Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3–6

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Tarjotaan monipuolisia tilaisuuksia harjoitella omien kokemusten, ajatusten ja mielipiteiden jakamista, toisten kuuntelemista ja rakentavan palautteen antamista ja saamista eri viestintäympäristöissä. Harjoitellaan ja havainnoidaan omaa vuorovaikutusta erilaisissa viestintätilanteissa, esimerkiksi tapoja olla kohtelias, toimia tavoitteellisesti ja esittää oma mielipiteensä ja perustella se ottaen toiset huomioon. Harjoitellaan ilmaisukeinoja erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa. Ohjataan kokonaisilmaisuun, hyödynnetään draaman toimintamuotoja erilaisten ajankohtaisten aiheiden, teemojen ja kirjallisuuden käsittelyssä. Tarjotaan mahdollisuuksia osallistua oman luokan ja kouluyhteisön kulttuuritoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 3. VUOSILUOKALLA


Harjoitellaan ja havainnoidaan omaa vuorovaikutusta erilaisissa viestintätilanteissa, esimerkiksi toimitaan tavoitteellisesti, esitetään ja perustellaan omia mielipiteitä ja huomioidaan toisten mielipiteitä. Leikitään, loruillaan, kerrotaan, kuvaillaan, näytellään. Tutustutaan sosiaalisen median käyttöön.


OPETUKSEN SISÄLLÖT 4. VUOSILUOKALLA

Harjoitellaan ja havainnoidaan omaa vuorovaikutusta erilaisissa tilanteissa, harjoitellaan rakentavaa palautetta ja sen vastaanottamista.


OPETUKSEN SISÄLLÖT 5. VUOSILUOKALLA

Harjoitellaan sanallista ja ei-sanallista ilmaisua erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa (esim. väittely).Tutustutaan mm. väittelyn perusasioihin, vahvistetaan mediataitoja ja sosiaalisen median käyttötaitoja. Tuotetaan ohjatusti ja vaiheittain oppilaiden kiinnostuksen mukaisia aiheita valiten jokin tuotos, jossa käytetään hyväksi eri viestintävälineitä. Se voi olla esim. teksti, musiikki- tai liikuntaesitys.


OPETUKSEN SISÄLLÖT 6. VUOSILUOKALLA

Ohjataan oppilasta ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa.(esim. panelikeskustelu, kokous). Opetellaan draaman toimintamuotoja, suunnitellaan ja toteutetaan luokan erilaisia esityksiä ja osallistutaan kouluyhteisön kulttuuritoimintaan.

Lisäksi luokilla 1-6. luokkien aikana toteutetaan seuraavia sisältöjä:

Tehdään yhteistyötä paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa,
osallistutaan koulun kulttuuritoimintaan ja esiinnytään paikallisissa tilaisuuksissa.

S2 Tekstien tulkitseminen

Harjoitellaan erilaisten tekstien, kuten kaunokirjallisuuden, tietotekstien ja kuvaa ja tekstiä yhdistävien mediatekstien, sujuvaa lukemista ja käyttämään tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivia tekstinymmärtämisen strategioita ja ajattelutaitoja. Tarkkaillaan ja arvioidaan omaa lukutaitoa. Syvennetään tekstin tulkinnan taitoja tutkimalla ja vertailemalla monimuotoisia tekstejä. Harjoitellaan selittämään, vertailemaan ja pohtimaan sanojen, niiden synonyymien, kielikuvien, sanontojen ja käsitteiden merkityksiä ja niiden hierarkioita. Opitaan tunnistamaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Laajennetaan oppilaiden tietoja kielen piirteistä tekstejä tutkimalla. Luokitellaan sanoja merkityksen ja muodon perusteella (sanaluokat). Pohditaan, millaisia merkityksiä eri sijamuodot sisältävät ja opitaan verbien taipuminen persoona- ja aikamuodoissa. Luetaan ja kuunnellaan yhteisesti ja itse valittua lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta, myös kokonaisia teoksia. Aiemmin opittujen käsitteiden lisäksi opitaan käyttämään käsitteitä kertoja, aihe ja teema. Etsitään tietoa eri lähteistä ja laajennetaan tietämystä luetun avulla. Harjoitellaan arvioimaan tekstien ja lähteiden luotettavuutta.

