Kunnan OPS-sisältö
Tämä osio siirrettävä
Maantiedon opetuksen tavoitteet
Kaikki tavoitteet (T) tulevat esille kaikilla vuosiluokilla. Tavoitteen perässä on suluissa erikseen sisältöalueet (S), johon tavoite kuuluu.
Maantieteellinen tieto ja ymmärrys
- T1 tukea oppilaan jäsentyneen karttakuvan rakentumista maapallosta (S1-S6)
- T2 ohjata oppilasta tutkimaan luonnonmaantieteellisiä ilmiöitä sekä vertailemaan luonnonmaisemia Suomessa ja muualla maapallolla (S1-S4, S6)
- T3 ohjata oppilasta tutkimaan ihmismaantieteellisiä ilmiöitä ja kulttuurimaisemia sekä ymmärtämään erilaisia kulttuureita, elinkeinoja ja ihmisten elämää Suomessa ja maapallon eri alueilla (S1-S6)
- T4 kannustaa oppilasta pohtimaan ihmisen toiminnan ja luonnonympäristön välistä vuorovaikutusta sekä ymmärtämään luonnonvarojen kestävän käytön merkitys (S1-S6)
Maantieteelliset taidot
- T5 ohjata oppilasta kehittämään maantieteellistä ajattelutaitoa sekä kykyä esittää maantieteellisiä kysymyksiä (S1-S6)
- T6 ohjata oppilasta kehittämään tilatajua sekä symboleiden, mittasuhteiden, suuntien ja etäisyyksien ymmärrystä (S1-S6)
- T7 ohjata oppilasta harjaannuttamaan arkielämän geomediataitoja sekä lukemaan, tulkitsemaan ja laatimaan karttoja ja muita malleja maantieteellisistä ilmiöistä (S1-S6)
- T8 ohjata oppilasta kehittämään maantieteellisiä tutkimustaitoja (S1-S6)
- T9 harjaannuttaa oppilasta havainnoimaan ympäristöä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä aktivoida oppilasta seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia omassa lähiympäristössä, Suomessa ja koko maailmassa (S1-S6)
- T10 tukea oppilasta kehittämään vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja sekä argumentoimaan ja esittämään selkeästi maantieteellistä tietoa (S1-S6)
- T11 ohjata oppilasta vaalimaan luontoa, rakennettua ympäristöä ja niiden monimuotoisuutta sekä vahvistaa oppilaan osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja (S1-S6)
Maantiedon asenne- ja arvotavoitteet
- T12 tukea oppilasta kasvamaan aktiiviseksi, vastuullisesti toimivaksi ja kestävään elämäntapaan sitoutuneeksi kansalaiseksi (S1-S6)
- T13 ohjata oppilasta arvostamaan alueellista identiteettiään sekä luonnon, ihmistoiminnan ja kulttuurien moninaisuutta sekä kunnioittamaan ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa (S1-S6)
Kuvauksista yleisesti
Maantiedon opetuksessa osa sisältöalueista, kuten Maapallon karttakuva ja alueet (S1), Ajankohtainen muuttuva maailma (S2) ja Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävä käyttö (S6) sisältyvät kaikkiin opetukseen kaikilla vuosiluokilla. S1:n ja S2:n opetus linkittyy toisiinsa ja mahdollisuuksien mukaan myös muihin käsiteltäviin aiheisiin. Seurattaessa ajankohtaisia tapahtumia maapallolla (S2), tarkastellaan samassa yhteydessä myös tapahtumapaikkojen sijainteja (S1). Opetettavien asioiden sitomiseksi oppilaiden arkielämään on hyvä tehdä vertailua tarkasteltavan asian tai ilmiön kohdalla Suomen, Euroopan ja muun maailman välillä. Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävät käyttö (S6) otetaan opetuksessa huomioon, kun se vain on käsiteltävän aiheen kannalta mahdollista ja perusteltua (vertaa biologian S6).
Opettajan tulee pitää kirjaa opetusryhmien kanssa käymistään asioista, jotta yhdeksännen vuosiluokan lopussa on käsitelty kaikki opetussuunnitelman perusteiden edellyttämät asiat. Näin mahdollistetaan myös tieto käsiteltyjen asioiden siirtymisestä opettajan vaihtuessa.
Kuvaukset vuosiluokittain
7lk
Vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S6 ja S3 (Elämän perusedellytykset maapallolla).
Käsiteltäviä sisältöjä ovat muun muassa maapallon elinolosuhteet: planetaarisuuden vaikutukset, ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeet, sekä elämän perusedellytykset: puhdas ilma, vesi, ravinto ja niihin mahdollisesti liittyviä kestävän kehityksen kysymyksiä.
Yhteisten sisältöalueiden (S1, S2 ja S6) johdosta opetuksessa seurataan myös ajankohtaisia uutisia, jotka voivat liittyä käsiteltäviin aiheisiin tai ovat muuten oppilaiden maailmankuvan laajenemisen kannalta merkityksellisiä. Uutisten tarkastelun yhteydessä harjoitellaan myös erilaisia kartan käyttötaitoja ja paikkatietoutta.
8lk
Vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S6 ja S5 (Ihmiset ja kulttuurit maapallolla).
Tarkoituksena on tutustua eri kulttuureihin, ihmisten elämään, asumiseen, elinkeinoihin ja muuhun toimintaan Suomessa, Euroopassa ja eri puolilla maailmaa, sekä pohditaan esimerkkien avulla miten ympäristö vaikuttaa näihin. Tarkasteltavana ovat myös hyvän elämän edellytykset ja ihmisoikeudet. Sisältöalueet S1, S2 ja S6 ilmenevät vuosiluokalla kuten edellisillä.
9lk
Vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S6 ja S4 (Muuttuvat maisemat ja elinympäristöt ja S5 (Ihmiset ja kulttuurit maapallolla).
Yhdeksännellä vuosiluokalla jatketaan saman aiheen parissa kuin kahdeksannella. Sisällöistä pyritään kuitenkin huomioimaan ainakin osittain eri kulttuuripiirit kuin edellisenä vuonna oli käsiteltävänä. Tarkoituksena olisi, että peruskoulun maantiedon opintojen aikana kaikki maailman kulttuuripiirit olisivat, ainakin jossain määrin, tarkastelun kohteina.
Käsiteltävänä ovat myös kotiseudun erityispiirteet, tehdään kenttätutkimuksia ja samalla osallistutaan oman lähiympäristön vaalimiseen ja suunnitteluun. Tutustutaan myös Suomen maisema-alueisiin, sekä tutkitaan esimerkkien avulla maailman erilaisia luonnon- ja kulttuurimaisemia. Myös sisältöalueet S1, S2 ja S6 huomioidaan yhdeksännellä vuosiluokalla, kuten aikaisempina vuosina.
Muuta
Karttaopetuksen yhteydessä kannattaa eriyttämisen osalta huomioida pelillisyyden tuomat mahdollisuudet.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin