Kameleontti kevät 2019

Summer bucket list 2019   1. Käy kolmessa eri paikassa uimassa missä et ole ennen käynyt
  2. Mene johonkin saareen yöksi. 
  3. Maista 5 eri jäätelömakua mitä et ole koskaan maistanut. 
  4. Nuku teltassa ainakin kolme kertaa. 
  5. Käy huvipuistossa.  
  6. Käy jossain kaupungissa missä et ole koskaan käynyt. 
  7. 24h vain vihreää ruokaa.
  8. Pidä piknik. 
  9. Käy keräämässä marjoja. 

Äetsän koulun uudet väistötilat 


istötilat tulivat käyttöön hiihtoloman jälkeen, mutta osia tuli jo paljon ennen talvilomaa. Osia tuotiin noin 20 rekkakuormallista. Osat yhdistettiin valtavan nosturin avulla perustuksien päälle. Oppilaskunta vieraili ennen talvilomaa keskeneräisissä väistötiloissa. Käyttöönoton jälkeen viimeisteltiin portaita ja estettiin, että talojen alle ei pääse. Koska perustukset olivat noin metrin korkeudessa.  

 

istötilat maksavat kuukaudessa runsaat 20 000 euroa. istötiloissa opiskellaan maantietoa, historiaa, ruotsia, englantia, kemiaa, kotitaloutta ja siellä on myös pienryhmän tilat. Mielestämme uudet väistötilat ovat paremmat, mitä entuudestaan luultiin. Tilat ovat myös väljiä ja oikein viihtyisiä, ainoa huono puoli on ruokalan ahtaus. 

Tet-kokemuksia

TET Työelämään tutustuminen eli TET on yläkoulun oppimäärään sisältyvä lyhyt työharjoittelu. TET on osa koulunkäyntiä, joten siitä ei makseta palkkaa. TET järjestetään yleensä 7. 8. ja 9. luokalla ja usein työpaikka on vanhemman / lähisukulaisen työpaikalla. TETin kesto vaihtelee. Äetsän koulussa se on 7. luokalla kaksi päivää, 8. luokalla kolme päivää ja 9. luokalla peräti kaksi viikkoa.

TET-jakson aikana oppilaat tutustuvat ohjatusti yritysten ja työyhteisön toimintaan. TET on monelle nuorelle ensimmäinen kokemus työelämästä. Nuori pääsee näkemään, millaista on työelämä, millaista on olla työntekijä, millaista on toimia työyhteisössä. TET:n tavoitteena on koulutuksen ja työelämän vuorovaikutuksen laajentaminen ja tehostaminen. Nuoret saavat ainutkertaista tietoa ja omakohtaista kokemusta työelämän vaatimuksista, asetelmista ja oikeasta tekemisestä. Yrityksille puolestaan avautuu mahdollisuus vaikuttaa oppilaiden asenteisiin.

TET-jakso on vuonna 1979 Airiston Nuorkauppakamarin käynnistämä hanke, jonka alkuvaiheessa työharjoittelun lisäksi koululaisille järjestettiin osallistavia luentoja yrittäjyydestä. Hanke laajeni nopeasti Suomen Nuorkauppakamarin valtakunnalliseksi projektiksi ja vuonna 1981 se luovutettiin yhteiskunnan käyttöön.

Meidän mielestämme TET:issä oli todella kivaa eikä tarvinnut tulla kouluun. Joonatan oli tetissä kaupassa ja siellä oli hauskaa. Hän järjesteli hyllyjä ja täytti niitä. Kaupassa oli todella kivaa ja myyjät olivat todella mukavia ja he auttoivat, jos tarvitsin aupa.

Atte oli tetissä Jyskissä ja siellä oli myös kivaa. Hän täyti hyllyjä, siivosi lattioita ja huonekaluja. Kaupassa myyjät olivat ystävällisiä ja auttoivat tarvitessa.

Rubikin kuution kehittäminen


Rubikin
kuution keksi unkarilainen mies nimeltä Ernö Rubik vuonna 1974. Hän ei keksinyt kuutiota leluksi vaan malliksi, jonka avulla havainnollistaa kolmiulotteista geometriaa. Hän käytti kuutiota opettaessaan Budapestissa muotoa oppilailleen.

Rubikin kuutio koostuu 26 palasta, jotka on kiinnitetty toisiinsa kuution muotoon. Palojen ulkopinnoista muodostuu kuusi yksiväristä pintaa, joissa on kussakin yhdeksän palaa. Jokaista pintaa voi pyörittää.