PAIKALLINEN SISÄLTÖ VUOSILUOKITTAIN

OPETUKSEN SISÄLLÖT 3. VUOSILUOKALLA

Harjoitellaan sujuvaa lukemista erilaisten tekstien avulla yksin ja yhdessä, harjoitellaan oman lukutaidon arviointia, tutustutaan tärkeimpiin sanaluokkiin, harjoitellaan tiedonhankintaa eri lähteistä. Tutustutaan kaunokirjallisuuteen, tietoteksteihin, runoihin sekä kuvan ja tekstin yhdistämiseen. Tutustutaan myös sähköisiin lähteisiin. Harjoitellaan tekstinymmärtämisen strategioita ja ajattelutaitoja.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 4. VUOSILUOKALLA

Luetaan ja kuunnellaan yhteisesti ja itse valittua lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta. Käsitellään luettua yksilöllisesti ja ryhmissä. Arvioidaan oman lukutaidon kehittymistä. Harjoitellaan tiedon etsimistä eri lähteistä. Tutustutaan kaikkiin sanaluokkiin sekä aikamuotoihin. Harjoitellaan erilaisia opiskelumenetelmiä. Harjoitellaan selittämään, vertailemaan ja pohtimaan käsitteiden merkityksiä ja niiden hierarkioita.
Ohjataan tunnistamaan erilaisten tekstien paikkansapitävyyttä, ohjaavuutta sekä tekstin kielellisiä piirteitä.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 5. VUOSILUOKALLA

Harjoitellaan erilaisten tekstien, kuten kaunokirjallisuuden, tietotekstien ja kuvaa ja tekstiä yhdistävien mediatekstien, sujuvaa lukemista ja arviointia. Harjoitellaan kayttämään tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivia tekstinymmärtämisen strategioita ja ajattelutaitoja. Tulkitaan ja arvioidaan toisten tekemiä töitä ja annetaan niistä palautetta. Opitaan verbien taipuminen persoona- ja aikamuodoissa sekä tutustutaan lauseenjäseniin. Opitaan tunnistamaan itselle sopivia opiskelutaitoja.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 6. VUOSILUOKALLA

Tutustutaan kirjallisuuden käsitteisiin kertoja, aihe ja teema. Syvennetään kielen rakenteiden hallintaa ja tiedonhaun taitoja, varmennetaan lukusujuvuutta ja tekstinymmärtämisen taitoja. Pohditaan, millaisia merkityksiä eri sijamuodot sisältävät. Laajennetaan käsitevarantoa. Harjoitellaan monimuotoisten tekstien vertailua. Vahvistetaan omia opiskelutaitoja ja harjoitellaan itselle sopivia menetelmiä.

Lisäksi luokilla 1-6. luokkien aikana toteutetaan seuraavia sisältöjä:

Tarkkaillaan ja arvioidaan omaa lukutaitoa.

