4.3 Oppimisympäristöt ja työtavat

Oppimisympäristöt ja työtavat

Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja ja paikkoja sekä yhteisöjä ja toimintakäytäntöjä, joissa opiskelu ja oppiminen tapahtuvat. Oppimisympäristöön kuuluvat myös välineet, palvelut ja materiaalit, joita opiskelussa käytetään. Oppimisympäristöjen tulee tukea yksilön ja yhteisön kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta. [1] Kaikki yhteisön jäsenet vaikuttavat toiminnallaan oppimisympäristöihin. Hyvin toimivat oppimisympäristöt edistävät vuorovaikutusta, osallistumista ja yhteisöllistä tiedon rakentamista. Ne myös mahdollistavat aktiivisen yhteistyön koulun ulkopuolisten yhteisöjen tai asiantuntijoiden kanssa.

Työtapojen valinnan lähtökohtana ovat opetukselle ja oppimiselle asetetut tavoitteet sekä oppilaiden tarpeet, edellytykset ja kiinnostuksen kohteet. Työtapojen vaihtelu tukee ja ohjaa koko opetusryhmän ja jokaisen oppilaan oppimista. Opetuksessa käytetään eri ikäkausiin sekä erilaisiin oppimistilanteisiin soveltuvia työtapoja. Työtapojen ja arviointimenetelmien monipuolisuus antaa oppilaalle mahdollisuuden osoittaa osaamistaan eri tavoin. Työtapojen valinnassa kiinnitetään huomiota myös sukupuolittuneiden asenteiden ja käytänteiden tunnistamiseen ja muuttamiseen.

[1] Valtioneuvoston asetus (422/2012) 4 §

Ulvilan kaupungin oppimisympäristöt ja työtavat

Oppimisympäristöjen ja työtapojen tulee olla monipuolisia ja oppimista edistäviä. Työtapoja ja oppimisympäristöjä kehitetään jatkuvasti itsearvioinnin, oppimisen arvioinnin ja muun palautteen pohjalta. Opettaja valitsee tarkoituksenmukaiset oppimisympäristöt ja työtavat yhdessä oppilaiden kanssa. Tämä motivoi ja auttaa oppilaita ottamaan vastuuta oppimisessa ja työskentelystä kouluyhteisössä. Oppimisympäristöjä ja työtapoja kehitetään säännöllisen kouluttautumisen avulla. Oppimisympäristöjä ja työtapoja kuvataan tarkemmin koulujen omissa opetussuunnitelmissa.

Friitalan koulun oppimisympäristöt ja työtavat

Friitalan koulun oppimisympäristö ja työtavat ovat monipuolisia ja oppimista ja oppilaan osallisuutta tukevia. Oppimisympäristöön kuuluu koulurakennuksen ja koulun pihan lisäksi lähiympäristö sekä erilaiset yhteistyötahot, kuten uimahalli Kaskelotti, Massi, pesäpallostadion, kirjasto, kirkko, museot, paikalliset yritykset, yhdistykset ja seurat ym. Oppimisympäristöjä ja työtapoja kehitetään säännöllisen kouluttautumisen avulla.

Ulvilan kirjaston kanssa tehdään yhteistyötä ainakin vuosiluokilla 1, 3 ja 5.

Friitalan koulussa on atk-luokan lisäksi noin 40 iPadia oppilaiden käytössä. Koulussa hyödynnetään monipuolisia digitaalisia oppimisympäristöjä (Peda.net, Office365). Ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat saavat lukuvuodesta 2016-2017 alkaen käyttöönsä tablet-laitteita.

Friitalan koulussa on käytössä 2015-2016 uudistettu monimateriaalisen käsityön oppimisympäristö. Käsityötä opetetaan kahden opettajan yhteistyössä, pariopettajuuden mallilla. Käsityön oppimisympäristön tarkoitus on tukea oppilaan monimateriaalista ja innovatiivista käsityöllistä ongelmanratkaisua.

Syksystä 2016 lähtien Friitalan koulussa toimii yksi yhdistetty esiopetuksen ja ensimmäisen luokan ryhmä, jossa työparina on esiopettaja ja yksi ensimmäisen luokan opettajista.