Tervon Yhtenäiskoulu

Syysloma on Lukuloma – askel askeleelta kirjamatkalle!

Syysloma on Lukuloma – askel askeleelta kirjamatkalle!

Koulujen syyslomalla perheitä kannustetaan viettämään lukulomaa lukemalla yhdessä. Kampanja toteutetaan nyt neljättä kertaa.
Lukeminen on innostava ja kaikille sopiva harrastus iästä ja taustasta riippumatta. Lukijaksi voi alkaa lapsena tai aikuisiällä, ja kirjastojen ja kirjakauppojen ammattilaiset auttavat löytämään kiinnostuksen kohteisiin ja taitotasoon sopivaa luettavaa.
Lukuloma-kampanja innostaa lukemaan pienin askelin. Kampanjan verkkosivuille lukuloma.fi on koottu kirjavinkkejä eri-ikäisille sekä lukemaan kannustavia värityskuvia. Sivuilta löytyy myös kouluikäisille suunnattu tarinallinen lukuhaaste, jossa on uusi tehtävä loman jokaiseen päivään. Sosiaalisessa mediassa kampanja näkyy tunnisteilla #lukuloma ja #läslov.

Kampanjan taustalla on Suomen kirja-alan järjestöjen ja lukutaitotoimijoiden huoli lukuinnon ja lukemisharrastuksen vähenemisestä. Lukemisen väheneminen näkyy myös lukutaitotutkimuksissa, joiden mukaan erot erityisesti nuorten lukutaidossa ovat kasvaneet 2000-luvulla selvästi. Lukuinto voi kuitenkin puhjeta milloin vain ja lukemisharrastus voi alkaa missä vaiheessa elämää tahansa. Sähkö- ja äänikirjojen myötä kirjaan on yhä helpompi tarttua missä vain, ja lukeminen ja kirjallisuudesta nauttiminen saa yhä uusia muotoja.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Kirjasampo, Kirjastokaista, Lastenkirjainstituutti, Lukuliike - Opetushallitus, Lukukeskus, Sivupiiri, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Kirjastoseura, Suomen Kirjasäätiö, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto.

Kirjastovälitunnit

KE

10.45-11.00 -> 9. lk

11.55-12.15 -> 7. lk

 

TO

9.45-10.00 -> 3. lk & 4a lk

10.45-11.00 -> 5. lk

12.00-12.15 -> 6. lk

 

PE

9.45-10.00 -> 4b lk

10.45-11.00 -> 8. lk

 
Ystävällisin terveisin

 

Henna Ruuskanen | kirjastovirkailija

Tervon kunnankirjasto

Kirkkotie 5, 72210 Tervo

044 749 9224 | henna.ruuskanen@tervo.fi

Teksti

YLE uutisoi (Keijo Salokangas 2.9.2022):

Tervon uuden yhtenäiskoulun hinnaksi arvioidaan 14–15 miljoonaa euroa

Tehdyn esiselvityksen mukaan koulu olisi edullisinta rakentaa kunnan omaksi kiinteistöksi.

Tervon kunta on saanut esiselvityksen uuden yhtenäiskoulun rahoituksesta ja toteutusmuodoista. Kunnan tilaaman esiselvityksen mukaan edullisin toteutustapa olisi malli, jossa rakennus tehtäisiin kunnan taseeseen.

Taselainalla koulun rakentaminen ja ylläpito maksaisivat 20 vuoden aikana 14,3 miljoonaa euroa. Leasing - tai vuokramalli maksaisivat noin miljoona euroa enemmän. Selvityksen on tehnyt Kuntarahoituksen tytäryhtiö Inspira. Sen mukaan hankkeen koko on liian pieni elinkaarimallilla toteutettavaksi.

Koulun rakentaminen on tarkoitus aloittaa maaliskuussa 2023 ja se otettaisiin käyttöön elokuussa 2024.

Nykyisessä Tervon 1960-luvulla rakennetussa yhtenäiskoulun rakennuksessa on havaittu sisäilmasta aiheutuvaa oireilua, minkä takia rakennus on tarkoitus purkaa uuden koulun tieltä.

Koululla järjestetään keskiviikkona 7. syyskuuta vanhempainilta, jossa kerrotaan myös koulurakentamisen tämänhetkisestä tilanteesta.