S3 Tekstien tuottaminen

Tuotetaan sekä fiktiivisiä että ei-fiktiivisiä monimuotoisia tekstejä omien kokemusten, havaintojen, ajatusten ja mielipiteiden sekä toisten tekstien pohjalta. Pohditaan kirjoittamisen tarkoitusta ja sitä, miten se näkyy kielellisissä valinnoissa. Sujuvoitetaan käsinkirjoittamista ja näppäintaitoja. Tutkitaan ja harjoitellaan käyttämään kertomiselle, kuvaamiselle, ohjaavalle ja kantaa ottavalle ilmaisulle tyypillisiä kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Harjoitellaan tekstien otsikointia, rakenteita ja kappalejakoa, sekä opitaan käyttämään niitä omissa teksteissä. Harjoitellaan tekstien elävöittämistä ja tarkastellaan sananvalintojen, sanontojen ja sanajärjestyksen yhteyttä tekstin merkityksiin. Kiinnitetään huomiota kirjoitetun ja puhutun kielen eroihin. Opitaan tunnistamaan tekstistä virke, päälause ja sivulauseiden selkeät perustyypit sekä lauseen pääjäsenet ja käyttämään tietoa apuna oman tekstin tuottamisessa. Opitaan käyttämään persoona- ja aikamuotoja tekstien aikasuhteiden ilmaisussa. Harjoitellaan tekstin tuottamisen vaiheita, omien tekstien tarkastelua ja arviointia sekä palautteen antamista ja vastaanottamista. Opitaan käyttämään omissa teksteissä oikeinkirjoituksen perusasioita. Harjoitellaan opiskelussa tarvittavien tekstien tuottamisen taitoja, kuten muistiinpanojen tekemistä ja tiivistämistä, ja harjoitellaan lähteiden käyttöä ja merkintää sekä tiedostetaan, miten verkossa tulee toimia eettisesti yksityisyyttä kunnioittaen ja tekijänoikeuksia noudattaen.

PAIKALLINEN SISÄLTÖ VUOSILUOKITTAIN

OPETUKSEN SISÄLLÖT 3. VUOSILUOKALLA

Harjoitellaan oikeinkirjoituksen perusasioita yleiskielellä. Rohkaistutaan omien tekstien tuottamiseen ja harjoitellaan tekstin perusrakennetta. Kirjoitetaan fiktiivisiä ja ei-fiktiivisiä tekstejä. Sujuvoitetaan käsin kirjoittamista ja näppäintaitoja.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 4. VUOSILUOKALLA

Kiinnitetään huomiota puhutun ja kirjoitetun kielen eroihin. Harjoitellaan otsikointia, kappalejakoa sekä tekstin elävöittämistä. Opitaan tunnistamaan virke, päälause ja sivulauseiden selkeät perustyypit ja käyttämään tietoa apuna oman tekstin tuottamisessa. Tunnistetaan lauseen pääjäsenet. Luetaan, tulkitaan ja tuotetaan erilaisten viestintävälineiden avulla monipuolisia tekstejä, esim. uutisia, mielipidekirjoituksia ja arvosteluja.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 5. VUOSILUOKALLA

Ohjataan tunnistamaan erilaisten tekstien paikkansapitävyyttä, kantaaottavuutta. Opitaan käyttämään otsikointia, rakenteita ja kappalejakoa omissa teksteissä. Harjoitellaan omien ja toisten tekstien arvioimista rakentavasti. Harjoitellaan muistiinpanojen tekemistä, tiivistämistä ja lähteiden merkitsemistä.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 6. VUOSILUOKALLA

Tutkitaan ja harjoitellaan käyttämään kertomiselle, kuvaamiselle, ohjaavalle ja kantaa ottavalle ilmaisulle tyypillisiä kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Kirjoitetaan fiktiivisiä ja ei-fiktiivisiä monimuotoisia tekstejä omien mielipiteiden ja muiden tekstien pohjalta. Harjoitellaan tekstin tuottamisen vaiheita esim. prosessikirjoittamisen muodossa. Harjoitellaan lähteiden käyttöä ja verkossa toimimista eettisesti. Toteutustapana voi olla mm. mediaprojekti (esim. juliste, elokuvatraileri, lehtijuttu), kirjallisuusprojekti (esim. esitelmä kirjallisesta teoksesta),
draamaprojekti (esim. näytelmän tekeminen ja esittäminen, näytelmä- tai elokuva-arvostelu) tai kirjoittamisprojekti (esim. kaunokirjallinen teksti, tietoteksti, mediateksti).

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Tutkitaan kielen vaihtelua tilanteen ja aiheen mukaan ja pohditaan sanojen, ilmaisutapojen ja tekstien merkityksiä. Tutkitaan tekstienvälisyyttä monimuotoisissa teksteissä. Tutustutaan oppilaan omaan ja muihin kulttuureihin ja kieliin ja vertaillaan suomea muiden, oppilaille tuttujen kielten piirteisiin. Tutustutaan oppilaille läheisiin kansanperinteen lajeihin ja niiden jatkajiin nykykulttuurissa. Hyödynnetään lapsille ja nuorille suunnattua media- ja kulttuuritarjontaa, esimerkiksi kirjastoa, elokuvia, teatteria ja museoita. Tarkastellaan mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustellaan median roolista oppilaan arjessa. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä. Kannustetaan ja tutustutaan kirjaston aktiiviseen ja monipuoliseen käyttöön, etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja tuetaan omaehtoista lukemisen ja kirjoittamisen harrastamista. Luetaan koti- ja ulkomaista lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta nykykirjallisuudesta klassikoihin ja ikäkaudelle suunnattua tietokirjallisuutta ja pohditaan kirjallisuuden herättämiä kysymyksiä.

PAIKALLINEN SISÄLTÖ VUOSILUOKITTAIN

OPETUKSEN SISÄLLÖT 3. VUOSILUOKALLA

Kannustetaan ja tutustutaan kirjaston monipuoliseen käyttöön. Etsitään itseä kiinnostavaa luettavaa ja tuetaan omaehtoista lukemisen ja kirjoittamisen harrastamista. Keskustellaan lukukokemuksista. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä. Huomioidaan vuoden kulku ja juhlat.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 4. VUOSILUOKALLA

Kannustetaan kirjaston monipuoliseen ja aktiiviseen käyttöön. Tuotetaan tekstejä lukukokemuksista. Tutustutaan lapsille ja nuorille suunnattuun media- ja kulttuuritarjontaan, esim. elokuviin, teatteriin ja museoihin. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä. Huomioidaan vuoden kulku ja juhlat.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 5. VUOSILUOKALLA

Tutustutaan oppilaille läheisiin kansanperinteen lajeihin (mm. sadut, lorut, kaskut) ja nykykulttuurin paikallisiin tekijöihin. Tarkastellaan mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustellaan median roolista oppilaan arjessa. Luetaan kirjallisuutta monipuolisesti, myös klassikoita esim. Kalevalaa . Pohditaan kulttuurin eri alojen herättämiä kysymyksiä.

OPETUKSEN SISÄLLÖT 6. VUOSILUOKALLA

Tutustutaan omaan ja muihin kulttuureihin ja kieliin. Vertaillaan suomea muihin oppilaan tuntemiin kieliin. Tutkitaan eri kulttuurien yhteisiä ominaisuuksia ja keskustellaan omista ja muiden kokemuksista. Tutkitaan tekstienvälisyyttä monimuotoisissa teksteissä, esim. satujen ja Kalevalan muuntelu. Tarkastellaan ajankohtaisia mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustellaan median roolista oppilaan arjessa. Luetaan koti- ja ulkomaista lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta nykykirjallisuudesta klassikoihin. Luetaan nuorille suunnattua tietokirjallisuutta. Keskustellaan ja kirjoitetaan kirjallisuuden herättämistä kysymyksistä.

Lisäksi luokilla 1-6. luokkien aikana toteutetaan seuraavia sisältöjä:

Tutustutaan elokuviin, teatteriin, museoihin, paikallisiin kulttuurinähtävyyksiin- ja tilaisuuksiin, paikalliseen nimistöön ja sanastoon, paikallisiin uskomuksiin ja tarinoihin, kirjoitetaan paikallislehteen, tutustutaan D.E.D. Europaeukseen, seurataan kulttuuripolkua (liite), voidaan tehdä lukudiplomia, käsitellään ja esitetään Kalevalaa ja suomalaista klassikkokirjallisuutta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä