Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
Kotitalouden lukiodiplomi (KOLD01), 2 op
Yleiset tavoitteet
- antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja ilmentää omaehtoista harrastuneisuuttaan kotitaloudessa
- osaa kertoa ja välittää lukiodiplomille asettamansa tavoitteet ja lähtökohdat
- antaa näytön kotitalouden osaamisesta osoittamalla tutkivaa ja soveltavaa opiskelua, vuorovaikutteista toimintaa, yhteisöllistä tiedon rakentamista ja osaamisen jakamista sekä kriittistä tiedon ja työskentelyn arviointia
- osaa tuottaa kokonaisuuden, jonka sisällön valinta, tehtäväidea sekä suunnittelu- ja toteutusprosessi tukevat toisiaan.
Keskeiset sisällöt
- perustuvat lukiodiplomille asetettuihin tavoitteisiin sekä opiskelijan valitsemaan teemaan, tehtäväideaan ja suunnittelu- ja toteutusprosessiin
- muodostuvat lukiodiplomityöstä, esseestä sekä itsearviointia ja kotitalouden tuntemusta kuvaavasta portfoliosta, jotka arvioidaan annettujen kriteerien perusteella.
Kuvataiteen lukiodiplomi (KULD02), 2 op
Yleiset tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan kuvataiteessa
- osoittaa kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin osaamistaan tuottamalla, tulkitsemalla ja arvottamalla monipuolisesti kuvia
- osaa kertoa ja välittää lukiodiplomille asettamansa tavoitteet ja lähtökohdat
- osaa tuottaa taiteellisen ja visuaalisen kokonaisuuden, jonka sisällön tuottamisen ja esittämisen tavat tukevat toisiaan
- osoittaa kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin tuntemusta
- osaa arvioida työskentelyprosessia ja teosta oman oppimisen näkökulmasta.
Keskeiset sisällöt
- perustuvat lukiodiplomille asetettuihin tavoitteisiin sekä valittuun tehtävään, näkökulmaan ja toteutustapaan
- muodostuvat teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia sekä kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin tuntemusta kuvaavasta portfoliosta.
Laaja-alainen osaaminen
Hyvinvointiosaaminen: Kuvataiteen opinnot tukevat opiskelijan hyvinvointiosaamista kuvailmaisuun sisältyvien aistinautintojen, tunteiden ja henkilökohtaisten merkitysten avulla. Itselle merkityksellisen visuaalisen kulttuurin ymmärtäminen ja ilmaiseminen tukee identiteettien rakentumista, ihmisenä kasvua, hyvinvointia ja elinikäistä oppimista. Opinnot tarjoavat välineitä yksilöiden ja yhteisöjen kulttuurisen moninaisuuden kunnioittamiseen ja arvostamiseen. Opiskelijoita kannustetaan etsimään heitä itseään kiinnostavia kuvakulttuureja ja kuvailmaisun tapoja. Kuvataiteen keskeisenä sisältönä on taiteen terapeuttinen luonne, jolloin tekijä on keskiössä, taide palvelee ihmistä eikä päinvastoin.
Vuorovaikutusosaaminen: Kuvataiteen opinnoissa kehitetään vuorovaikutusosaamista rakentamalla dialogia ja ymmärrystä ihmisten välille erilaisia kuvakulttuureja tarkastelemalla, niitä jakamalla ja niistä keskustelemalla. Opinnot kehittävät yhteistoiminnallisia taitoja taiteelle ominaisen kokonaisvaltaisen työskentelyn avulla. Opiskelijat kehittävät vuorovaikutustaitojaan esimerkiksi visuaalisen kulttuurin kuvallisiin ja sanallisiin käsitteistöihin, kuvatyyppeihin ja kuvastoihin perehtymällä. Erilaisten kuvatulkinnan menetelmien soveltaminen kuvien analysoinnissa, arvioinnissa ja tuottamisessa luo valmiuksia merkitysten jakamiselle ja niistä keskustelemiselle. Toisen ihmisen aito kohtaaminen ja oma nähdyksi tuleminen kuvataiteen keinoin on osa vuorovaikutusosaamista.
