Taito- ja taideaineet, lyhyet syventävät (sx)

Taide- ja taitoaineet, lyhyet syventävät (sx)

Taide- ja taitoaineiden valinnaiskurssit ovat osa oppiaineiden yhteistä oppimäärää. Taide- ja taitoaineiden syventävistä kursseista ei tule todistukseen erillistä arvosanaa, mutta suoritus vaikuttaa 7.luokalla alkaneen oppiaineeneen arviointiin. Merkityksellistä se on erityisesti niissä oppiaineissa, joissa seitsemännen luokan numero on jäämässä päättöarvosanaksi. 

KUVATAIDE (sxKU)

Kuvataiteen valinnaiskurssilla piirretään, maalataan, tehdään taidegrafiikkaa, savitöitä, veistoksia ja kipsivalua. Valinnainen kuvataide antaa loistavan mahdollisuuden irrottautua luovaan tekemiseen ja itsensä toteuttamiseen.

Sisältöjen valinnalle lähtökohtana ovat oppilaalle merkitykselliset visuaaliset kuvakulttuurit kuten omat kuvat, nettitaide, pelit, harrastajataide ja sarjakuvat. Oppilaalle merkityksellisten kuvien avulla opettelemme visuaalisen kulttuurin tulkintaa, opettelemme kuvallista tuottamista sekä tutustumme ja rinnastamme, peilaamme niitä ympäristön ja taidemaailman kuviin, muiden kansojen kuvalliseen kulttuurihistoriaan ja pohdimme taiteen ja yhteiskunnan sekä globaalien ilmiöiden/ ongelmien yhteyttä ja merkitystä. Arvokasvatusta ohjaavat esteettisyys ja ekologisuus.

Täällä työskennellään yksin ja yhdessä ilmiöitä ihmetellen ja yhdessä kokien. Käytössämme ovat maalaustelineet, grafiikan prässi sekä oma keramiikkauuni.

Arviointi on kannustavaa, jatkuvaa ja yksilöllisyyden huomioivaa. Arvioinnin tavoitteena on tukea oppilaan visuaalisen kulttuurituntemuksen ja kuvallisen ilmaisun kehittymistä, pitkäjänteistä työskentelyä ja itsearviointitaitojen hallintaa.

 

KÄSITYÖ (sxKSTS) ts-painotus/KÄSITYÖ (sxKSTN) tn-painotus

Valinnaisaineen tavoitteena on syventää ja laajentaa käsityötaitoja ja -tietoja, joita voi soveltaa arkielämässä, jatko-opinnoissa, tulevissa työtehtävissä ja harrastuksissa. Lisäksi kurssin tavoitteena on oppia arvostamaan ja tarkastelemaan kriittisesti omaa ja muiden työtä sekä etsiä luovia ratkaisuja havaitsemiinsa ongelmiin itsenäisesti ja yhteistyössä muiden kanssa.

Valinnaisaineessa opitaan ideointia, suunnittelua ja ongelmien ratkaisua. Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan tarkoituksenmukainen käsityötuote kiinnostuksen mukaisesti omaan tarpeeseen. Materiaaleina voidaan käyttää mm. puuta, kangasta, lankoja, villaa, nahkaa, metallia, muovia, elektroniikan komponentteja sekä uusiomateriaaleja. Tuotteen valmistamisessa voidaan käyttää monipuolisesti eri työtapoja ja työvälineitä. Ideoinnissa ja suunnittelussa opetellaan huomioimaan ajankäyttö ja oma taitotaso.

Arviointi on jatkuvaa ja arvioitavia osa-alueita ovat oppimistavoitteiden toteutuminen, suunnittelu ja ideointi, ajankäyttö, välineiden ja materiaalien tarkoituksenmukainen ja turvallinen käyttö, työskentelyn dokumentointi, viimeistelty tuote, ryhmä- ja yksilötyöskentelytaitojen kehittyminen sekä vastuullinen työskentely, toisten huomioonottaminen, omien taitojen kehittyminen.



