8.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö

PUDASJÄRVI


Monialaisen oppilashuollon yhteistyö totetuu seuraavasti:
Terveydenhoitaja Terveydenhoitajat ilmoittavat vastaanottoajat kouluille vuosittain

Lääkäri Koululla vain laajojen terveystarkastuksen aikana
Konsultaatio ja lääkärilähetteet terveydenhoitajan kautta

Psykologi Psykologille ohjataan oppilas tarvittaessa kuraattorin,terveydenhotajan tai monaialaisen asiantunijaryhmän kautta
Kuraattori Kuraattori on tavattavissa eri kouluilla lukuvuosittain päivitetyn suunnitelman mukaisesti sekä erikseen sovittavina ajankohtina. Virka-aikana kuraattorin tavoittaa puhelimitse ja Wilman kautta.
Etsivänuorisotyö Etsivänuorisotyö suuntautuu peruskoulussa pääsääntöisesti yläkouluun. Lukuvuosittain sovitaan yhteistyökäytännöt. Etsivänuoristyöntekijät tavoittaa puhelimen, Wilman ja Facebookin välityksellä-
Lastensuojelu Pääsääntöisesti pyritään siihen, että huoltajan suostumuksella ollaan yhteydessä sosiaalihuoltoon, kun tehdään yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioinniksi. Tämä voi tapahtua yksilökohtaisen oppilashuollon kautta.
Sosiaalityönteijä Sosiaalityöntekijän palvelut tuotetaan perheneuvolan ja terveyskeskuksen palveluina ajanvarauksella
Muita toimioita Muita toimijoita ja yhteistyötahoja voivat tapauskohtaisesti olla poliisi, seurakunnat, yhdistykset ja järjestöt tai muut opiskelijalle läheiset henkilöt


Terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut

Terveydenhoitajat ilmoittavat vastaanottoajat kouluille. Lisäksi on mahdollista tavoittaa terveydenhoitaja puhelimitse, Wilman kautta, sähköpostilla tai omahoidon kautta jokaisena koulupäivänä.Lääkäri on tavoitettavissa kouluilla vain laajojen tarkastusten päivinä (n. 10 päivää kouluvuoden aikana). Muutoin häneen voi saada yhteyden terveydenhoitajan kautta. Terveydenhoitaja voi ohjata päivystykseen, lääkärin vastaanotolle tai konsultoida lääkäriä Effican kautta. Ilman ajanvarausta terveydenhoitajalle on mahdollista päästä alakouluilla sekä yläkoululla ja lukiossa aina kun terveydenhoitaja on paikalla. Saman päivän aikana on kuitenkin mahdollisuus päästä vastaanotolle kiireellisissä tapauksissa. Ammattikoululla terveydenhoitajalla on joka kouluaamu sairasvastaanotto, jonne voi tulla ilman ajanvarausta.

Lääketieteellisesti tarpeelliseksi todetun hoidon järjestäminen onnistuu joko koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tai terveyskeskuksen vastaanotolla. Jos oppilas/opiskelija tarvitsee kiireellistä hoitoa, hänet voidaan ohjata terveyskeskuksen päivystykseen. Tarvittaessa hän voi saada lähetteen myös erikoissairaanhoitoon.

Mikäli lääkäri määrää oppilaalle tai opiskelijalle jotain hoitoja, jotka terveydenhoitaja voi tehdä, niin ne hoidetaan kouluilla (esimerkiksi haavanhoidot tai pistosten pistämiset). Samoin esimerkiksi kuukausittaiset lääkärin määräämät seurannat (verenpaine, kasvut, näkö- ja kuuloasiat yms.) hoituvat kouluilla.

Psykologin ja kuraattorin palvelut

Oulunkaaren perhepalvelut tuottavat Pudasjärven alueen oppilas- ja opiskelijahuollon kuraattorin ja psykologin palvelut. Palveluilla edistetään koulu- ja opiskeluyhteisön hyvinvointia sekä yhteistyötä oppilaiden ja opiskelijoiden perheiden ja muiden läheisten kanssa sekä tuetaan oppilaiden ja opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia (Opl 2 §). Käytettävissä on kaksi kuraattoria, jotka työskentelevät kouluilla, yksi perheneuvolan sosiaalityöntekijä (myöhemmin sosiaalityöntekijä), yksi perheneuvolan psykologi ja yksi terveyskeskuspsykologi. Kuraattorit, psykologit ja sosiaalityöntekijä päivittävät yhteydenottotietonsa opetuksen- ja koulutuksen järjestäjille, jotta opetuksen ja koulutuksen järjestäjät voivat vastata siitä, että opiskelijoilla ja heidän huoltajillaan on tieto oppilaitoksen ja sen opiskelijoiden käytettävissä olevasta opiskeluhuollosta oman toimialansa osalta (Opl 11 §).

