Kurkistus Kiinaan valokuvaaja Kirmo Wilénin kautta

Parikkalalaisella valokuvaaja Kirmo Wilénillä oli kesäkuussa 2020 näyttely Simpeleellä Rautjärven pääkirjastossa. Vaikka Kirmo on Lahdessa syntynyt ja hän on asunut paljon maailmalla, ovat hänen juurensa Etelä-Karjalassa. Lapsena Kirmo asui Australian Sydneyssä. Aikuisena tie vei rauhanturvaajaksi Kyprokselle ja sotilastarkkailijaksi Lähi-Itään. Hän teki varsinaisen eläkeuransa it-asiantuntijana, mutta toimii nykyisin valokuvauksen parissa.

Kirmo on vieraillut 2007 - 2019 kymmeniä kertoja Kiinassa Hainanin maakunnassa ja samalla dokumentoinut valokuvaamalla sitä hämmästyttävän nopeaa muutosta, joka siellä on tapahtunut. Dokumentointi on tapahtunut omakustanteisesti. Reissuillaan Kirmo ei koskaan käytä tulkkeja ja aloittaa aina keskustelun ehdalla suomen kielellä - näin hän välttää sen, että tulisi "leimatuksi" britiksi tai amerikkalaiseksi, suomalaisia kohtaan kun ennakkoasenteita ei niin paljon ihmisillä ole. Kommunikoinnin apuna Kirmo käyttää itse tekemiään kuvakortteja, ja kehottaa muitakin toimimaan samoin matkustaessaan. 

Dokumentoinnin vaatima luottamus paikallisiin rakentuu pikkuhiljaa. Ensin se täytyy hankkia "kylän vanhimmilta", ja sen jälkeen muut seuraavat kiltisti perässä, jotta eivät "menetä kasvojaan" toisten silmissä.
Näyttely ja koko dokumentointiprosessi kuvaa muutosta Kiinan Hainanissa. Muutos on ollut supernopeaa kaikilla tasoilla, ja se näkyy esimerkiksi roskien kierrätyksessä, autojen ja sähkömopojen määrässä ja alueiden jälleenrakennuksessa. Kkaupunginosa tai kaupunki saatetaan panna sileäksi parin viikon varoitusajalla ja uutta rakennetaan tilalle. Vaurastuminen ollut nopeaa myös maaseuduilla. Digitalisoituminen ja nettiyhteydet toimivat paremmin kuin täällä meillä ja muissa länsimaissa.

Hainanissa on arvostettuja korkeakouluja, ja sinne muutetaan usein opiskelemaan tai töiden perässä. Hainanista löytyy myös "Kiinan Atlantis", paikallisittain Submarine Village, eli mereen vajonneita kyliä. Samalla lahdella on myös paljon osteriviljelmiä, ja kalastus elinkeinona onkin kuolemassa. 
Jos matkustat Kiinaan ja haluat nauttia monipuolisesti maan kulinaristisista elämyksistä, mene Hainaniin. Siellä saa kaikkien muidenkin maakuntien ruokia, muualla se taas ei luultavasti ole mahdollista. Kiina onkin vähän kuin Eurooppa, koska eri alueiden ruokien lisäksi siellä on useita erilaisia kieliä ja murteita,erilaisia kulttuureita, eri ihonvärejä, erilaisia ruokia...Hainanissa on myös verrattain puhdas ilma, koska siellä ei ole paljoa teollisuutta. 

Kirmon näkemyksen mukaan sukupuolten tasa-arvo on Kiinassa hyvällä tolalla. Naimisiin mennessää nainen kuitenkin siirtyy miehen perheeseen ja on velvollinen huolehtimaan tästä ja tämän vanhemmista. Jäikin askarruttamaan kysymys, miten käy yksilapsisissa perheissä vanhemmille? 

Meillä yleisesti vallitseva harhaluulo kiinalaisten yhden lapsen politiikista ei Kirmon mukaan pidä paikkaansa - se koskee vain valtion hallinnossa työskenteleviä. Kirmo onkin tavannut ja kuvannut jopa nelilapsisia perheitä. Lastenhoito on Kiinassa yleensä isovanhempien vastuulla, kun vanhemmat saattavat olla hyvinkin kaukana työn takia. Eläkeikä on melko alhainen. 

Kiinassa valtion sensuuri on voimakkaampaa kuin meillä, eikä siellä ole käytössä samaa Facebookia tai Googlea kuin täällä. 

Kirmo pitää kiinalaisia hyvin vieraanvaraisina, ja hänellä onkin Kiinassa oma "varamummola", jossa hän usein vierailee. Etenkin Hainanissa ihmiset ovat vahvasti uskonnollisia, ja budhalaisuus näkyy katukuvassa. Kylien kioskit toimivat usein ihmisten kokoontumispaikkoina, joihin keräännytään pelaamaan uhkapelejä. 

Länsimaalaisille Kiina on Kirmon mielestä turvallinen maa matkustaa, väkivallan tai varkaiden pelkoa ei ole, vaikka poliisi tai armeija ei katukuvassa juuri näykään. Jos matkustaja haluaa viipyä useamman päivän jossakin muualla kuin hotellissa tai majatalossa, pitää hänen rekisteröityä paikkakunnalle poliisiasemalla.

Tekstin on koonnut Sini Javanainen Kirmo Wilénin haastattelun pohjalta