Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet
Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri uskontojen tarkennettujen oppimääräkuvausten perustalle.
S1 Suhde omaan uskontoon:Opetuksessa keskeisiä sisältöjä ovat kristillisen kirkon synty ja kehitys ortodoksisen kirkon näkökulmasta. Perehdytään syvällisemmin kirkon leviämiseen ja lähetystyöhön sekä kristinuskon saapumiseen Suomeen idästä ja lännestä. Perehdytään luostarilaitokseen opin kehittäjänä ja säilyttäjä sekä tutustutaan bysanttilaiseen aikakauteen kirkon hallinnollisen muotoutumisen ja kirkkotaiteen näkökulmasta. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon kirkon opillinen kehitys. Syvennetään tietämystä Raamatusta kirjana ja tutkitaan sen syntyhistoriaa, sisältöä ja käyttöä kirkon toiminnassa. Tärkeitä sisältöjä opetuksessa ovat uskontunnustus, jumalanpalvelukset, mysteeriot, kirkkotaide ja kirkkomusiikki sekä kirkkovuosi kirkon opin ilmentäjinä sekä niihin liittyvä keskeinen ortodoksinen sanasto. Perehdytään ortodoksisen kirkon toimintaan Suomessa. Sisältöjen valinnassa otetaan huomioon ortodoksisuus kirjallisuudessa, musiikissa ja taiteessa.
S2 Uskontojen maailma:Tutustutaan uskonnollisuuteen inhimillisen elämän piirteenä, suomalaisten muinaisuskontoon ja tämän ajan uskonnollisuuteen sekä uskonnottomuuteen elämänkatsomuksena. Perehdytään kristillisen kirkon leviämiseen, katoliseen ja luterilaiseen kirkkoon sekä muihin keskeisimpiin kristillisiin kirkkoihin ja yhteisöihin. Keskeisinä sisältöinä ovat suuret maailmanuskonnot, niiden tapakulttuuri ja erityispiirteet, ja uudemman ajan uskonnot sekä perehtyminen uskontojen välisiin yhtäläisyyksiin ja eroihin suhteessa toisiinsa ja ortodoksisuuteen. Perehdytään ortodoksisiin patriarkaatteihin ja muihin ortodoksisiin tai sitä lähellä oleviin kirkkoihin. Uskontojen ja ortodoksisuuden kulttuuri- ja yhteiskunnallinen vaikutus ja näkyminen sekä Suomessa että ortodoksienemmistöisissä maissa sekä uskontoihin liittyvä ajankohtainen tieto ja sen arviointi tulee ottaa huomioon opetuksen sisältöjä valittaessa. Syvennetään ekumenian ja uskontojen välisen dialogin tuntemusta.
S3 Hyvä elämä: Opetuksessa keskeisiä sisältöjä ovat etiikan yleiset perusteet ja lähtökohdat. Perehdytään kristillisen etiikan ja muiden uskontojen eettisen ajattelun yleispiirteisiin. Tutkitaan ortodoksisen etiikan perustana olevaa ihmiskäsitystä sekä kirkon opetusta ja Raamatun kertomuksia. Syvennetään tietoa ortodoksisista kirkollisista käytänteistä hyvän elämän tukena. Pohditaan omaan elämään, yhteiskunnan jäsenyyteen, ympäristöön ja luontoon sekä globaaliin vastuuseen liittyviä kysymyksiä. Nostetaan keskusteluun mediassa esiintyviä ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä osana yhteiskuntakeskustelua. Pohditaan eettisten arvojen tiedostamista, soveltamista ja merkitystä ihmisenä kasvamisessa ja omassa arjessa. Sisältöjen valinnalla tuetaan oppilaiden ymmärrystä yhteiskunnallisesta sovusta, rauhasta ja kaikkien ihmisten välisestä keskinäisestä kunnioituksesta. Tärkeitä sisältöjä ovat YK:n Yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus, YK:n Lapsen oikeuksien sopimus ja ihmisoikeusetiikka.
7.lk
S1 ja S2 (painotetaan S1: Suhde omaan uskontoon)
Esimerkiksi S1:
- Kirkon syntyvaiheita (esitellen näitä): alkuseurakunta, apostolinen lähetystyö, marttyyrikirkko, jakamaton kirkko, suuri skisma, kirkon jakaantuminen
- kirkon opin muotoutuminen, uskontunnustus, tradition muodostuminen
- kirkkovuosi ja ajan pyhittäminen ortodoksin elämässä, rukous
- Raamattu kirkon kirjana: synty, sisällön muotoutuminen, käyttö
- diakonia: julistaminen ja lähimmäisen rakkaus
Esimerkiksi S2:
- suuria maailmanuskontoja: esitellen juutalaisuus (ja islam) ja (niiden) vaikutus ortodoksisuuteen
- kristilliset kirkot: katolisuus, protestantismi, vapaat suunnat
- patriarkaatit, orientaali ortodoksisuus
8.lk
S1 ja S2 (S3 sivutaan) (painotetaan S2: Uskontojen maailma)
Esimerkiksi S1:
- Suomalainen ortodoksinen kirkko: historiaa ja nykyaikaa
- seurakunta, hiippakunta, kirkkokunta, patriarkaatti
- pappeus
- kirkollisia toimijoita ja järjestöjä
- luostarit, asketismi+-
- kirkkotaide opin ilmentäjänä
Esimerkiksi S2:
- luonnonuskontoja, suomalainen muinaisuskonto
- suuria maailmanuskontoja: (tässä voi käsitellä myös islamin) hindulaisuus, buddhalaisuus
- Kiinan ja Japanin uskontoja
- uskonnoista syntyneitä ilmiöitä arjessa (jooga, meditaatio jne.), taide eri uskonnoissa, siirtymäriitit
- uskonnottomuus, ateismi
- uskonnot maailmanpolitiikassa
9.lk
Painotetaan S3 Hyvä elämä (S1 ja S2 sivutaan)
Esimerkiksi:
- ajan pyhittäminen ortodoksin elämässä, kirkkovuosi, sakaramentit ortodoksin elämässä
- ortodoksinen kristitty: kastettu, voideltu
- eettinen ajattelu: oikea ja väärä, synti, katumus, omien eettisten valintojen sekä niiden vaikutusten pohtiminen ja perusteleminen, toisten auttaminen
- hengellinen ohjaus ortodoksisessa traditiossa, asketissmi, luostarisäännöt, hengellinen kasvu, paastoaminen
- elämän tarkoitus, elämän ja kuoleman kysymyksiä
- ihmisoikeudet
- seurustelu, perhe
- vapaus, vastuu, kestävä elämäntapa, mediaetiikka
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin