Taide- ja taitoaineet, pitkät syventävät (s)

Taide- ja taitoaineet, pitkät syventävät (s)

Pitkä valinnaisaine kestää 8.-9. luokkien ajan ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa. Pitkät valinnaisaineet arvioidaan numeroin. 

Taide- ja taitoaineet ovat syventäviä (s) valinnaisaineita. Niiden sisällöt syventävät 7-luokalla opiskeltuja aineita: kuvataide, musiikki, liikunta, kotitalous ja käsityö. Näiden opiskelu päättyy 7-luokan jälkeen ellet valitse niistä joitakin valinnaisaineeksi 8- tai 8-9-luokille. Samalla valitsemasi aineen päättöarviointi siirtyy 8-tai 9-luokalla tehtäväksi. Se tarkoittaa sitä, että valitsemasi syventävän kurssin arvosana syrjäyttää 7-luokalla annetun arvosanan. Liikunta poikkeaa niin, että se jatkuu yhteisenä oppiaineena myös 8-9-luokilla, mutta siinäkin syventävän valinnan kurssi on merkitsevä, eli sen arvosana siirtyy päättöarviointiin. Taide- ja taitoaineissa, minkä opiskelua et jatka, päättöarviointi muodostetaan 7-luokan kevätarvioinnissa.

Kotitalous (sKO) 

Kotitalouden valinnaisaineen tavoitteena on syventää kotitalouden taitoja sen kaikilla osa-alueilla. Osa-alueet ovat arjen hallinnan edellyttämät käytännön työtaidot, yhteistyövalmiudet sekä tiedonhankintataidot. Kurssin sisältöihin kuuluu ruokaosaaminen, ruokakulttuuri, asuminen ja yhdessä eläminen sekä kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa.

Arviointi perustuu valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Oppilaan edistymistä käytännön työtaidoissa, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidoissa sekä tiedonhankinta- ja tiedonkäsittelytaidoissa arvioidaan säännöllisesti. Arviointi on ohjaavaa, monimuotoista ja kannustavaa. 

 

Kuvataide (sKU)

Valinnainen kuvataide antaa loistavan mahdollisuuden irrottautua luovaan tekemiseen ja itsensä toteuttamiseen. Sisältöjen valinnan lähtökohtana ovat oppilaalle merkitykselliset visuaaliset kuvakulttuurit kuten omat kuvat, nettitaide, pelit, harrastajataide ja sarjakuvat. Oppianeessa on sekä klassista kuvataidetta, kuten piirtämistä, maalausta, taidegrafiikkaa, savitöitä, veistoksia ja KIP-sivailua. Kuvataiteessa on myös digitaalista kuvataidetta, kuten valokuvausta, animaatiota ja kuvankäsittelyä. Kuvataiteessa työskennellään yksin ja yhdessä ilmiöitä ihmetellen ja yhdessä kokien.

Arviointi perustuu valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Arviointi on kannustavaa, jatkuvaa ja yksilöllisyyden huomioivaa. Arvioinnin tavoitteena on tukea oppilaan visuaalisen kulttuurituntemuksen ja kuvallisen ilmaisun kehittymistä, pitkä- jänteistä työskentelyä ja itsearviointitaitojen hallintaa, kriittistä medialukutaitoa ja vahvistaa oppilaan kykyä huomioida kulttuurinen moninaisuus sekä kestävä kehitys. 

 

Käsityö (sKSTS) ts-painotus tai (sKSTN) tn-painotus

Käsityön valinnaisaineen tavoitteena on syventää jaa laajentaa käsityötaitoja ja -tietoja sekä oppia ideointia, suunnittelua ja ongelmien ratkaisua ja valmistaa laadukkaita, tarkoituksenmukaisia ja esteettisiä tuotteita omien tarpeiden ja kiinnostusten mukaan. Tavoitteena on myös perehtyä perinteiseen ja nykyaikaiseen käsityöhön liittyviin tietoihin ja taitoihin. Käsityön valinnaisaineen tarkoituksena on oppia arvostamaan ja tarkastelemaan kriittisesti omaa ja muiden työtä sekä etsimään luovia ratkaisuja havaitsemiinsa ongelmiin itsenäisesti ja yhteistyössä muiden kanssa.

Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan tarkoituksenmukaisia tuotteita luovasti erilaisista materiaaleista.

Arviointi perustuu valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Arviointi on jatkuvaa ja arvioitavia osa-alueita ovat oppimistavoitteiden toteutuminen, suunnittelu ja ideointi, ajankäyttö, välineiden ja materiaalien tarkoituksenmukainen ja turvallinen käyttö, työskentelyn dokumentointi, viimeistelty tuote, ryhmä- ja yksilötyöskentelytaitojen kehittyminen sekä vastuullinen työskentely, toisten huomioonottaminen, omien taitojen kehittyminen.

 

Liikunta (sLI)

Valinnaisen liikunnan tavoitteena on tuttujen lajitaitojen syventäminen, uusiin lajeihin tutustuminen, oppilaan omakohtainen lajiharjoittelu, pelien sääntötuntemus ja strategia. Lisäksi tavoitteena on ilo ja virkistys, hyvä kunto, liikkuvuus, ketteryys, pallosilmä ja ketteryys
sekä yhdessä toimiminen.

Liikunnan valinnaiskurssilla pelataan pallopelejä sekä muita taitoa ja kuntoa edistäviä lajeja ja harjoitteita esimerkiksi salibandy, sulka-, käsi-, pesä-, jalka-, kori- ja lentopalloa. Lisäksi tutustutaan mm. pingikseen, budolaeihin, kuntosaliharjoitteluun, jääkiekkoon, ultimateen, viitepeleihin jne. Työskentely on joko opettajajohtoisesti, yksin, pareittain tai ryhmässä.

Arviointi perustuu valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Arvioinnin arviointikriteerinä on fyysinen, sosiaalinen ja psyykkinen toimintakyky sekä liikuntataidot. Arvioinnin painopiste on tuntitoiminnassa.

Musiikki (sMU)

Musiikin syventävällä valinnaiskurssilla keskitytään omien musisointivalmiuksien kehittämiseen, opitaan toimimaan soittajana tai laulajana pienyhtye-, lauluryhmä-, kuoro- tai orkesterityössä. Kurssilla opitaan myös musiikin rakenteita kuunnellen ja kirjoittaen. Ohjelmistona käytetään eri aikakausien ja eri tyylisuuntien sävellyksiä. Kurssi parantaa valmiuksia hakeutua musiikkialan jatko- opintoihin.

Tavoitteena on mm. laulamisen ja soittamisen perustaitojen kehittäminen, yleisen musiikkitiedon lisääminen eri aikakausien ja eri musiikkikulttuurien musiikkiin ja sävellyksiin tutustumalla. Lisäksi tavoitteena on musiikin kirjoittamis- ja lukutaidon harjaannuttaminen, itsetunnon vahvistaminen ja rohkeus toteuttaa omia musiikillisia haaveita sekä yhteistyökyky- ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen yhteismusisoinnin kautta.

Arviointi perustuu valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Arvioinnissa painotetaan kurssin aikaista kehittymistä, kuten henkilökohtaisissa musisointivalmiuksissa ja musiikillisessa osaamisessa. Lisäksi arvioinnissa huomioidaan ryhmätyöskentelytaitojen kehittymistä yhteismusisointitilanteessa ja rohkeudessa etsiä omaa persoonallista musiikillista ilmaisua kokeillen, kysellen ja harjoitellen. Arviointiin vaikuttaa myös harjoitustöiden toteuttaminen sekä arviointikeskustelut ja itsearvioinnit.