5.3 Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö

Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö (paikallisesti päätettäviä asioita)

Opetuksen järjestäjä vastaa kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskevan suunnitelman laatimisesta. Suunnitelma voi olla osa paikallista opetussuunnitelmaa tai erillinen suunnitelma, jolloin siitä tulee mainita opetussuunnitelmassa. Suunnitelmassa päätetään ja kuvataan
- millaisissa tapauksissa kasvatuskeskustelua käytetään ja mitkä ovat keskustelujen toteuttamisen käytänteet
- mitkä ovat lainsäädäntöä tarkentavat ja täydentävät menettelytavat rike-, vilppi- ja häiriötilanteissa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis- ja kirjaamismenettelyt
- miten hallinnon yleisten oikeusturvaperiaatteiden noudattaminen varmistetaan kurinpidollisia keinoja käytettäessä
- miten huolehditaan henkilökunnan perehdyttämisestä ja osaamisen varmistamisesta kurinpidollisten toimivaltuuksien käyttämisessä
- miten suunnitelmasta, järjestyssäännöistä ja laissa säädetyistä kurinpidollisista keinoista tiedotetaan eri tahoille
- mitkä ovat menettelytavat suunnitelman seuraamista sekä toteutumisen ja vaikuttavuuden arviointia varten.

SÄKYLÄ:
Kurinpidolliset menettelyt kirjataan asianmukaisesti.

Kasvatuskeskustelun toimintamalli Säkylän kunnassa

KAKE – Kasvatuskeskustelu

Kasvatuskeskustelun yleisenä tavoitteena on 1) auttaa oppilasta tulemaan tietoiseksi siitä, että ongelman etsitään ratkaisua 2) auttaa rakentamaan luottamuksellinen suhde oppilaan kanssa 3) auttaa oppilasta ottamaan vastuuta tilanteesta 4) saada oppilas näkemään asia häntä koskevaksi, eikä ainoastaan aikuisten ongelmaksi. Kasvatuskeskustelut saattavat johtaa myös uudenlaisiin innovatiivisiin ratkaisuihin tilanteen suhteen.

Kasvatuskeskusteluihin pyritään luomaan luottamusta herättävä ja kunnioittava ilmapiiri. Kasvatuskeskusteluiden ensisijaisena tarkoituksena on välitön puuttuminen oppilaan ei toivottuun toimintaan, toiminnasta keskusteleminen ja uusien ratkaisumallien löytäminen sekä tapahtuman välitön tiedottaminen huoltajille.

KAKE käytännössä:

  1. Kake-tarpeen havainnut opettaja ottaa asian mahdollisuuksien mukaan välittömästi hoidettavakseen. Muissa tapauksissa kasvatuskeskustelun käy luokanvalvoja.
  2. Opettaja kirjaa tapahtuneen lomakkeelle.
  3. Kasvatuskeskustelun vaiheet:
  • Oppilas kertoo omin sanoin mitä on tapahtunut
  • Oppilasta pyydetään miettimään, mitä seurauksia hänen tekemällään teolla on ja miksi näin ei olisi pitänyt toimia
  • Sovitaan yhdessä oppilaan kanssa oikea toimintamalli vastaavissa tilanteissa jatkossa
  • Oppilasta pyydetään miettimään, miten hän voisi sovittaa tekonsa. Keneltä, miten, missä ja milloin hän pyytää anteeksi.
  1. Keskustelun lopuksi oppilas soittaa itse huoltajalle ja kertoo, miksi hän on käynyt kasvatuskeskustelussa.
  2. Jos huoltajaa ei tavoiteta, oppilas kirjoittaa selvityksen asiasta ja vei sen samana päivänä huoltajalle.

Oppilaan joutuessa toistuvasti kasvatuskeskusteluun, kutsutaan vanhemmat palaveriin rehtorin johdolla. Läsnä palaverissa ovat myös oppilaanohjaaja/luokanvalvoja/opettaja.

Tyypillisiä kasvatuskeskustelu asioita ovat:

  • myöhästymiset
  • usein esiintyvä kotitehtävien laiminlyönti
  • lintsaaminen
  • häiriökäyttäytyminen välitunnilla
  • koulun sääntöjen rikkominen
  • ilkivalta
  • väkivaltainen käytös

Oppilaan oikeusturva kurinpitotilanteissa

Hallinnon yleisten oikeusturvaperiaatteiden noudattaminen:
- tapahtuma kirjataan, kaikkia osapuolia pitää kuulla
- opettajalla on oikeus poistaa luokasta tai muusta opetustilasta, koulun tilaisuudesta ja alueelta oppilas, joka kohtuuttomasti vaikeuttaa opetusta tai vaarantaa turvallisuutta
- oppilas voidaan määrätä tehtävien tekoon työpäivän jälkeen, jälki-istuntoon enintään kahdeksi tunniksi, hänelle voidaan antaa kirjallinen varoitus tai hänet voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi
- edellämainituista seuraamuksista tulee ilmoittaa huoltajalle

Tiedotus

Suunnitelmasta, järjestyssäännöistä ja laissa säädetyistä kurinpidollisista keinoista tiedotetaan jokaisen koulun pedanet-sivuilla esim. kurinpito -alasivulla.

Mikäli suunnitelmassa on jotain, jota ei haluta yleisesti internettiin, niin annetaan lukijan oikeudet vain esimerkiksi opettajille. Pyritään kuitenkin siihen, että kaikki tieto olisi löydettävissä samasta paikasta.

Menettelytavat suunnitelman seuraamista sekä toteutumisen ja vaikuttavuuden arviointia varten veso-päivän ehdotus

Kurinpidollisia keinoja koskevan suunnitelman seuraamista sekä toteutumista ja vaikuttavuutta voidaan arvioida kasvatuskeskustelujen kirjattuja lomakkeita tutkimalla. Lomakkeet kootaan yhteisesti opettajanhuoneessa olevaan kansioon. Kansiosta voidaan tutkia myös eri tapauksia, joissa kasvatuskeskusteluja (=kake) on käytetty.
Lomakkeet auttavat myös vaikuttavuuden arvioimisessa, koska kansiosta voidaan laskea montako kertaa esim. Matti Meikäläinen on kake:ssa käynyt. Samalla voidaan tarkastella onko keskusteluilla ollut vaikutusta Matin käytökseen; onko kake:n käyttö vähentänyt epätoivottua käytöstä.