Verksamhetsår 2024-2025
Det var en gång..
Konkkaronkka och Mjukis bor i regnskogen och är bästa vänner. En dag beger de sig ut för att leka ensamma i skogen och hittar inte tillbaka. Hur ska det här sluta? Det får du veta om du läser berättelsen som barnen i daghemsgruppen Raketerna har hittat på.
Barnen fick först bekanta sig med hur en saga ofta är uppbyggd. Först presenteras huvudpersonerna, sedan händer det ofta något eller så uppstår det ett problem, sen löser man problemet och efteråt brukar man lära sig något av det som sagan berättat om. Barnen började sedan fantisera om huvudpersonerna, hur ser de ut, var bor de, vem hör till deras familj och vad gillar/ogillar de. Sedan röstade vi fram namn på huvudpersonerna. Med hjälp av barnens beskrivning och AI tog vi sedan fram bilder på huvudpersonerna.
Barnen fick sedan börja fantisera om en händelse, vad gör huvudpersonerna och vad stöter de på för problem.
Det fanns en hel massa idéer som vi fick ihop till en riktigt spännande saga. Som tur hade även denna saga ett gott slut!
Vad var budskapet med denhär sagan?
"att man inte ska gå ensam ut i skogen"
"att man ska va snäll mot kompisar å hjälpa"
Sagostund med sagofarmor 📖
Halloween 🎃
Turja parken 🚌
På fredagen tog vi bussen till hammarbackas lekpark, turja parken.
Här tränades motoriken ordentligt! Klätterställningen var mycket stor med varierande delar att klättra upp för. Det fann mycket att utforska och öva på.
Under parkbesöken är det vanligt att leken varierar mer än vanligt, man kommer lättare samman och leker i större grupper. Idag lektes det bland annat att flera barn var tjuvar och försökte hålla sig undan styggisar genom att hålla sig i klätterställningen. Några barn agerade vakter och stack ut huvudet gebom fönstret för att kolla om kusten var klar!
Det fanns olika former av stegar, nät, gungande bräden att ta sig över och flera rutchbanor.
Barnen tyckte att den stora rutchbanan var bäst och de blev duktiga på att vänta på sin tur.
-"Jag älskar att leka här!"
-"Jag kan inte sluta leka det är så roligt!"
-"De va så roligt jag tänker komma hit ren imorgon!"
Höstlov 🍄
Den här veckan har vi på måndagen fått leka med några förskolebarn. Resten av veckan har vi njutit av gemensam lek med Kometerna.
Vi har pysslat med egen fantasi vilket är en bra övning där barnen får öva att planera och organisera sitt eget verk. Vad ska jag göra först, vilket material vill jag använda och så vidare.
Vi har även passat på att röra oss ute i det vackra höstvädret. De nya sparkcyklarna var i användning första gången och en hinderbana sattes upp för de som väntade på sin tur.
Tema: HÖSTEN 🍁
Raketerna har jobbat med hösten i två veckor. Vi har rört oss i vår omgivning och sett hur naturen ändrat form. Vi har funderat över vädret, klädsel och allt vad naturen ger under hösten. Vi har läst höstböcker och skapat hösttavlor med löv vi samlat i naturen. Vi har besökt skogen för att ta en ännu närmare titt på vad som händer där då det blir höst.
Vi har även arbetat i smågrupper och blivit experter på antingen ekorren, igelkotten, skogen eller svampar. Vi har letat efter information om dessa i böcker och skapat ett plakat med allt vi tagit reda på. Sedan har barnen fått presentera detta för sina kompisar. Det gick jätte bra, barnen tyckte de var roligt att presentera och alla grupper fick stora applåder då de var klara!
"Barngruppen och känslan av att ingå i en gemenskap är av central betydelse för barnets
lärande och delaktighet. Barnen ska få handledning och stöd i sitt lärande. En målinriktad, lagom
utmanande verksamhet som intresserar barnen inspirerar dem att lära sig mer. Varje barn ska få
uppleva och känna glädje över att lyckas och lära sig och över sig själv som en lärande individ."
Skogsutfärd 🌲
Vi startade med lite grupparbete där man skulle leta efter sakerna på pappret. Vi hittade alla förutom spindeln (tur det)!
Barnen lärde sig skillnaden mellan olika mossor, svampar och färger. Det var inte så lätt att hitta röda blad och barnen konstaterade att under vår lönn vid dagis så finns det massor med röda löv!