Monitieteinen ja luova osaaminen: Kuvataide syventää opiskelijan visuaalisen kulttuurin monilukutaitoa, jonka avulla myös monitieteinen ja luova osaaminen kehittyy. Taiteelle ominainen työskentely hyödyntää erilaisia tutkimisen, ilmaisemisen, esittämisen ja toiminnan tapoja. Opinnoissa kulttuurisia ilmiöitä tutkitaan visuaalisuutta ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttämällä. Kuvatulkinnassa tarkastellaan myös kuvan intertekstuaalisia viittauksia esimerkiksi lauluun, näytelmään tai toiseen kuvaan. Opiskelijat hyödyntävät eri taiteen- ja tieteenalojen näkökulmia heidän tuottaessaan ja tulkitessaan visuaalista kulttuuria. Luottamuksen ilmapiirissä voi syntyä rohkeutta käyttää luovuuttaan ja uskaltaa päästää irti liiallisesta kontrolloinnista. Luovuuden aukikirjoittaminen avaa lisää myös muita tieteitä, ja herättää kyseenalaistamaan tieteiden- ja taiteidenvälisiä raja-aitoja. Taiteessa harjoitettavaa luovuutta ja innovatiivisuutta tarvitaan yhteiskunnan joka alalla.
Yhteiskunnallinen osaaminen: Yhteiskunnallista osaamista syvennetään kuvataiteessa tutkimalla visuaalisen kulttuurin ilmentämiä arvoja ja merkityksiä esimerkiksi rakennetussa ympäristössä, esineissä, mediassa ja taiteessa. Opiskelijoita rohkaistaan ottamaan kantaa ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä vaikuttamaan kestävän tulevaisuuden puolesta. Oppiaine tarjoaa mahdollisuuksia tarkastella demokratian ja perusoikeuksien tilaa, toteutumista ja kehitystä taiteen keinoin. Opiskelijat perehtyvät myös oikeudellisesti suojeltuihin etuihin, kuten tekijänoikeuksiin, sananvapauteen ja yksityisyyteen. Opinnoissa tutustutaan työelämän, kansalaistoiminnan ja jatko-opintojen tarjoamiin mahdollisuuksiin kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin näkökulmasta. Tavoitteena on kasvaa terveeseen kuvalliseen kriittisyyteen, kuvamanipuloinnin maailmassa kaikki kuvat eivät edusta totuutta. Myös se, mitä ei sanota tai kuvata, voi olla vallankäyttöä. Tällaisten asioiden havainnoiminen osaltaan auttaa opiskelijaa terveeseen lähdekritiikkiin.
Eettisyys ja ympäristöosaaminen: Kuvataiteen opinnoissa syvennetään eettisyyttä ja ympäristöosaamista tutkimalla ympäristön, yhteiskunnan ja globaalin maailman eettisiä ja ekologisia kysymyksiä kuvailmaisun keinoin. Opiskelijaa ohjataan pohtimaan omia valintojaan, ratkaisujaan ja tekojaan kestävän elämäntavan näkökulmasta. Opinnot syventävät osaamista erilaisten materiaalien ja teknologioiden kestävästä käytöstä. Opiskelijoita rohkaistaan paikalliseen ja globaaliin toimijuuteen kulttuurisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Taiteellisen työskentelyn kautta avataan näköaloja vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin. Painopisteenä on se, miten itse voi vaikuttaa henkilökohtaisilla valinnoilla. Yhtenä toimintatapana on käsitellä tämän alueen tuntoja, myös huolta globaaleista haasteista.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Globaali- ja kulttuuriosaamista syvennetään kuvataiteessa tutkimalla todellisuuden kulttuurista monimuotoisuutta. Opiskelijoita kannustetaan rakentamaan identiteettiään sekä arvostamaan elinympäristöään ja sen kulttuuriperintöä. Kuvataiteessa tarkastellaan ja pohditaan omaa suhdetta yhteiskunnassa vallitsevaan kulttuuriin. Opiskelijaa ohjataan tutkimaan, miten visuaalinen kulttuuri heijastaa ja muokkaa yksilöitä, yhteisöjä ja maailmaa. Kulttuuriperintöä tarkastellaan globaalista, kansallisesta ja opiskelijan kulttuurisen taustan näkökulmasta. Opiskelijoita rohkaistaan käsittelemään kulttuuriseen moninaisuuteen ja globalisaatioon liittyviä ilmiöitä kuvallisessa työskentelyssä.
