Muut valinnaisaineet, pitkät soveltavat (v)

Muut valinnaisaineet, pitkät soveltavat (v)

Pitkiä soveltavia valinnaisaineita opiskellaan kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Soveltavista kursseista annetaan todistukseen erillinen numeroarviointi, joka jää päättötodistukseen omana numeronaan.

Kotitalous (vKO) 

Kotitalouden valinnaisaineen tavoitteena on syventää kotitalouden taitoja sen kaikilla osa-alueilla. Osa-alueet ovat arjen hallinnan edellyttämät käytännön työtaidot, yhteistyövalmiudet sekä tiedonhankintataidot. Kurssin sisältöihin kuuluu ruokaosaaminen, ruokakulttuuri, asuminen ja yhdessä eläminen sekä kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa.

Numeroarviointi perustuu jatkuvaan näyttöön käytännön työtaidoissa, tiedoissa ja yhteistyö- ja vuorovaikutus sekä tiedonhankinta- ja tiedonkäsittelytaidoissa. Arviointi on ohjaavaa, monimuotoista ja kannustavaa. 

Käsityö tekstiili (vKSTS) 

Käsityön valinnaisaineen tavoitteena on syventää jaa laajentaa käsityötaitoja ja -tietoja sekä oppia ideointia, suunnittelua ja ongelmien ratkaisua ja valmistaa laadukkaita, tarkoituksenmukaisia ja esteettisiä tuotteita omien tarpeiden ja kiinnostusten mukaan. Tavoitteena on myös perehtyä perinteiseen ja nykyaikaiseen käsityöhön liittyviin tietoihin ja taitoihin. Käsityön valinnaisaineen tarkoituksena on oppia arvostamaan ja tarkastelemaan kriittisesti omaa ja muiden työtä sekä etsimään luovia ratkaisuja havaitsemiinsa ongelmiin itsenäisesti ja yhteistyössä muiden kanssa.

Kurssilla suunnitellaan ja valmistetaan tarkoituksenmukaisia tuotteita luovasti erilaisista materiaaleista.

Numeroarvioinnin perusteena on jatkuva arviointi, jossa osa-alueina ovat oppimistavoitteiden toteutuminen, suunnittelu ja ideointi, ajankäyttö, välineiden ja materiaalien tarkoituksenmukainen ja turvallinen käyttö, työskentelyn dokumentointi, viimeistelty tuote, ryhmä- ja yksilötyöskentelytaitojen kehittyminen sekä vastuullinen työskentely, toisten huomioonottaminen, omien taitojen kehittyminen.


Teknologia (vTekno) 

Teknologia kurssin tavoitteena on syventää ja soveltaa teknologisia taitoja ja tietoja, oppia ideointia, suunnittelua ja ongelmien ratkaisua, perehtyä perinteiseen ja nykyaikaiseen teknologiaan liittyviin tietoihin ja taitoihin, joita voi soveltaa arkielämässä, jatko-opinnoissa, tulevissa työtehtävissä ja harrastuksissa. Lisäksi tavoitteena on oppia arvostamaan ja tarkastelemaan kriittisesti omaa ja muiden työtä sekä etsimään luovia ratkaisuja havaitsemiinsa ongelmiin itsenäisesti ja yhteistyössä muiden kanssa.Oppia arkielämään liittyvien teknisten laitteiden ja järjestelmien toimintaperiaatteita, oppia jäsentämään ja analysoimaan teknistä ympäristöä sekä madaltaa kynnystä teknologisten laitteiden käyttämiseen ja soveltamiseen.

Kurssilla mm. suunnitellaan ja tehdään erilaisia harjoitustöitä, kojeita ja laitteita, opitaan elektroniikan perusteita komponenteista ja kytkennöistä sekä robotiikkaa koneiden ja laitteiden huoltoa (mopot yms.). 

Numeroarvioinnin perusteena on jatkuva arviointi, jossa otetaan huomioon oppimistavoitteiden toteutuminen ja ryhmä- ja yksilötyöskentelytaitojen kehittyminen. 


Kielimatka maailmalle (vKieMa) 

Valinnaisella, kielitaitoa kehittävällä kurssilla keskitytään vieraiden kielten opiskeluun toiminnallisten työtapojen avulla. Kurssin tavoitteena on kehittää kirjallisen ja suullisen kielitaidon valmiuksia sekä rohkaista oppilaita käyttämään kieliä erilaisissa tilanteissa.

Kurssi nivoutuu osaksi koulun kansainvälistä toimintaa. Tulemme tekemään yhteistyötä muiden koulujen kanssa ympäri Eurooppaa ja tilanteen salliessa halukkaat kurssin oppilaat pääsevät lyhyelle opintoretkelle johonkin Euroopan maahan.

Kurssin aikana annetaan jatkuvaa palautetta kielitaidon eri osa-alueiden osaamisesta perustuen projektiluontoisiin suullisiin ja kirjallisiin tuotoksiin. Kurssin aikana harjoittellaan kielitaidon eri osa-alueiden itsearviointia sekä vertaispalautteen antamista. Numeroarviointi perustuu projektitehtäviin, hyvään asenteeseen ja aktiiviseen työskentelyyn.

