyneet Kaskelotilla pulkkailemassa useamman kerran lasten toiveesta. Lasten kokouksessa toivottiinkin juuri pulkkamäkeä ja luistelua. Me olemme onneksi saaneet pihaamme oman luistinradan, ja se onkin nyt ahkerassa käytössä aamu-ulkoilussa ja osa lapsista pääsee vielä iltapäiväulkoilussakin luistelemaan. Muita liikunnallisia toiveita olivat uiminen ja osalla hiihto. Toivottavasti pääsemme näitäkin toteuttamaan :)

Talvesta ja pakkasesta on nautittu myös jäätaiteen keinoin. Lapset saivat tehdä eri värisiä timantteja vesivärein ja niiden kanssa olikin monenmoista puuhaa ulkoilussa. Lumimaalausta on toteutettu myös pariin kertaan. Esimerkiksi Mörrimetsässä tehtiin pareittain lumipalloista planeetat ja ne sai maalata vesivärivedellä suihkupulloilla. 

Planeettoihin olemme Mörrimetsän lisäksi päässeet tutustumaan Kasvun kohtaamispaikan avaruusklinikalla. Heureka-lohikäärme pyysi meiltä kirjeessä apua tutkimuksiin ja mehän lähdimme auttamaan. Matka avaruuteen tehtin jalkaisin ja kaikenlaisia mustia aukkoja, tähtipölyä, Saturnuksen renkaita ja kraatereita tulikin vastaan :) Avaruusklinikalla tehtiin omat tähdet, tutkittiin kuuta, päästiin avaruusrakettiin, tehtiin liima-suola -maalaus Marsin pinnasta sekä tutustuttiin avaruuteen mm. kokeillen eri asioita ja lukien kirjoja. Kirjoja meillä on ryhmässämmekin ja jatkamme avaruuden tutkimista yhteistuumin. 

Myyrien joulukuu

Joulukuu aloitettiin juhlavissa merkeissä itsenäisyyspäivän juhlilla ja tutustumisella Suomeen. 

Maalasimme suuret Suomen kartat ryhmätöinä ja merkitsimme karttoihin Ulvilan. Askartelimme lippunauhoja ja sinisiä lintuja, joiden siivet taiteltiin paperista. Musiikkimaalasimme Maammelaulun, Finlandia hymnin ja Porilaisten marssin tahtiin ja pääsimme viikon lopuksi nauttimaan myös Suomen talvesta pulkkamäkeen 😊.

Itse juhlissa pukeudumme juhlavasti, kuuntelimme Finlandiaa ja katselimme hienon videon Suomen luonnosta. Tanssimme suomi-iskelmän tahtiin ja tytöt lauloivat "Pyyntö" kappaleen.
Herkuttelimme itseleivotuilla pipareilla ja mehulla. Myös valokuvaus saatiin vihdoin hoidettua juhlapäivänä 😊.
valokuvakansiosta löytyy paljon kuvia päivästä. Ja video tyttöjen esityksestä.


Jouluinen askartelu valmistui vessapaperrtullasta ja jokaisen itse valitsemista päällysteistä. Valmiista töistä löytyy lumiukkoja, joulupukkeja, poroja ja hiihtäjiä. 



Kirjoitimme joulupukille kortit, jotka lähetimme Korvatunturille. Joulupukki vastasikin meille videotervehdyksen kera. Voitte katsoa sen yhdessä kotona Myyrien valokuvakansiosta. Katsoimme videon täällä Joulujuhlissamme. Muuta ohjelmaa oli aikuisten jouluinen teatteriesitys lapsille, joululauluja sekä myös kotiinkin saatu satuhieronta. Seurakuntakin kävi kertomassa joulun odotuksesta neljän adventtisunnuntain kautta jouluvaelluksella joulujuhlapäivänämme.

Mörrimetsässä meillä oli hauska jouluinen kuva-arvoitus, jossa lapset saivat pareittain etsiä kuvia ja ratkaista jouluarvoituksen. Jumppasalissa meillä oli reipas tonttujumpparata. Pöytäteatteriesityksessä lapset taas pääsivät itsekin rakentamaan tarinaa kolmen ystävyksen joulun vietosta. Teimme myös lisää jouluisia askarteluja ja joulutehtäviä. Kotitehtäviäkin saatiin vielä joulunalusviikolla. Matematiikkarata valmisti meitä tonttutehtävään ja laskemiseen. Ehkä vielä päästään uudestaan pulkallakin laskemaan mäkeä eikä vain laskuja :) 

Kiitos kuluneesta syyslukukaudesta. Oikein tunnelmallista ja rauhaisaa Joulua kaikille ja Hyvää Uutta Vuotta 2021!


Marraskuu Myyrissä

Marraskuussa olemme harjoitelleet koodausta erilaisin keinoin. Omat nimemmme koodasimme multilink-palikoilla siten, että jokaista kirjainta vastasi tietty väri. Oppimaamme koodaustaitoa käytimme isänpäiväkortin koodauksessa. Saivatkohan kaikki kotona selville salaisen viestin koodauksen takaa? Jumppasalissa lapset ohjelmoivat toisiaan kulkemaan robotteina. Harjoittelimme myös robottihiiren ohjelmointia ja koodausta haluttuun päämäärään. Kun hiiren koodausta oli harjoiteltu tuli siitä toivottu toiminta lasten keskuudessa leikkihetkillä.



Pääsimme osallistumaan Ässien järjestämään luistelukouluun kahtena päivänä viikon välein. Luistelutaidot kehittyivät jo tämän kahden päivän aikana. Onnistumisen kokemuksia saatiin, kun uskalsi esim. irrottaa luistelutuesta, liukuminen luistimilla onnistui, pysyi pystyssä, luistelu alkoi sujua ja pääsi eteenpäin - jokaisella oli omat onnistumisensa. Nyt vaan kotonakin tekojääradalle harjoittelemaan lisää! Kannattaa vielä tarkistaa luistinten ja kypärän sopiva koko sekä harjoitella luistinten itse jalkaan laittamista ja pois ottamista. Luistelukoulusta löydätte kuvia Myyrien kuvakansiosta.

Turre turvakoiran kanssa olemme jatkaneet tunteisiin tutustumista. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja tärkeitä. Mietimme ja väritimme kuvaan, missä kohtaa kehossa mikäkin tunne voisi tuntua. Tuntuuko ilo sydämessä, vai kentien suupielissä? Tuntuuko pelko mahanpohjassa, vai alkaako kämmenet hikoilla? Tunteet voivat tuntua eripuolilla kehoa tai vaikka koko kehossa.

Vietimme lapsen oikeuksien viikkoa 16.-22.11., jonka aikana mietimme yhdessä mitä ovat lapsen oikeudet ja että lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Tänä vuonna teemana on ollut erityisesti Lapsen oikeus tulevaisuuteen ja unelmiin. Jokainen lapsi piirsikin asian, josta haaveilee tai unelmoi. Lastenkokouksessa jatkoimme teeman miettimistä, ja lapset päättivät seuraavan viikon ohjelman. Toiveena oli mm. leikkipuistot, kirjaintehtävät, lautapelit, leikkiminen, nurinkurin-päivä, jumppaan perkouria, oma puoli puhtaaksi, temppurataa, lattia on laavaa, jalkapalloa ja säbää. Kaikkea ei yhdellä jumppasalikerralla edes ehditä toetuttaa, joten saamme nauttia lasten toiveista toisellakin kertaa. Toiveita toteutettiin koko seuraava viikko.

Mörrimetsässä lapset saivat keksiä eri kuntoiluliikkeitä pienryhmissä. Seuraavalla kerralla lapset saivat näyttää liikkeet ja kuvata ne videolle. Päiväkodilla koostettiin Mörrin kuntoilu -video. Video on nähtävissä Myyrien kuvakansiossa :) 

Myös joulu alkoi pikkuhiljaa näkyä Myyrienkin ryhmässä. Teimme joulukortteja ja niihin lapset keksivät itse joulurunen, koristelimme kuusen sekä laitoimme jouluvaloja ja koristeita ryhmään. Tip tap kohti joulukuuta :)

Lokakuu Myyrissä

Lokakuussa olemme jatkaneet vielä syyskuun kasvisteeman parissa. 

Lapset valmistivat omat kasvislautaset värittämällä kasviksia ja kirjoittamalla mallista kasvisten nimiä. Tässä saatiin kynänkäyttöharjoitusta ja saksiharjoitusta.