Tillsammans lekte vi ekorrarna byter bo, sen tog vi en liten paus och så fick barnen utforska skogens alla spännande ställen. Här kunde man utmana sin motorik och klättra en hel del och det älskade barnen!
"Att göra utflykter i naturen och i den byggda miljön samt att undersöka omgivningen är en
viktig del av den småbarnspedagogiska verksamheten. Genom positiva upplevelser lär sig barnet
att njuta av naturen och närmiljön och det stärker barnets förhållande till sin omgivning. Olika
naturfenomen iakttas med flera sinnen och under olika årstider och man diskuterar och undersöker
dem. Samtidigt lär sig barnen att använda begrepp som hör ihop med omgivningen. Genom att
öva sig att känna igen olika växt och djurarter stärks kunskapen om naturen. Tillsammans med
barnen övar man att söka information om frågor som intresserar dem. Naturen kan också vara en
plats för estetiska upplevelser och avkoppling."
-planen för småbarnspedagogik åbo stad 2024
Tema vecka: Hösten!
Vår första vecka med hösttema är förbi och detta har vi bland annat hunnit med;
Lekt i parken med material från naturen
Plockat och pressat löv som vi gjort hösttavlor av
Plockat bladbuketter för att göra någon glad
Haft rörelsestund ute
Läst höstböcker
Haft leksaksdag och bjudit våra leksaker med och dansa!
[[https://peda.net/id/9561be847cc]
Fallskärm i solsken ☀️
Parkdag! 🛝
Att göra utflykter i den byggda miljön och undersöka sin omgivning är en viktig del av den småbarnspedagogiska verksamheten. Genom positiva upplevelser lär sig barnet njuta av sin närmiljö vilket stärker barnets förhållande till sin omgivning. Tillsammans med barnen övar man att söka information om frågor som instresserar dem och på så sätt lär sig barnen nya saker!
Raketernas läshörna 📚
Idag kom vi fram till gemensama regler för "myshörnan":
Myshörnan är en lugn plats där man kan läsa/titta i böcker
Vuxna läser gärna böcker för barnen, det är bara att fråga
Läshörnan är inte en plats för lek
Busig och besvärlig 🎭
"Bob har haft sitt BÄSTA veckoslut någonsin! Eller, tja…kanske inte riktigt.
Att bli en storebror är nämligen inte helt lätt. Kan småsyskon postas tillbaka?"
Det undrar Bob i pjäsen där barnen får följa med hans äventyr ti bebisfabriken. En fartfylld och rolig pjäs som fick barnen att skratta och kanske lite känna igen sig!
Tack teater taimine för en fin föreställning!
Iihahaa! 🐴
Äventyrsparken ☀️
Besök till biblioteket 📚
Dagisfred🧡
Idag uppmärksammades dagisfreden. Vi diskuterade med barnen vad dagisfred innebär och barnen hade många fina tankar; "fred betyder att man är sams och inte bråkar", "att man har det bra och är glad".
Barnen spelade dagisfredspelet där man pratade om vad som är roligt på dagis, vad som kan kännas ledsamt på dagis, hur man kan visa åt andra att man bryr samt hur man själv velat fira dagisfreden. När man kom i mål fick man ett armband!
Eftersom dagisfred är något som följer med hela verksamhetsåret så skapade vi även ett önsketräd. Önsketrädet är ett sätt att låta alla barn påverka innehållet av dagisfred. I de röda hjärtanen får barnen beskriva ett önskemål om vad de tänker man kan göra på dagis för att alla ska må bra och trivas. Det kan vara roliga aktiviteter eller något som har med trivselregler att göra. När önskningarna förverkligas blir hjätat ett blad så att barn och föräldrarna kan följa med hur vi jobbar med dagisfreden. Under föräldrakvällen är tanken att även föräldrarna ska få placera sina önskningar i trädet.
Luftballonger och vänskapsrelationer 🎈
Det är vad vår vecka bestått av. Vi har pysslat luftballonger med barnens földelsedagar. De pryder nu våran vägg och vi kan börja lära oss när vi fyller år och vem som är hur gammal. Barnen övade duktigt på att klippa och klistra samt planera vilka färger de ville kombinera på sin luftballong.
Under leken har vi övat på att byta lekpar och prova leka med olika lekar. Vilket har resulterat i nya lekkompisar och spännande lekar som man kanske annars inte hade valt!
I parken lekte vi springmasken (fungerar som följa John men man springer) 🪱