KÄSITYÖ


KÄSITYÖ, 7. luokka


Käsityötä opiskellaan kaikille yhteisenä oppiaineena 7. Vuosiluokalla. Oppilas opiskelee käsityön eri sisältöjä ottaen huomioon laaja-alaisen osaamisen ja yhteyden muiden oppiaineiden kanssa. Oppimistehtävien avulla oppilasta ohjataan hallitsemaan monipuolisa käsityösisältöjä. Oppilaalla on mahdollisuus oman ideansa ja suunnitelmansa pohjalta painottaa jotain oppisisältöjä annetun tuotesuunnittelutehtävän rajoissa.


Sisällöt T1; S2-S5:

Oppilaalle tarjotaan avoimia tuotesuunnittelutehtäviä, joissa hän itse keksii ratkaisuja tuotteen muotoon, rakenteeseen ja toimintaan, resurssit (aika, taidot, materiaalit, työvälineet, työturvallisuus, kustannukset) huomioiden.
-Tutustutaan tuotteen ominaisuuksiin, kuten toimivuus, ilmaisevuus, esteettisyys.
-Oppilasta kannustetaan persoonallisiin, innostaviin ratkaisuihin tehtäväksiannon käsittelyssä.
-Oppilas kokeilee työvälineitä ja materiaaleja, turvallisuusnäkökulmat huomioiden, omien kokemustensa pohjalta, omia kokemuksiaan kerryttäen.
-Oppilas voi mahdollisuuksien mukaan hakeutua tutustumaan erilaisiin käsityötaitoihin ja käsityön mahdollisuuksiin; käsityöblogit, sosiaalisen median tarjoajat, näyttely-, yritys- ja museovierailut, vierailevat taitajat koululla.


Sisällöt T2; S1-S5

-Oppilas laatii tehtävänannon pohjalta suunnitelman tuotteesta, työskentelyjärjestyksestä ja aikataulusta.
-Oppilas valmistaa tuotteen oman suunnitelman pohjalta ja dokumentoi käsityöprosessin kuvaamalla tai kirjoittamalla kykyjensä mukaan.


Sisällöt T3; S1-S5

-Oppilas tutustuu käsityössä käytettävän materiaalin syntymiseen, jalostamiseen, käyttöön sekä kierrättämiseen ja käytöstä poistamiseen, kiinnittäen huomiota ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen.
-Oppilas perehtyy kankaiden, lankojen, puun, muovien sekä metallien ominaisuuksiin ja oppii tunnistamaan yleisimmät käsityössä käytettävät materiaalit.
-Oppilas harjoittelee metallien muokkaamista leikkaavalla, lastuavalla ja muovaavalla menetelmällä sekä liittämistä juottamalla ja hitsaamalla.
-Oppilas harjoittelee puun työstämistä koneellisesti ja perehtyy erilaisiin höyläkoneisiin sekä sahoihin ja voi valmistaa tuotteita tarkoituksenmukaisilla menetelmillä.
-Oppilas kertaa neulonnan ja virkkauksen tekniikoita, sisältäen neule- ja virkkausmerkkejä sekä neulepintoja.
-Oppilas opettelee tai kertaa ompelukoneen ja saumurin käyttöä.
-Oppilas kertaa mittojen ottamista ja kaavojen piirtämistä.
-Oppilasta kannustetaan yhdistelemään ennakkoluulottomasti erilaisia kulttuurillisia näkökulmia uutta näkemystä ja innovaatioita synnyttäen
-Oppilas voi käyttää suunnitelmansa ohjaamana tarkoituksenmukaisia muita materiaaleja tuotteensa valmistamiseen, perehtyy niiden ominaisuuksiin sekä työstöön.
-Oppilas perehtyy elektroniikan komponentteihin, niiden symboleihin sekä toimintaan. Tutustutaan piirikaavioihin sekä sähkön ominaisuuksiin.


Sisällöt T4; S1-S5

-Tutustutaan kemikaaleissa oleviin merkintöihin sekä opiskellaan erilaisten käsityössä käytettävien kemikaalien (värjäys, pintakäsittely, liimat, ohenteet) ominaisuuksiin.
-Perehdytään tekstiilituotteen kaavoituksen perusasioihin sekä kaavoituksen symboliikkaan.
-Harjoitellaan tekemään lankatöitä.
- Oppilas tuntee erilaisia luonnon- ja tekokuituja ja perehtyy niiden ominaisuuksiin
-Perehdytään koneiden ja laitteiden toimintaan ja turvalliseen käyttämiseen.
-Tutustutaan erilaisiin menetelmiin havainnollistaa omia ideoita ja suunnitelmia.


Sisällöt T5; S6

-Tutustutaan työskentelymenetelmiin, ja suunnitellaan työvaiheet omaan taitotasoon sopiviksi.
-Opiskellaan varoitus-, kielto- ja ohjekyltteihin liittyviä sisältöjä.


Sisällöt T6; S1-S5

-Opiskellaan tarvittaessa suunnitteluohjelman käyttämistä oman tuotteen suunnittelussa.
-Perehdytään tietokoneella ohjatun työstövälineen toimintaan ja ohjelmoidaan se valmistamaan itse suunniteltuja tuotteita
-Oppilas tekee suunnittelu- ja työskentelyprosessistaan ja tuotteesta raportin joka voi sisältää kuvia, videota sekä kirjallisen selostuksen työskentelyvaiheista ja arvioi omaa oppimistaan


Sisällöt T7; S7

-Oppilaat tunnistavat käsityöprosessin merkityksen yksilön hyvinvoinnille.
-Oppilaat tunnistavat kokonaisen käsityöprosessin positiiviset vaikutukset yksilön kehitykselle - tuotteen ja prosessin suunnittelutaidot, valmistus- ja arviointitaidot, hienomotoriset taidot sekä niiden tarpeellisuuden arki- ja työelämässä
-Oppilaat tutustuvat lähialueen elinkeinoelämään ja ammatteihin resurssien puitteissa.


Sisällöt T8; S8

-Oppilas tutustuu käsityössä käytettävän materiaalin syntymiseen, jalostamiseen, käyttöön sekä kierrättämiseen ja käytöstä poistamiseen, kiinnittäen huomiota ekologiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävyyteen




Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin