Oppilaan oppimisen arviointi äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 3–6
Monipuolisuus, konkreettisuus ja osa oppimisprosessia
Itsearviointi ja omaehtoinen lukeminen
Paikalliset tavoitteet ja valtakunnalliset kriteerit
Arviointi
Arvioinnissa korostuu oppimisprosessin arviointi, arvioinnin monipuolisuus sekä arvioinnin kannustava ja oppimista tukeva tehtävä.
Oppiaineen arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön ja työskentelyyn. Arviointiin vaikuttavat niin kirjoitetut kuin puhutut tekstit: kirjoitelmat, kokeet, ryhmätyöt, suulliset näytöt sekä yksilö- ja ryhmäviestintätilanteet. Arviointi kohdistuu sekä oppimisprosessiin että opittuihin tietoihin ja taitoihin: vuorovaikutustaidot, tekstien tulkitsemisen ja tuottamisen taidot sekä kieli-, kirjallisuus- ja kulttuuritietous. Arviointi auttaa oppilasta tunnistamaan vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan. Arviointitieto ohjaa oppilasta suuntaamaan työskentelyään sekä opettajaa suunnittelemaan opetusta.
Oppilas arvioi omaa opiskeluaan ja oppimistaan ja keskustelee siitä opettajan kanssa säännöllisesti. Harjoitellaan myös vertaisarviointia.
Työskentelyn arviointi on osa oppiaineen arviointia. Työskentelyn vaikutus arvosanaan vaihtelee ikätason ja oppisisällön mukaan. Työskentelyssä arvioidaan seuraavia asioita:
-
asenne opiskeluun ja motivaatio
-
oma-aloitteisuus
-
tavoitteellinen työskentely ja työn loppuun saattaminen ajallaan
-
työskentely ohjeiden mukaan
-
osallistuminen
-
yritteliäisyys
-
työn jälki
-
vastuun ottaminen opiskelusta
-
tehtävien hoitaminen ajallaan
-
ryhmätyöskentelytaidot
-
itsenäisen työskentelyn taidot
-
kuuntelutaidot
-
viestintätaidot
-
aiemmin opitun soveltaminen
-
työvälineistä huolehtiminen