Lopputyö

Lopputyö

LOPPUTYÖ

Kuvataidekoulun laajan oppimäärän mukaisiin opintoihin kuuluu lopputyön tekeminen syventävien opintojen aikana tai loppuvaiheessa. Lopputyön rakenne on määritelty Opetushallituksen Taiteen perusopetuksen kuvataiteen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteissa. Lopputyön laajuus on 160h. Lopputyön voi suorittaa yhden lukuvuoden aikana tai hajauttaa työskentelyä syventävien opintojen ajalle. Lopputyön tekemisestä sopivat opiskelija ja opettaja yhdessä. Työ toteutetaan jo opituilla tekniikoilla, jotka oppilas kokee hallitsevansa hyvin. Lopputyön tekeminen edellyttää riittävästi työpajaopintoja, pääsääntöisesti neljä lukuvuotta kuvataidekoulun syventävissä opinnoissa.

Lopputyö muodostuu taiteellisesta työstä, joka voi olla teos tai teossarja ja kirjallisesta osuudesta eli portfoliosta. Portfolio sisältää prosessin kuvauksen ja oppilaan itsearviointia omasta työskentelystä. Tämän lisäksi lopputyöntekijä osallistuu oman ryhmänsä työskentelyyn viikoittain, yhteiseen lopputyönäyttelyyn ja valmiiden töiden arviointitilaisuuteen.

Lopputyö vaatii sitoutumista pitkäjänteiseen työskentelyyn ja valmiutta valita itse lopputyön aihe ja tekniikat. Lopputyöprosessia ohjaavat kuvataidekoulun opettajat, mutta varsinaiset päätökset työn suhteen tekee oppilas itse. Oppilas myös laatii lopputyön toteuttamiselle aikataulun.

Lopputyöt asetetaan esille lopputyönäyttelyyn. Lopputyön arvioi kaksi kuvallisen alan ammattilaista. Arvioinnin osat ovat arviointitilaisuus, jossa arvioitsijat keskustelevat työstä oppilaan kanssa, sekä kirjallinen arvio, jonka arvioitsijat osoittavat oppilaalle. Arviointiasteikko on hyväksytty-hylätty.

Edellytyksenä kuvataidekoulun päättötodistukselle ovat perusopintojen päättötodistus, lopputyön tekeminen ja vähintään neljän lukuvuoden osallistuminen perusopintoihin ja kahden vuoden osallistuminen syventäviin opintoihin. Jos nämä vaateet eivät täyty, saa oppilas osallistumistodistuksen. 

 

 Lopputyöjakson vaiheet lukuvuonna 2023 - 2024


1. Lopputyö
suunnitelman tekeminen. Suunnitelmassa määrittelet omat ideasi, tavoitteesi, työskentelyaikataulun ja tekotavan. Suunnitelma tarkentuu syksyn kuluessa ja työ voi prosessin myötä muuttua paljonkin.

2.Työpajatyöskentely lukuvuoden aikana

Työpajan opettaja ohjaa lopputyön tekijää viikoittain työpajatunneilla ja huolehtii tarvittavasta materiaalista. Voit lisäksi myös työskennellä koulun tiloissa oman ryhmän kokoontumisajan ulkopuolella, kun asiasta sovitaan. Kuvataidekoulun perusmateriaalit ja –työvälineet ovat lopputyöntekijän käytettävissä; erityismateriaalien hankinnasta sovitaan erikseen.Pääsäätöisesti lopputyön tekijät työskentelevät torstai-iltaisin klo 18.00-20.15.

3.Lopputöiden yleisohjaus ja välikatsaukset

Kaikille lopputyön tekijöille yhteiset lopputyötapaamisen pidetään torstai-iltaisin työpajatyöskentelyn lomassa. Yhteisissä palavereissa saat yleisiä ohjeita aikatauluista ja näyttelystä, niissä sovitaan ylimääräisistä lauantaikerroista, esittelet omaa työvaihetta ja opit toisten kokemuksista ja tekemisistä, saat neuvoja ja näkökulmia työskentelyysi sekä oman ajan ja voimavarojen jakamiseen, ideoita työpäiväkirjan pitämiseen yms.

4. Portfolion työstäminen ja kokoaminen

Alusta alkaen työskentelyä dokumentoidaan kuvin ja työn etenemisen vaiheita ja ratkaisuja kirjataan ylös työpäiväkirjaan. Työskentelyprosessi kuvaillaan lopuksi portfoliossa, joka viimeistellään teoksen valmistumisen jälkeen. Portfolioon kirjoitetaan myös omaa arviointia ja näkökulmia työskentelystä, oppimisesta ja teoksesta. Portfolion tekeminen edellyttää työpäiväkirjan pitämistä ja aineiston keräämistä. Portfolio viimeistellään keväällä ja se voi olla yhdistelmä kuvista ja sanoista, mutta myös joko kuva- tai sanapainotteinen.

5. Lopputyön julkistaminen näyttelyssä

Koulu järjestää teoksille yhteisen lopputyönäyttelyn. Halutessaan oppilas voi vaikuttaa oman teoksensa julkiseen esittämisympäristöön järjestämällä oman paikan.

6. Oma lopputyön ja työprosessin esittely arviointikeskustelussa

Arviointikeskustelussa saat palautetta työstäsi kahdelta asiantuntijalta, jotka ovat perehtyneet työhösi. Keskustelu on ainutlaatuinen tilaisuus saada henkilökohtaista palautetta tamperelaisilta taiteilijoilta tai visuaalisten alojen ammattilaisilta.

7. Lopuksi saat työstäsi kirjallisen arvioinnin