LIIKUNTA (sxLI)

Liikunnan valinnaisaineen tavoitteena on tutustua ja oppia perustekniikat ja säännöt yleisimmistä pallopeleistä harjoitteiden, sovellettujen pelien ja pelaamisen kautta. Opitaan tekemään palloilulle ominaisia oheisharjoituksia, joilla kehitetään lihaskuntoa, nopeutta, räjähtävyyttä, ketteryyttä ja dynaamista liikkuvuutta. Kehitetään yhteistyö- ja ryhmätaitoja, kuetn toisten auttamista, kannustamista ja erilaisuuden hyväksymistä. Opitaan ohjaamaan toisille pieniä opetustuokioita, kuten alkulämmittelyjä.

Valinnaisaineessa tutustutaan yleisimpiin yksilöpallopeleihin, kuten esim. speedmintoniin, sulkapallooon ja pingikseen. Joukkuepallopeleistä tutustutaan salibandyyn, pesäpalloon, koripalloon, jalkapalloon, lentopalloon ja käsipalloon. Oppiaineessa tutustutaan myös harvemmin pelattuihin lajeihin, kuten esim. Intercrosseen ja amerikkalaiseen jalkapalloon. Aineessa tutustutaan myös oheisharjoituksiin, kuten loikka ja koordinaatioharjoituksien kautta sekä ohjataan tuokioita toisille oppilaille, esim. alku- ja loppuverryttelyissä.

Arvioinnin arviointikriteerinä on fyysinen, sosiaalinen ja psyykkinen toimintakyky sekä liikuntataidot. Arvioinnin painopiste on tuntitoiminnassa.

 

MUSIIKKI (sxMU) 

Musiikin yleisen oppimäärän syventämiseen keskittyvällä kurssilla tutustutaan eri instrumenttien soittotekniikkaan ja opitaan pienyhtye työskentelyä. Samalla pyritään kehittämään omia musisointivalmiuksia. Laulaen tutustumme eri tyylisuuntien musiikkiin.

Valinnaisaineen tavoitteena on kehittää henkilökohtaisia musisointivalmiuksia ja oppia toimimaan soittajana ja laulajana yhteismusisointiharjoituksissa. Valinnaisaineessa opitaan musiikin peruselementtejä ja opitaan, kuinka musiikkia kirjoitetaan, luetaan sekä kuinka sävellys rakennetaan soivaan muotoon.

Valinnaisaineessa käydään läpi eri instrumenttien soittotekniikoiden perusteet sekä perussyke, rytmi, tempo, melodia, soinnut ja niiden yhteensovittaminen. Lisäksi harjoitellaan yhtye-, kuoro- ja orkesterityöskentelyä, musiikin kirjoittamista ja lukemista sekä musiikkitermistön harjaannuttamista. Valinnaisaineessa käydään läpi myös eri aikakausien ja maiden musiikkia.

Arvioinnissa painotetaan asennoitumista, aktiivisuutta ja halua kehittyä laulamisessa ja instrumenttien hallinnassa. Arviointikohteina ovat myös kyky ottaa vastuuta annetuista valmistautumistehtävistä ja harjoituksista sekä kyky kantaa vastuuta ryhmän työn tuloksista. Kurssin aikaista kehittymistä arvioidaan ryhmä- ja itsearviointina.

KOTITALOUS (sxKO)

Kotitalouden valinnaiskurssilla kerrataan ja syvennetään leivonnan perustaitoja. Valmistetaan erilaisia suolaisia ja makeita arki ja juhlaleivonnaisia. Tavoitteena oppia suunnittelemaan yhteistyössä myös isompia kokonaisuuksia juhlapöytään. Opetuksessa huomioidaan kurssin ajalle sattuneet kalenterivuoden juhlat.

arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön käytännön työtaidoissa ja yhteistyötaidoissa. Arviointi on ohjaavaa, monimuotoista ja kannustavaa.