Koulukohtaiset valinnaiset opinnot
Sosiaalipsykologia (PS06) 2 op
Perehdytään sosiaalisen ympäristön ja kulttuurin vaikutukseen ihmisen elämässä. Opintojaksossa tutustutaan klassisiin sosiaalipsykologian tutkimukseen ja uudempiin teorioihin.
Tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- Ymmärtää ryhmän jäsenien välisiä vuorovaikutussuhteita
- Havaitsee sosialisaation monimuotoisuutta
- Perehtyy sosiaalisen vaikuttamisen keinoihin
Keskeiset sisällöt
- Yksilö yhteisön jäsenenä
- Sosiaalipsykologian keskeiset käsitteet
- Ihmisten väliset suhteet
- Erilaiset ryhmät ja roolit ryhmässä
- Asenteet ja ennakkoluulot
- Sosiaalipsykologinen tutkimus
Laaja-alainen osaaminen
Hyvinvointiosaaminen: Tämä opintojakso kehittää erityisesti muiden ihmisten ymmärtämistä ja sitä kautta psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä. Opintojakson tietojen pohjalta opiskelija saa välineitä ymmärtää sosiaalisten suhteiden merkitystä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja palauttamisessa.
Vuorovaikutusosaaminen: Psykologian opiskelu kehittää taitoja tunnistaa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tärkeitä tunteita niin itsessä kuin muissa. Psykologian opetus kehittää valmiuksia rakentavaan viestintään sekä ymmärrystä empatian merkityksestä sosiaalisissa suhteissa.
Monitieteinen ja luova osaaminen: Tässä opintojaksossa ihmisen toimintaa tarkastellaan monipuolisesti luonnontieteellisestä, yhteiskuntatieteellisestä ja käyttäytymistieteellisestä näkökulmasta. Ihmisen tiedonkäsittelyn rajoitusten ja mahdollisuuksien käsittely sosiaalisessa ympäristössä tukee kriittisen ajattelun kehittymistä ja monilukutaitoa. Oppiaineen soveltava luonne luo perustaa luovalle tiedonkäsittelylle.
Yhteiskunnallinen osaaminen: Psykologian opiskelu kehittää opiskelijan itsetuntemusta, mikä tukee urasuunnittelua, työelämävalmiuksia ja muuta yhteiskunnallista osaamista. Tämä opintojakso auttaa erityisesti heijastamaan omaa kehitystä, käyttäytymistä ja toimintaa suhteessa muihin.
Eettisyys ja ympäristöosaaminen: Sosiaalipsykologian opiskelu antaa välineitä ymmärtää ihmisten arvojen, asenteiden ja käyttäytymisen eroja eettisissä kysymyksissä. Ympäristöosaamisen kohdalla olennaista on ymmärtää ryhmäilmiöitä ja sosiaalisen käyttäytymisen haasteita ja mahdollisuuksia yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Psykologia antaa tutkimustietoon perustuvia näkökulmia siihen, mikä ihmisyydessä on universaalia ja mikä kulttuurisidonnaista. Psykologian opiskelu kehittää valmiuksia ymmärtää yksilöiden välisiä eroja ja kulttuurien moninaisuutta ja kehittää siten globaali- ja kulttuuriosaamista.
Esitietovaatimukset
Suositellaan käymään opintojakso Toimiva ja oppiva ihminen (PS01) jälkeen.
Arviointi
Numeroarviointi
Urheilupsykologia (PS07) 2 op
Tutustutaan urheilumaailman ja liikunnan ilmiöihin psykologian näkökulmasta. Annetaan valmiuksia suoritusten parantamiseen erilaisten harjoitteiden avulla.
Tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- Hahmottaa psyykkisen osan merkityksen urheilusuorituksessa
- Kykenee parantamaan minätuntemustaan ja saa valmiuksia itsetunnon kohentamiseen
- Ymmärtää ryhmädynamiikan merkityksen joukkueurheilussa
Keskeiset sisällöt
- Asenteiden ja motiivien vaikutus toimintaan
- Keskittyminen ja 'flow' -psykologia
- Yksilöt ryhmän jäsenenä
- Minäkuva suhteessa ihanneminään
- Ihminen psyykkisenä, fyysisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena
Laaja-alainen osaaminen
Hyvinvointiosaaminen: Urheilupsykologian tiedot ja taidot tukevat itsetuntemusta, itsensä kehittämistä, muiden ihmisten ymmärtämistä sekä psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä harjoittelussa ja kilpaurheilussa. Psykologian opetus tukee opiskelijan urheilijan identiteetin rakentamista ja antaa valmiuksia tarkastella omaa psyykkistä hyvinvointia sekä tehdä sitä tukevia ratkaisuja.