Esitietovaatimukset
Vähintään 4 kuvataiteen kurssia suoritettuna
Arviointi
Numeroarviointi.
Arviointiin osallistuu ulkopuolinen taidekasvatuksen ammattilainen. Lisäksi opintojaksosta saa erillisen kuvataiteen lukiodiplomitodistus arvosanoilla.
Käsityön lukiodiplomi (KÄLD03), 2 op
Yleiset tavoitteet
- antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan käsityössä
- osoittaa osaamistaan laadukkaiden käsityötuotteiden omaehtoisessa suunnittelussa, valmistuksessa sekä oppimisensa arvioinnissa
- osoittaa hallitsevansa käsityöprosessiin sisältyvät tavoitteiden asettamisen, ideoinnin ja suunnittelun vaiheet ja vaatimukset
- hallitsee, seuraa ja arvioi käyttämiään resursseja, työskentelyään ja oppimisprosessiaan
- osaa ottaa tuotteessa tai teoksessa huomioon esteettisyyden, eettisyyden, omaehtoisuuden näkökulmat ja ekologisuuden vaatimukset
- osaa ratkaista tuotteen tai teoksen toimivuuden, taloudellisuuden, ergonomisuuden, innovatiivisuuden ja teknisen toteutustavan vaatimukset käyttöympäristössään.
Keskeiset sisällöt
- perustuvat valittuun tehtävään, ideaan ja suunnittelu- ja valmistusprosessiin sekä niiden itsearviointiin
- muodostuvat käsityötuotteesta tai käsityöteoksesta sekä sen suunnittelu- ja valmistusprosessia ja itsearviointia kuvaavasta portfoliosta.
Liikunnan lukiodiplomi (LILD04), 2 op
Yleiset tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan liikunnassa
- pohtii monipuolisesti liikunnan merkitystä elämässään samalla kehittäen fyysistä toimintakykyään, liikunnallista erityisosaamistaan, harrastuneisuuttaan ja yhteistyökykyjään.
Keskeiset sisällöt
- muodostuvat liikuntakykyisyyden, liikuntatietojen, erityisosaamisen, harrastuneisuuden ja yhteistyötaitojen sekä portfolion muodossa tehtävän itsearvioinnin muodostamasta kokonaisuudesta.
Laaja-alainen osaaminen
Hyvinvointiosaaminen: Opiskelija oppii pitämään huolta fyysisestä, sosiaalisesta ja psyykkisestä toimintakyvystään ja edellytyksistä selvitä arkielämän toiminnoista. Opintojakso vahvistaa opiskelijan jaksamista ja lisää hänen ymmärrystään toimintakyvyn vaikutuksista hyvinvointiin.
Vuorovaikutusosaaminen: Opiskelija kehittää vuorovaikutusosaamistaan monipuolisten työtapojen ja menetelmien avulla. Vuorovaikutusosaamisen yhteydessä kehittyvät opiskelijan itsesäätelyn taidot, myönteistä minäkuva ja itsearvostus.
Monitieteinen ja luova osaaminen: Ongelmanratkaisuun liittyvät oppimistehtävät lisäävät luovaa osaamista. Liikunta kehittää aivoja ja niiden hyvinvointia monipuolisesti tukien yleistä opiskeluvireyttä ja oppimisedellytyksiä.
Yhteiskunnallinen osaaminen: Opiskelija oppii ottamaan vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta ja sen turvallisuudesta sekä auttamalla ja avustamalla muita. Parhaansa yrittäminen ja ponnistelu tavoitteiden saavuttamiseksi ovat keskeisiä. Opiskelija kokee yhteisöllisyyttä yhdessä tekemisen, kannustamisen, osallisuuden ja yhteiseen päämäärään pyrkimisen kautta.
Eettisyys ja ympäristöosaaminen: Liikunnassa tuetaan opiskelijan toimintaa yhteisen hyvän eteen, eli hänen rehellisyyttään, vastuullisuuttaan ja oikeudenmukaisuuttaan. Opiskelija oppii tunnistamaan ympäristöä säästäviä ja kuormittavia liikuntamuotoja.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Opetuksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan hyvinvointi- ja liikuntateknologiaa sekä opitaan tiedon kriittistä tulkintaa ja turvallista toimintaa mediassa.
Esitietovaatimukset
Ei ole.
Itsenäinen suoritus ei ole mahdollista.
Arviointi
Numeroarviointi ja erillinen diplomitodistus
Median lukiodiplomi (MELD05), 2 op
Yleiset tavoitteet
- antaa erityisen näytön mediaosaamisestaan ja harrastuneisuudestaan
- osoittaa hallitsevansa monipuolisia media- ja vuorovaikutustaitoja sekä median välineiden, ilmaisukeinojen ja mahdollisuuksien luovaa käyttöä
- osoittaa hallitsevansa informaation kriittisen valinnan, tulkinnan, arvioinnin ja jäsentelyn taitoa
- osaa analysoida omaa mediasuhdettaan ja tunnistaa median toimintaympäristön.
Keskeiset sisällöt
- perustuvat lukiodiplomille asetettuihin tavoitteisiin sekä valittuun tehtävään, näkökulmaan ja toteutustapaan
- muodostuvat portfolion ja mediaesityksen muodostamasta kokonaisuudesta.
Musiikin lukiodiplomi (MULD06), 2 op
Diplomia voi tehdä myös osallistumalla lukion valinnaiselle musiikin opintojaksolle Minä muusikkona ja lauluntekijänä (MU14) 2op.
Yleiset tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- antaa lukioaikanaan näytön musiikillisesta erityisosaamisestaan ja erityisestä harrastuneisuudestaan musiikissa
- osoittaa musiikillista osaamistaan ja harrastuneisuuttaan valmistamalla musiikin taidollista ja tiedollista hallintaa osoittavan projektin tai kokoamalla näytesalkun lukioaikaisista musiikkiopinnoistaan ja toiminnastaan.
Keskeiset sisällöt
- muodostuu neljästä osasta: opiskelijan musiikillinen omaelämäkerta, musiikkiprojekti tai musiikillinen näytesalkku, yhteenveto ja arvioitsijoiden lausunto
- erilaiset toteutustavat ja osa-alueet
- diplomin suoritettuaan musiikin opintopisteitä pitää olla suoritettuna diplomi lisäksi vähintään kahdeksan (8), joista kaksi (2) voi olla musisointi-opintojaksoista
- musiikin lukiodiplomin voi toteuttaa joko yksin tai ryhmän jäsenenä
Laaja-alainen osaaminen
Hyvinvointiosaaminen: Musiikin opinnot tukevat opiskelijan hyvinvointiosaamista musiikin kuunteluun ja sen tekemiseen osallistusen kautta.Opiskelijat kokevat aistinautintojen, tunteiden ja henkilökohtaisten merkitysten avulla hyvinvointia. Itselle merkityksellisen musiikkikulttuurin ymmärtäminen ja ilmaiseminen tukee identiteettien rakentumista, ihmisenä kasvua, hyvinvointia ja elinikäistä oppimista. Opinnot tarjoavat välineitä yksilöiden ja yhteisöjen kulttuurisen moninaisuuden kunnioittamiseen ja arvostamiseen. Opiskelijoita kannustetaan etsimään heitä itseään kiinnostavia musiikkigenrejä ja musiikillisia ilmaisuntapoja. Musiikin sisältönä on myös taiteen terapeuttinen luonne, jolloin tekijä on keskiössä osallistujana ja/tai tekijänä.
Vuorovaikutusosaaminen: Musiikinopinnoissa kehitetään vuorovaikutusosaamista rakentamalla dialogia ja ymmärrystä ihmisten välille erilaisia musiikkigenrejä tarkastelemalla, niitä jakamalla ja niistä keskustelemalla. Opinnot kehittävät yhteistoiminnallista osaamista ja vuorovaikutustaitoja musisoinnin ja musiikkiin liittyvän kokonaisvaltaisten työskentelytapojen avulla. Toisen ihmisen aito kohtaaminen ja nähdyksi tuleminen yhdessätekemisen keinoin on osa vuorovaikutusosaamista.
Monitieteinen ja luova osaaminen: Luovalle työskentelylle on ominaista hyödyntää erilaisia tutkimisen, ilmaisemisen, esittämisen ja toiminnan tapoja. Opiskelijat hyödyntävät eri taiteen- ja tieteenalojen näkökulmia heidän tuottaessaan ja tulkitessaan musiikillista kulttuuria. Luottamuksen ilmapiirissä voi syntyä rohkeutta käyttää luovuuttaan ja uskaltaa päästää irti liiallisesta kontrolloinnista. Luovuuden aukikirjoittaminen avaa lisää myös muita tieteitä, ja herättää kyseenalaistamaan tieteiden- ja taiteidenvälisiä raja-aitoja. Musiikissa harjoitettavaa luovuutta ja innovatiivisuutta tarvitaan yhteiskunnan joka alalla.
Yhteiskunnallinen osaaminen: Opiskelijoita rohkaistaan ottamaan kantaa ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä vaikuttamaan kestävän tulevaisuuden puolesta. Opiskelijat perehtyvät myös oikeudellisesti suojeltuihin etuihin, kuten tekijänoikeuksiin, sananvapauteen ja yksityisyyteen.
Eettisyys ja ympäristöosaaminen: Opiskelijaa ohjataan pohtimaan omia valintojaan, ratkaisujaan ja tekojaan kestävän elämäntavan näkökulmasta. Opinnot syventävät osaamista erilaisten työskentelytapojen ja teknologioiden kestävästä käytöstä. Opiskelijoita rohkaistaan paikalliseen ja globaaliin toimijuuteen kulttuurisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Luovan työskentelyn kautta avataan näköaloja vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin.
Globaali- ja kulttuuriosaaminen: Globaali- ja kulttuuriosaamista syvennetään tutkimalla kulttuurista monimuotoisuutta. Opiskelijoita kannustetaan rakentamaan identiteettiään sekä arvostamaan elinympäristöään ja sen kulttuuriperintöä. Tarkastellaan ja pohditaan omaa suhdetta yhteiskunnassa vallitsevaan kulttuuriin. Kulttuuriperintöä tarkastellaan globaalista, kansallisesta ja opiskelijan kulttuurisen taustan näkökulmasta.
Esitietovaatimukset
Diplomin suoritettuaan musiikin opintopisteitä pitää olla suoritettuna diplomin lisäksi vähintään kahdeksan, joista kaksi voi olla musisointi-opintojaksoista.
Arviointi
Numeroarviointi ja erillinen diplomitodistus
Suorituksen arvioi oman lukion opettajan lisäksi kyseisen alan asiantuntija.
Tanssin lukiodiplomi (TALD07)
Yleiset tavoitteet
- antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan tanssissa
- kehittää tanssillisen tehtävän myötä tanssillista osaamistaan edelleen
- kuvaa kirjallisesti tanssin opiskelupolkuaan ja tanssillista kehitystään.
Keskeiset sisällöt
- tanssillisena tehtävänä soolo- tai ryhmäteos, jonka opiskelija voi suorittaa joko esiintymällä tanssijana tai tekemällä koreografian
- tanssilliseen tehtävään liittyvä kirjallinen työ
- tanssin lukiodiplomiin sisältyvä tutkielma
Teatterin lukiodiplomi (TELD08)
Yleiset tavoitteet
- antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan teatterissa
- vahvistaa draamallisia ja teatteri-ilmaisullisia taitojaan sekä kartuttaa vuorovaikutuksen ja itsearvioinnin taitojaan.
Keskeiset sisällöt
- opiskelijan määrittelemä aihe joltakin teatterin alalta ja siihen liittyvä esitys
- työskentelyprosessin hallinta
- taiteellisen prosessin arviointitaidot
- taiteellisen kokonaisuuden ymmärtäminen
- teatterin keinot
- yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot
- esityksen ja portfolion muodostama kokonaisuus