Kunnan kesäkirje

Kunnan kesäkirje on julkaistu. Pääset lukemaan sitä osoitteessa www.tervo.fi/kuntakirje

Kesäkirje on postitettu vapaa-ajanasukasrekisterissä oleville ja se jaetaan jokaiseen tervolaiseen talouteen. #IhanTervoo

 

Savon Villin Lännen Sanomat on myös julkaistu. Sitä voi lukea osoitteessa https://magg.io/sgb9pJ

Lehteä jaetaan paperisena noin 18 000 talouteen Savon Villin Lännen alueella ja alueelta pois muuttaneille. #SavonVilliLänsi

Lehdestä löytyy myös Savon Villin Lännen kaunein laavu -äänestys. Tutustu laavuihin ja äänestä kauneinta 30.6.2022 mennessä osoitteessa www.visitsavo.fi/laavut. Äänestäneiden kesken arvotaan kahden hengen majoitusviikonloppu voittajalaavun sijaintikunnassa.

Koulukuljetukset

KOULUKULJETUKSET

 

Maksuttomaan oppilaskuljetukseen oikeutettuja ovat:

 1. Kaikki Tervossa asuvat esikoululaiset.
 2. 1-2 luokkalaiset, kun koulumatka on yli 3 km.
 3. 3-9 luokkalaiset, kun koulumatka on yli 5 km.

Esikoululaisen huoltajien ei tarvitse erikseen hakea maksuttomaan kuljetukseen pääsyä. Esikoululaiset haetaan kotipihasta tai sen välittömästä läheisyydestä. Mikäli esikoululaisen päivä alkaa Kurrekummussa, on sieltä kuljetus koululle ennen koulun alkua. Jos kuljetusoikeuden omaava esikoululainen osallistuu IP-toimintaan koululla klo 13-15, hän voi kulkea klo 15 koulukyydillä kotiin. Rehtori on yhteydessä koteihin elokuun alkupuolella ennen esikoulun alkua.

Jos 1-2 luokkalaisen matka on alle kolme kilometriä, tulee huoltajan hakea lapselleen pääsyä maksuttomaan oppilaskuljetukseen. Perusteena myöntämiselle voivat olla oppilaan terveydentila, koulumatkan vaarallisuus tai rasittavuus. Koulumatkan vaarallisuuden arviointiin käytetään koulumatkan vaarallisuuden arviointiohjetta (TVH1988) ja rasittavuuden osalta tarvitaan lääkärin/psykologin lausunto. Hakemus löytyy koulun kotisivulta. Mikäli 1-2 luokkalaisen päivä alkaa Kurrekummussa, on sieltä kuljetus koululle ennen koulun alkua. Jos kuljetusoikeuden omaava 1-2 luokkalainen osallistuu IP-toimintaan koululla klo 13-15, hän voi kulkea klo 15 koulukyydillä kotiin.

Jos 3-9 luokkalaisen matka on alle viisi kilometriä, tulee huoltajan hakea lapselleen pääsyä maksuttomaan oppilaskuljetukseen. Perusteena myöntämiselle voivat olla oppilaan terveydentila, koulumatkan vaarallisuus tai rasittavuus. Koulumatkan vaarallisuuden arviointiin käytetään koulumatkan vaarallisuuden arviointiohjetta (TVH1988) ja terveydentilan/rasittavuuden osalta tarvitaan lääkärin/psykologin lausunto. Hakemus löytyy koulun kotisivulta.

Maksuttoman oppilaskuljetuksen hakemus liitteineen tulee toimittaa rehtorille postilla tai sähköpostilla elokuun 1. päivään mennessä.

Taksien kuljetusreitit ajetaan pääteitä pitkin, reitiltä poiketaan silloin kun matkaa päätielle on 1-6 luokkalaisille yli kaksi (2) kilometriä ja 7-9 luokkalaisille yli kolme (3) kilometriä (siv.ltk. 2001/ 37§).

Esi- ja perusopetuksen koulupäivät alkavat arkipäivisin klo 9.00 ja päättyvät vuosiluokasta ja lukujärjestyksestä riippuen klo 13.00 tai klo 15.00. Ensi lukuvuoden taksien tarkat reitit aikatauluineen selviävät myöhemmin ja aikataulut tiedotetaan koteihin erikseen ennen koulun alkua.

Suomen paras kyläkoulu -hanke

Maanantaina 4.4. järjestettiin Tervon kouluhankkeen tiimoilta kuntalaisilta, jossa käytiin läpi kouluhankkeen valmistelun tämän hetken tilanne. Kouluhanke etenee, tällä hetkellä kartoitetaan vielä eri rakentamisen (kokonaisvastuurakentaminen vs. jaettu urakka) vaihtoehtoja ja riskejä eri malleille, samalla valmistellaan eri vaihtoehtojen kilpailutusasiakirjoja. Seuraavan kerran koulutyöryhmä kokoontuu 5.5.22.

Kuntalaisillassa OSPA- ja Mukana -hankkeen hanketyöntekijät järjestivät samalla myös pienen osallistavan työpajan, jossa pohdittiin muun muassa hyvän koulun reseptiä. Nyt kysely on saatu myös sähköiseen muotoon ja kaikilla on mahdollisuus käydä alla olevasta linkistä kertomassa myös omia ajatuksiaan koulun merkityksestä Tervolle sekä muista siihen liittyvistä tekijöistä. Vastausaikaa on perjantaihin 22.4. saakka!

 

Vastaa kyselyyn osoitteessa: https://bit.ly/tervonuusikoulu

 

Koulutyöryhmän puolesta,

Mari Jalava, sivistystoimesta vastaava
p. 044 7499263 mari.jalava@tervo.fi

 

Katja Suhonen, sivistyslautakunnan pj
p. 044 5564984 katja.suhonen72@gmail.com

THL:n yleinen maskisuositus kansalaisille poistuu, mutta maskia voi oman harkinnan mukaan edelleen käyttää

THL:n yleinen maskisuositus kansalaisille poistuu, mutta maskia voi oman harkinnan mukaan edelleen käyttää

Tiedote. Julkaistu: 14.04.2022, 11:08
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri / Kuopion yliopistollinen sairaala

THL:n yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistuu kolmea poikkeusta lukuun ottamatta.

THL suosittelee tiedotteessaan maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä

 • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
 • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
 • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

”Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti”, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa, jossa niiden laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

KYSissä linjaukset maskin käytöstä ovat toistaiseksi ennallaan ja niihin palataan pääsiäisen jälkeen.

Koulukuljetukseen liittyviä ohjeita

KOULUKULJETUKSET

Koulukuljetukset toteutetaan kuluvana lukuvuonna aikataulujen mukaisesti. Kaikki kuljetukset tapahtuvat pääsääntöisesti siten, että oppilaat ovat koululla joka päivä klo 9.00 mennessä ja lähtevät kotiin klo 13.00 tai klo 15.00.

Maksuttomaan oppilaskuljetukseen ovat oikeutettuja oppilaat:

– Esikoululaiset

– 1-2 luokkalaiset kun koulumatkaa on yli 3 km

– 3-9 luokkalaiset kun koulumatkaa on yli 5 km

Taksien kuljetusreitit ajetaan pääteitä pitkin, reitiltä poiketaan silloin kun matkaa päätielle on 1-6 luokkalaisille yli kaksi (2) kilometriä ja 7-9 luokkalaisille yli kolme (3) kilometriä (siv.ltk. 2001/ 37§)

Koulumatkan vaarallisuuden arviointiin käytetään koulumatkan vaarallisuuden arviointiohjetta(TVH1988) ja rasittavuuden osalta tarvitaan lääkäri/psykologin lausunto.

Koulukuljetuksissa toimitaan seuraavien ohjeiden mukaan:

 • Vain kyydityksestä olevat pääsevät kyytiin, muita oppilaita ei voida kuljettaa.
 • Tiukkojen aikataulujen takia kuljetus ei odottaa, joten tien varressa kannattaa olla ajoissa!
 • Huoltajan tulee ilmoittaa oppilaan poissaolosta suoraan kuljettajalle tekstiviestillä.
 • Jos kyydin tarve lakkaa niin ilmoitus koulusihteerille
 • Taksiin mentäessä paikat täytetään takaosasta aloittaen etuosaan päin
 • Turvavyön käyttö on koulukuljetuksessa pakollista kaikille oppilaille. (Tieliikennelaki 88§)
 • Matkapuhelimet eivät saa aiheuttaa häiriötä kuljettajalle. Oppilaiden toivotaan välttävän puhelimen käyttöä ajon aikana.
 • Koulunkäynninohjaaja valvoo kouluun tulot ja kyytiin lähdöt.
 • Kyydistä pois jäävien oppilaiden tulee odottaa, että taksi tai linja-auto lähtee pysäkiltä. Vasta tämän jälkeen oppilas voi ylittää tien.
 • Pimeän aikana koulukyytiin nousevien oppilaiden on syytä käyttää heijastinta tai turvaliiviä.

Lisätietoa koulukuljetuksista voi lukea liikenneturvan julkaisemasta koulukuljetusoppaasta

https://www.yumpu.com/fi/document/read/30740011/koulukuljetusopas-opetushallitus

Ongelmatilanteissa huoltajia pyydetään ottamaan yhteyttä suoraan kuljettajaan, liikennöitsijään tai toimistosihteeriin.

Turvallista kouluvuotta!

Kimmo Honkanen

rehtori

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä