4. Esiopetuksen toteuttamisen periaatteet
4.5 Paikallisesti päätettävät asiat
Monipuoliset työtavat
Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan,
- millaisia työtapojen valintaa ja käyttöä ohjaavia periaatteita paikallisesti käytetään
- (Henkilöstön vastuulla on valita monipuolisia, lasten oppimisen tarpeet ja kiinnostuksen kohteet huomioivia työtapoja. Henkilöstö huolehtii siitä, että lapset saavat vaikuttaa työtapojen valintaan ja kehittä- miseen. Osallisuus oman toiminnan suunnitteluun lisää lasten motivaatiota ja oppimisen iloa. )
- miten henkilöstön itsearviointia sekä huoltajilta ja lapsilta saatua palautetta käytetään työtapojen kehittämisessä.
Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena
Paikallisessa opetussuunnitelmassa tarkennetaan perusteissa kuvattuja esiopetuksen arvioinnin periaatteita ja käytäntöjä. Lisäksi paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään ja kuvataan,
- miten arviointia koskevan tiedon siirron käytännöt toteutetaan lapsen siirtyessä perusopetukseen tai lapsen vaihtaessa esiopetuspaikkaa (Pidetään tiedonsiirtopalaveri huhti-toukokuussa. Palaveriin osallistuvat lastentarhanopettaja/esiopettaja, tuleva luokanopettaja ja lisäksi tarvittaessa muita lapsen kasvun tukemiseen liittyviä asiantuntijoita.)
- miten henkilöstön itsearviontiin perustuvia tietoja sekä lapsilta ja huoltajilta saatua palautetta käytetään esiopetuksen laadun ylläpitämisessä ja kehittämisessä (Itsearviointien ja palautteen kautta saadun arviointitiedon avulla etsitään kehittämiskohteita. Esiopetusyksiköiden kehittämiskohteet kuvataan lukuvuosisuunnitelmissa.)
- millaista osallistumistodistusta käytetään. (Lukuvuoden päättyessä esiopetuksesta annetaan todistus, joka kertoo lapsen osallistumisesta esiopetukseen.)
Opetuksen yhteiset tavoitteet ja oppimiskokonaisuudet
Paikalliseen opetussuunnitelmaan liitetään esiopetuksen yhteiset tavoitteet, jotta esiopetuksen yhtenäisyys voi toteutua. Lisäksi opetussuunnitelmassa kuvataan, miten lasten mielenkiinnon kohteet otetaan huomioon oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa. Paikallisessa opetussuunnitelmassa voidaan tarkentaa yhteisten tavoitteiden kuvauksia.
Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä
Paikallisessa opetussuunnitelmassa otetaan huomioon, että lasten kieli- ja kulttuuritaustat vaihtelevat. Opetussuunnitelmassa kuvataan eri kieli- ja kulttuuriryhmien opetusta sekä kaksikielistä opetusta niiltä osin kuin paikallinen esiopetuksen järjestäminen edellyttää.
Opetuksen järjestäjä antaa ohjeet, miten mahdollisiin yksikkökohtaisiin esiopetuksen opetussuunnitelmiin kirjataan tarvittavat täsmennykset, jotta kansallisesti ja paikallisesti asetetut tavoitteet voivat toteutua.
(Esiopetuksen järjestämisen tapaa muulla kuin suomen kielellä harkitaan aina tapauskohtaisesti.)