Ranskan kieli (vRAB2) 

Tavoitteena on tavallisimmista arkipäivän viestintätilanteista selviytyminen ranskan kielellä suullisesti ja kirjallisesti. Lisäksi opitaan kertomaan itsestä ja omasta lähipiiristä sekä tutustutaan ranskalaiseen kulttuuriin. Luodaan pohjaa pitempikestoisille ranskan kielen opinnoille.

Oppiaineessa opiskellaan kielen perusteita: sanastoa, kielioppia ja viestintää sekä ääntämistä ja intonaatiota erilaisia opetusmenetelmiä käyttäen. Tunneilla on paljon suullista harjoittelua pareittain/ryhmissä.

Arviointi perustuu vieraan kielen (B2) valtakunnallisiin arviointiperusteisiin. Kieltä arvioidessa arvioidaan kielitaidon kaikkia osa-alueita. Numeroarviointi perustuu jatkuvaan näyttöön tuntityöskentelyn ja a oppilaan omien tuotosten osalta. 

Saksan kieli (vSAB2) 

Tavoitteena on tavallisimmista arkipäivän viestintätilanteista selviytyminen saksan kielellä suullisesti ja kirjallisesti. Lisäksi opitaan kertomaan itsestä ja omasta lähipiiristä sekä tutustutaan saksalaiseen kulttuuriin ja kielialueen kansoihin. Luodaan pohjaa pitempikestoisille saksan kielen opinnoille.Tavoitteet ja sisällöt lukuvuoden aikana.

Arviointi perustuu vieraan kielen (B2) valtakunnallisiin arviointiperusteisiin. Arvioidaan kaikkia kielitaidon osa-alueita monipuolisesti. Käytetään myös itsearviointia ja sopivissa tilanteissa vertaisarviointia. Numeroarviointi perustuu jatkuvaan näyttöön: aktiivisuus ja oma-aloitteisuus tuntityöskentelyssä, kyky työskennellä ryhmässä, ääntämistaidon kehittyminen, kotitehtävät, pienet projektit ja kokeet. Formatiivisessa arvioinnissa korostetaan työrauhan antamista itselle ja muille, välineistä ja tehtävistä huolehtimista sekä sinnikästä ja pitkäjänteistä työskentelyä.

 Liikunta (vLI) 

Liikunnan valinnaisaineen tavoitteena on tuttujen lajitaitojen syventäminen, uusiin lajeihin tutustuminen, oppilaan omakohtainen lajiharjoittelu, pelien sääntötuntemus ja strategia. Lisäksi valinnaiskurssin tavoitteena on lisätä iloa ja virkistystä, hyvää kuntoa, liikkuvuutta, ketteryyttä ja pallosilmää. Tavoitteena on myös yhdessä toimiminen.

Kurssilla on pallopelejä sekä muita taitoa ja kuntoa edistäviä lajeja ja harjoitteita esimerkiksi salibandy, sulka-, käsi-, pesä-, jalka-, kori- ja lentopallo, tanssi,keilailu, golf, pingis, laskettelu, budolajit, kuntosaliharjoittelu, jääkiekko, ultimate, viitepelejä jne. Työskentely on joko opettajajohtoisesti, yksin, pareittain tai ryhmässä. Kurssisisältö suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa. 

Numeroarvioinnin arviointikriteerit ovat fyysinen toimintakyky, toiminta liikuntatunneilla ja liikuntataidot. 

Taidemaalaus ja keramiikka (vTaike) 8.-9.-luokille

Tällä valinnaiskurssilla saat taiteilla sydämesi kyllyydestä. Sisältöjen valinnan lähtökohtina ovat oppilaalle merkitykselliset asiat, välineen hallinta, luovuus ja persoonallinen ilmaisu.

Opit maalaustaiteen saloja, pääset itse rakentamaan taulupohjan. Opit monipuolista keraamista muotoilua, saat tehdä tuotteita käsin ja dreijalla. Opit myös käyttämään järjestelmäkameraa tavoitteellisesti saadaksesi huippukuvia. Kuvaamme niin luonnossa kuin kaupungissakin. Saat luoda omaa taidetta, astiasarjoja ja taidevalokuvia. Pääset käymään kuvausretkillä ja taide- ja valokuvanäyttelyssä. Lisäksi teemme myös vierailuja ja tutkimusmatkoja muotoiluun liittyen.

Kahden vuoden aikana taitosi syventyvät ja sinusta tulee taitava tekijä ja hallitset loistavasti maalauksen, muotoilun ja valokuvauksen taidot. Saat nauttia luovasta itseilmaisusta, taiteellisista töistäsi ja voit tehdä niitä myös muiden iloksi. 

Arviointi on kannustavaa, jatkuvaa ja yksilöllisyyden huomioivaa. Arvioinnin tavoitteena on tukea oppilaan visuaalisen kulttuurituntemuksen ja kuvallisen ilmaisun kehittymistä, pitkäjänteistä taiteellista työskentelyä ja itsearviointitaitojen hallintaa.