Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Pekkalan koulussa
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Pekkalan koulussa
Pekkalan koulussa noudatetaan Ruoveden varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tämä suunnitelma koskee Pekkalan koulussa kaikkia oppilaita esikoulusta alkaen. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat osa Pekkalan koulun arvoperustaa, jonka pohjalle lukuvuoden suunnitelmat perustuvat.
Pekkalan koulussa toteutetaan lukuvuosittain kyselyitä, joissa laajasti tarkastellaan koulun ilmapiiriä, oppilaiden ja henkilöstön välisiä suhteita, opetusta, somemaailmaa sekä psyykkisen ja fyysisen terveyden tilaa ja niihin vaikuttavia asioita. Kyselyt kohdennetaan sekä oppilaille, henkilöstölle että vanhemmille. Koulun sisäiset kyselyt toteutetaan Koulun hyvinvointiprofiililla. Myös muita kyselyitä toteutetaan oppilaiden ikätasoisesti. Vanhempien kyselyt toteutetaan Wilmassa. Myös muita kyselyitä on mahdollista käyttää. Koulumme osallistuu myös opetuksen järjestäjän edellyttämiin valtakunnallisiin kyselyihin.
Kyselyjen tulokset käsitellään opetushenkilöstön kesken ja niiden tuloksia esitellään myös vanhempainillassa. Kyselyjen tuloksia käydään läpi tarvittaessa myös koulun oppilashuoltoryhmän kanssa. Tulosraportit toimitetaan myös sivistysjohtajalle ja sivistyslautakunnalle tarkasteltaviksi.
Kyselyiden tuloksista poimitaan kehitettäviä yleisiä kohteita. Häirintä- ja kiusaamisasiat pyritään ratkaisemaan lopulliseen päätökseen. Tarvittaessa toteutetaan lisäkyselyitä epäselvien asioiden tarkistamiseksi. Anonyymien kyselyiden lisäksi voidaan ikätasoisesti sopivissa ryhmissä toteuttaa myös henkilökohtaisia kyselyitä. Asioista voidaan puhua oikeilla nimillä. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita voidaan käsitellä myös lukuvuosittaisissa vanhempainvarteissa ja arviointikeskusteluissa yhdessä perheiden kanssa.
Oppilaiden ollessa aktiivisia kouluyhteisömme jäseniä, heidän osallisuus kouluilmapiiriin sekä kummioppilastoiminta mahdollistavat oppilaiden äänen kuulumisen ja vaikutusmahdollisuudet. Kaikilla oppilailla on mahdollisuus sekä oma-aloitteisesti että opettajajohtoisesti vaikuttaa moniin eri asioihin koulussa. Oppilaiden mielipidettä kuullaan esim. lukujärjestyksen toimivuudessa (päivittäinen/viikoittainen toimiva työjärjestys), oppilaat ovat mukana järjestyssääntöjen laatimisessa ja heillä on mahdollisuus toteuttaa esim. opetustuokioita tai teemapäiviä. Oppilaiden mielipidettä ja ideoita kysytään usein myös esim. välituntialueiden viihtyvyyden parantamiseksi. Oppilailla on mahdollisuus toisinaan vaikuttaa myös oppituntien sisältöön omien lähtökohtiensa mukaisesti. Koululle muodostetaan oppilaskunta.
Pekkalan koulussa on yhteinen wc-tila pienimmille oppilaille. Isommilla oppilailla vessat ja pukutilat on jaettu sukupuolen mukaan. Muutoin oppilaita ei jaeta sukupuolen tai muun henkilökohtaisen ominaisuuden mukaan työpäivien eikä lukuvuoden aikana. Oppitunnit ja opeteltavat asiat ovat kaikille yhteisiä. Vain vuosiluokka on keskeisin määrittävä tekijä oppitunneilla johtuen opetussuunnitelmasta ja opettavasta oppisisällöstä. Perusoppituntien ulkopuolella (välitunneilla sekä teemahetkissä ja -päivissä) Pekkalan koulun oppilaat toimivat sekaryhmissä ikään ja sukupuoleen katsomatta.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita käsitellään oppilaiden ikätasoisesti oppituntien aikana eri oppiaineissa. Lukuvuoden aikana eri ammattilaiset pitävät mahdollisuuksien mukaan erillisiä oppitunteja, mm. seksuaalikasvatuksesta sekä tunne- ja turvallisuustaidoista. Myös aamunavaukset ja kirjallisuus tarjoavat lukuvuoden aikana monia mahdollisuuksia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden käsittelyyn.