Vuorovaikutusosaaminen: Psykologian opiskelu kehittää taitoja tunnistaa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa esimerkiksi joukkueurheilussa tärkeitä tunteita niin itsessä kuin muissa. Psykologian opetus kehittää valmiuksia rakentavaan viestintään sekä ymmärrystä empatian merkityksestä sosiaalisissa suhteissa.
Monitieteinen ja luova osaaminen: Psykologiassa ihmisen toimintaa tarkastellaan monipuolisesti luonnontieteellisestä, yhteiskuntatieteellisestä ja käyttäytymistieteellisestä näkökulmasta. Ihmisen tiedonkäsittelyn rajoitusten ja mahdollisuuksien käsittely tukee kriittisen ajattelun kehittymistä ja monilukutaitoa. Oppiaineen soveltava luonne luo perustaa luovalle tiedonkäsittelylle.
Yhteiskunnallinen osaaminen: Psykologian opiskelu antaa valmiuksia ymmärtää esimerkiksi pystyvyysuskomusten, itsensä kehittämisen ja tavoitteiden asettamisen merkitystä yritteliään asenteen taustalla. Urheilusuorituksissa tapahtuvien psykologisten ilmiöiden ymmärtäminen voi laajentua koskemaan muutakin yhteiskunnallista osallistumista.
Eettisyys ja ympäristöosaaminen: Psykologian opiskelu antaa välineitä ymmärtää ihmisten arvojen, asenteiden ja käyttäytymisen eroja eettisissä kysymyksissä. Eettisten kysymysten pohdinta ja niiden vaikutus nuoren urheilija indentiteettiin on ajankohtaista. Psykologian sisällöt lisäävät ymmärrystä maailmankuvan merkityksestä ihmisen ajattelulle ja toiminnalle tukien ympäristöosaamisen kehittymistä. Urheilulajien harrastaminen ja niissä tapahtuva kilpailutoiminta vaikuttaa globaalisti ympäristöön ja nuoren urheilijan on hyvä tunnistaa nämä tekijät.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Psykologia antaa tutkimustietoon perustuvia näkökulmia siihen, mikä ihmisyydessä on universaalia ja mikä kulttuurisidonnaista. Psykologian opiskelu kehittää valmiuksia ymmärtää yksilöiden välisiä eroja ja kulttuurien moninaisuutta ja kehittää siten globaali- ja kulttuuriosaamista. Urheileva nuori saattaa kohdata harrastaessaan ja kilpaillessaan eri kulttuurien edustajia, joten tämäkin on olennaista.
Esitietovaatimukset
Suositellaan käymään opintojakso Toimiva ja oppiva ihminen (PS01) jälkeen.
Arviointi
Suoritusmerkintä
Psykologian kertaus (PS08) 2 op
Opintojaksolla tutustutaan keskeisiin psykologian teorioihin, käsitteisiin ja tutkimuksiin valmentautuen ylioppilaskirjoituksiin.
Tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- Kertaa psykologian opintojaksojen keskeiset sisällöt ja käsitteet
- Tutustuu ylioppilastehtävien vatimuksiin ja arviointikriteereihin
- Harjoittelee vastaustekniikkaa
Keskeiset sisällöt
- Kertaustehtävät
- Vastausharjoitukset
- Vanhojen ylioppilastehtävien analysointi
Laaja-alainen osaaminen
Opintojakson kertaavan luonteen vuoksi kaikkia laaja-alaisen osaamisen osa-alueita käydään lävitse
Esitietovaatimukset
Vähintään pakollinen opintojakso Toimiva ja oppiva ihminen (PS01).
Suoritetaan mahdollisimman lähellä ylioppilaskirjoituksia.
Arviointi
Suoritusmerkintä