Mietimme myös missä eri kasvikset kasvavat. Toisista syödään mullan alla kasvava osa, toisista taas mullan päällä kasvava osa, toiset kasvavat köynnöksissä.

Kasvisten maistelua jatkettiin itsetehdyllä porkkanaraasteella, perunasipseillä, punajuurisipsit olivat liian pitkään uunissa :(, ja erityisherkkuna teimme kesäkurpitsasta suklaakakkua.
Tässä resepti, jos joku haluaa kokeilla kotona. Ruokosokerin tilalla käytimme ihan tavallista sokeria.

Taikina oli leipojien mielestä erityisen hyvää ja kypsä kakkukin maistui :)

Lokakuun alussa ryhmässämme esittäytyi myös Turre turvakoira. Turre opettaa ja muistuttaa meitä tärkeistä tunne- ja turvataidoista. Ensimmäisenä lähdimme miettimään Turren kanssa lasten kokouksessa ryhmämme yhteisiksi säännöiksi mietittyjä asioita. Päädyimme siihen lopputulokseen, että sääntöjä oli liian paljon, eikä niitä muistettu aina noudattaa. Turrella oli tähän ratkaisu: 

Turre siis ohjaa sanomaan kaverille napakasti EI!, jos kaveri tekee jotain, mistä et tykkää. Jos kaveri ei noudata Ei-sanaa, poistut paikalta ja kerrot aikuiselle. 

Aloitimme myös miettimään turvallista ja sallittua kosketusta. Mistä minua saa koskea ja mitkä ovat minun omia alueita, joihin vain minä saan koskea. Näitä alueita väritettiin  ihmisen kehoa kuvaavasta kuvasta, vihreällä sallittuja alueita ja punaisella niitä alueita joihin en halua koskettavan. 

Majanrakennusprojekti

Lasten omasta innostuksesta herännyt majanrakennusprojekti aloitettiin tällä viikolla, kun pihan männystä oli katkennut iso oksa ja rakennusmateriaalia oli saatavilla.

Majan runko rakennettiin trukkikavoista ja jokainen pääsi naulaamaan. 

Lapset myös piirsivät omat unelmiensa majat ja suunnitelmien perusteella jatkamme majaa eteenpäin.

Eskarien syyskuu 2020

Viikko 31.8.-4.9.

Maanantaina teimme omat alustat valmiiksi. Lapset leikkasivat ja liimasivat alustaan aakkoset ja numerot 10 asti. Mietimme myös oikeaa ja vasenta ja teimme kädenkuvat alustaan. Lauloimme Käsi oikea sanoo hyvää huomenta -laulua, jotta oikea ja vasen tulisivat tutummiksi. Alustat laminoitiin ja nyt niitä on kiva käyttää ja niistä voi katsoa mallia kirjainten ja numeroiden harjoitteluun.

Tiistaina lapset ottivat toisistaan valokuvat, jotka tulostimme. Oman kuvan ja pienen peilin avulla jokainen sai katsella minkänäköinen on ja piirtää paperille oman kuvansa. Missä asennossa käteni ovatkaan kuvassa? Minkä väriset silmäni ovat? Onko paidassani jotain kuvia? 

Keskiviikkona meillä oli ulkoliikuntaa. Pelasimme erilaisia pihapelejä kuten pikipataa ja polttopalloa. Pikipata olikin hieman haastavaa, milloin saa katsoa taakse, mihin suuntaan juoksen, muistanko ottaa taakse jätetyn esineen mukaani jne. Polttopallo oli jo tutumpaa ja siinä muistimme, että pallo heitetään alakautta ja vain polven alapuolelle saa osua. Sisällä tutustuimme yhdessä Laboratorio-puuhaan. Lapset ovat melkein joka päivä pyytäneet labra-leikkiä ja nyt kun säännöt on opeteltu voi laboratorio-kokeilut alkaa :)

Torstaina mietimme omia tunteitamme. "Miltä minusta tuntuu juuri nyt?"
Opettelimme laulua "Miltä näytät sä?" Laulun mukana sai piirtää iloisia, veikeitä, surullisia kasvoja. Näistä sitten valittiin oma sen hetkinen tunne ja piirrettiin se paperille. 
Pelasimme myös "Viitottu rakkaus" nettisivuilta tulostettuja tunnepelejä. 


Perjantaina Mörrimetsä kutsui meitä jälleen. Tällä kertaa Mörri kertoi meille tarinan siitä, miten hän syntyi, salamoiden leiskuessa ja tuulen puhaltaessa. Ja miten kaikki metsän eläimet auttoivat Mörriä saamaan hienon vihreän puvun ylleen. Nyt Mörri voi opettaa meille, mikä on tärkeää luonnon kannalta ja mitä kaikkea voimme oppia luonnossa. "Hoikolikok"

Viikko 7.-11.9 Liikenneviikko

Viikko aloitettiin kävelyretkellä lähiympäristöön. Etsimme ja kuvasimme erilaisia liikennemerkkejä. Merkkien kohdalla pohdimme, mitä merkki ohjaa tai kieltää tekemästä. Harjoittelimme samalla liikennesääntöjä jalankulkijan näkökulmasta. Missä kuljen, miten kuljen, mitä pitää huomata?
Päiväkodilla katselimme vielä ottamamme valokuvat ja etsimme samanlaiset liikennemerkit liikennemerkkitaulusta.
Osaa eskareista onkin kiinnostanut liikennemerkit kovasti ja taulua on tutkittu tarkkaan.

Tiistaina pääsimme muistelemaan liikennesääntöjä tehtävien parissa. Siiri Hukka pohti kanssamme, mitä virheitä kuvasta löytyi. Kuvassa pyöräiltiin vaarallisesti, ylitettiin katua väärästä kohtaa, puhuttiin kännykkään auton ratissa ja ulkoilutettiin koiraa väärässä paikassa. Hienosti lapset löysivät kuvan virheet.
Samalla keskustelimme myös turvavyön käytöstä autossa ja siitä, missä on lasten istumapaikka autossa ja tarvitsevatko eskarilaiset vielä turvaistuinta tai koroketta. Lakihan sanoo, että alle 135cm pitkällä matkustajalla on oltava autossa vähintään korokeistuin, jotta turvavyöt ohjautuvat oikein.
Väritimme myös liikennemerkkejä ja lapset saivat ensimmäisen kotitehtävän. Kotitehtävä oli liikenteen tarkkailutehtävä kotimatkalle. 

Keskiviikkona teimme kävelyretken Naparantaan Leijonapuistoon. Puistossa jumppasimme ja leikimme. Vietimme koko aamupäivän raikkaassa ulkoilmassa.

Torstaina pelasimme muistipelejä ja kävimme koko ryhmän kanssa hyvän keskustelun pleikkari-, tabletti-, ja puhelinpeleistä. 

Perjantaina vietimme metsässä Mörrin syntymäpäiviä. "Leivoimme" Mörrille synttärikakkuja pienissä ryhmissä. 

VIIKKO 14.-18.9

Maanantaina saimme vieraan Ulvilan seurakunnasta. Sanna kertoi meille tarinan maailman luomisesta. Vaihtoehtoisena toimintana oli osallistua Tiian järjestämälle hetkelle, jossa kuunneltiin satu kierrättämisestä ja pelattiin kierrätyspeliä.
Ulkoilussa lapset innostuivat rakentamaan yhdessä majaa. Tästä innostuneena päätimme jatkaa majanrakennusta ihan projektiksi asti.
Halunkaat pääsivät sahaamaan puunoksia ja toiset kantoivat oksia rakennuspaikalle. Koko ryhmä teki hienoa yhteistyötä.

Tiistaina majan rakentaminen jatkui naulauspuuhilla. Vasarat naputtivat ja naulat upposivat puuhun.
Pääsimme myös poimimaan aroniapensaan tyhjäksi marjoista. Marjoja käytimme paperin värjäämiseen. Paperi ja marjoja minigrippussiin ja muusaamaan :) 
Kun paperit ovat kuivuneet jatkamme niihin taiteilua tusseilla.

Keskiviikkona jakauduimme kahdeksi ryhmäksi. Jumppasalissa jumpattiin ja käytettiin samalla hoksottimia etsimällä liikennemerkkejä. Merkeistä pohdimme, mitä muotoja niistä löytyy. 
Tiistaina värjättyihin papereihin suunnittelimme unelmiemme majoja.

Torstaina teimme erilaisia matikkahommia. Työskentelimme pareittain eri pisteillä. iPadille kirjoitimme numeroita Molla ABC ohjelmalla, pelasimme Logico ja Luko pelejä, heitimme hernepussia tiettyyn numeroon, rakensimme numeroita palikoista.

Perjantaina teimme upean retken Poriin Liikennepuistoon. Muista katsoa kuvia kuvakansiosta! 😊

Viikko 21.-25.9.

Maanantaina Liiku oli järjestänyt meille hienot olympialaiset Kaskelotin kentälle. Pelasimme yhdessä jalkapalloa, oma puoli puhtaaksi ja kuningaspalloa, heitimme turbokeihästä ja pujottelimme pujotteluradalla.
Kaikki kokeilivat innokkaasti lajeja. Kuvia suljetussa kansiossa.

Tiistaina taiteilimme pihlajanmarjoista ja hammastikuista oman nimen kirjaimet ja liimasimme kartongille. 

Keskiviikkona jumppasimme salissa sekä tutustuimme ipadeihin. Lapset tekivät itselleen hahmot Ekapeliin ja innostuivat kirjainten tunnistamisesta ja samalla timanttien keräämisestä. Osa oli jo kotona pelannut kyseistä peliä ja osa innostui nyt niin kovin, että piti kotonakin ladata sovellus. 

Torstaina teimme kauppareissun sadonkorjuuvihannesten ja -hedelmien ostoksille. Jakauduimme neljään pienryhmään. Lapset saivat kuvista tunnistaa vihanneksia, etsiä niitä ja punnita. Kotimatkalla jokainen vielä kantoi ostoksensa. Päiväkodilla tutustuimme kaikkiin ostamiimme kasviksiin.

Perjantaina pilkoimme ostamiamme porkkanoita, kurkkua ja paprikaa Mörrieväiksi. Metsässä vielä osa pääsi pilkkomaan kukkakaalia ja parsakaalia. Tutustuimme trangiaan ja saimme seurata, miten sillä voi metsässäkin keittää ruokaa. Lapset uskalsivat hienosti maistaa itse pilkkomiaan vihanneksia ja moni yllättyi kukkakaalin ja parsakaalin hyvästä mausta. Lisääkin piti saada. Oli oikein maistuva metsäretki.

Artikulaatiokartoitukset

Hei!
Erityisopettajamme Tiia tulee tekemään jokaisen eskarin kanssa artikulaatiokartoituksen syyskuun aikana. Tähän ei tarvitse valmistautua ennalta mitenkään. Kerromme lasten vanhemmille havainnoista ja mahdollisesta puheterapian lähetteestä.

Myyrien elokuu 17. päivästä eteenpäin

Viikko 17.-21.8

Eskari alkoi maanantaina 17.8. Viimeisetkin lomailijat palasivat päiväkotiin.
Ensimmäisenä eskaripäivänä muistelimme toistemme nimiä ja harjoittelimme eskarin päiväjärjestystä.
Pääsimme myös maalauspuuhiin, kun maalasimme kesämuistoja. Maalauksesta valmistamme kaikille omat piirustusalustat.

Tiistaina eskari saikin lentävän lähdön, kun aloitimme neljän päivän uimakoulun. Uimakoulussa ovat kaikki olleet todella rohkeita ja kokeilleet innokkaasti uusia asioita. 

Kunhan saamme Pedanetin lukollisen valokuvakansion lupalaput kaikilta takaisin, pääsette katsomaan uimakoulukuvia 😊

Keskiviikkona osa lapsista leipoi kaurakeksejä torstain vanhempainiltaan. Reseptinä Kinuskikissan helppo ohje:
50g sulatettua margariinia/voita
1dl fariinisokeria
2dl kaurahiutaleita
Paistetaan 7-8min. 175 asteessa. 

Torstaina koitti odotettu hetki, kun uintien jälkeen täytettiin vihdoin penaalit. Kaikki saivat esitellä oman penaalinsa. Muutamaa penaalia vielä odotamme 😊

Perjantaina lapset pääsivät myös maistelemaan eskarikahvilaan leipomiaan kaurakeksejä. Maistelu kysyi itsehillintää, kun alkuun keksiin tutustuttiin tunnustelemalla ja haistelemalla, vasta viimeiseksi pääsi haukkaamaan palan.

Viikko 24.-28.8.

Tällä viikolla pääsimmekin kunnolla eskarin alkuun uimakouluviikon jälkeen. Harjoittelemme yhdessä eskarin toimintatapoja ja vuorovaikutusta toisten kanssa. Alkuviikolla harjoittelimme luokittelua ja pelasimme muistipeliä pienryhmissä. Jokainen sai myös tehdä oman nimensä alkukirjaimen pieniä kynänpätkiä liimaamalla puulevylle. Mietimme myös jokaisen nimen kirjaimia ja kuinka monta tavua kenenkin nimessä on. Hienosti kaikki löysivät oman nimensä tavut muiden tavujen joukosta. 

Keskiviikkona lähdimme Kaskelotin kentälle liikkumaan. Meillä oli porrastreeniä; kuljimme portaita ylös eri tavoin ja alas sai juosta mäkeä pitkin. Kentällä olikin jokaisen nimen ensimmäiset kirjaimet sikin sokin ja joka kirjaimeen oli yhdistettynä jokin liike. Niitä teimme yhteisvoimin. Osa porukasta sai jäädä vielä Kaskelotin puistoon leikkimään. Toinen puoli porukkaa oli päässyt puistoon viime perjantain uimareissun lopuksi.

Torstaina mietimme omia vahvuuksiamme. Lapset kertoivat, että vahvuus on "sitä mitä osaa". Luimme Ympyräiset- kirjasarjan kirjan Kiva Kirahvin Kannustus ja pohdimme ensin sarjan hahmojen vahvuuksia. Tämän jälkeen katselimme Vahvuus Varis -kortteja ja jokainen lapsi löysi hienosti itselleen asioita, joissa on hyvä ja joita osaa. Teimme omat vahvuuskädet, joihin kirjattiin lasten löytämiä vahvuuksia. 

Perjantaina pääsimme Mörrimetsään. Metsämörri oli kirjoittanut meille kirjeen, jossa pyysi muistelemaan Mörrimetsän sääntöjä. Hienosti lapset muistivat 5 tärkeää sääntöä: Ei roskata, mitään ei syödä luonnosta, oksia ei katkota, aikuinen pitää olla näkyvillä ja keppi on mörrimittainen (omien sormien ja kyynärpään välinen alue). Lapset tekivät omat alkukirjaimensa metsän kävyistä ja saivat leikkiä metsäleikkejä. Eväät maistuivat kaikille hyvin. 

Viikko 31.8.-4.9.

Maanantaina teimme omat alustat valmiiksi. Lapset leikkasivat ja liimasivat alustaan aakkoset ja numerot 10 asti. Mietimme myös oikeaa ja vasenta ja teimme kädenkuvat alustaan. Lauloimme Käsi oikea sanoo hyvää huomenta -laulua, jotta oikea ja vasen tulisivat tutummiksi. Alustat laminoitiin ja nyt niitä on kiva käyttää ja niistä voi katsoa mallia kirjainten ja numeroiden harjoitteluun.

Tiistaina lapset ottivat toisistaan valokuvat, jotka tulostimme. Oman kuvan ja pienen peilin avulla jokainen sai katsella minkänäköinen on ja piirtää paperille oman kuvansa. Missä asennossa käteni ovatkaan kuvassa? Minkä väriset silmäni ovat? Onko paidassani jotain kuvia? 

Keskiviikkona meillä oli ulkoliikuntaa. Pelasimme erilaisia pihapelejä kuten pikipataa ja polttopalloa. Pikipata olikin hieman haastavaa, milloin saa katsoa taakse, mihin suuntaan juoksen, muistanko ottaa taakse jätetyn esineen mukaani jne. Polttopallo oli jo tutumpaa ja siinä muistimme, että pallo heitetään alakautta ja vain polven alapuolelle saa osua. Sisällä tutustuimme yhdessä Laboratorio-puuhaan. Lapset ovat melkein joka päivä pyytäneet labra-leikkiä ja nyt kun säännöt on opeteltu voi laboratorio-kokeilut alkaa :)