Kuraattorin, psykologin tai sosiaalityöntekijän on oppilaan, opiskelijan, huoltajan, koulun tai oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluvan tai muun ammatissa toimivan henkilön pyynnöstä järjestettävä oppilaalle tai opiskelijalle mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun seitsemän työpäivän kuluessa tai kiireellisessä tapauksessa samana tai seuraavana työpäivänä (Opl 15 §). Silloin kun koulun, oppilaitoksen tai opiskeluhuollon työntekijä arvioi, että opiskelijan opiskeluvaikeuksien tai sosiaalisten tai psyykkisten vaikeuksien ehkäisemiseksi taikka poistamiseksi tarvitaan opiskeluhuollon psykologi- tai kuraattoripalveluja, hän ottaa yhteyttä opiskeluhuollon psykologiin tai kuraattoriin yhdessä oppilaan, opiskelijan ja huoltajan kanssa tai tiedottaa oppilasta, opiskelijaa ja huoltajaa yhteydenotosta ja antaa tiedossaan olevat tuen tarpeen arvioimiseksi tarvittavat tiedot (Opl 16 §).

Pudasjärvellä kuraattori on tavattavissa eri kouluilla lukuvuosittain päivitetyn suunnitelman mukaisesti sekä erikseen sovittavina ajankohtina. Virka-aikana kuraattorin tavoittaa puhelimitse ja Wilman kautta. Kuraattoreiden palvelut tuotetaan siten, että oppilaalla ja opiskelijalla on mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti kuraattorin kanssa seitsemän työpäivän kuluessa yhteydenotosta. Psykologien ja sosiaalityöntekijän palvelut tuotetaan perheneuvolan ja terveyskeskuksen palveluina ajanvarauksella oppilashuoltolain määrittämiin aikarajoihin sitomattomina. Terveyskeskuspsykologi tuottaa esikouluikäisten ja toisen asteen opiskelijoiden ja perheneuvolapsykologi peruskouluikäisten palvelut. Huoltaja ei voi kieltää oppilasta ja opiskelijaa käyttämästä oppilashuoltolaissa tarkoitettuja palveluita (Opl 18 §).

Kuraattorit, psykologit ja sosiaalityöntekijä voivat olla tarvittaessa koollekutsujana ja osallistua yksittäistä oppilasta ja opiskelijaa koskevan opiskeluhuoltoasian käsittelyssä oppilaskohtaisessa monialaisessa asiantuntijaryhmässä oppilaan, opiskelijan ja huoltajan kirjallisella suostumuksella. Kuraattorit, psykologit ja sosiaalityöntekijä osallistuvat koulu- ja oppilaitoskohtaiseen oppilashuoltoryhmään sekä oppilashuollon ohjausryhmään kutsuttaessa.

Lastensuojelu

Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi tapahtuu seuraavasti:

Jos ilmoitusvelvollinen saa tehtävässään tietää henkilöstä, jonka sosiaalihuollon tarve on ilmeinen, hänen on ohjattava henkilö hakemaan sosiaalipalveluja TAI henkilön antaessa suostumuksensa otettava yhteyttä kunnallisesta sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen tuen tarpeen arvioimiseksi.

Pääsääntöisesti pyritään siihen, että huoltajan suostumuksella ollaan yhteydessä sosiaalihuoltoon, kun tehdään yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioinniksi. Tämä voi tapahtua yksilökohtaisen oppilashuollon kautta.

Jos suostumusta ei saada, ja henkilö on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, tai lapsen etu sitä vaatii, on ko. tahojen tehtävä ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta salassapitosäännösten estämättä viipymättä (=lapsesta lastensuojeluilmoitus). Sosiaalitoimen on aina annettava koululle tieto perusopetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot.

Yhteydenotto lastensuojeluun ei tarkoita, että lapsi otetaan välittömästi huostaan. Ilmoittajan tehtävänä ei ole arvioida, täyttyvätkö edellytykset jollekin lastensuojelutoimenpiteelle, vaan syntyneen huolen välittäminen lastensuojeluun. Lastensuojelun työntekijöiden tehtävänä on selvittää, tarvitseeko lapsi lastensuojelun apua ja tukea, ja millä tukitoimilla voidaan taata lapselle turvalliset kasvuolosuhteet ensisijaisesti vanhempien kanssa.

Etsivänuorisotyö

Peruskoulusta voidaan ilmoittaa huoltajan suostumuksella etsivälle nuorisotyölle oppilas, joka tarvitsee koulusta selviytyäkseen erityistä tukea sekä mahdollisesti muuta tukea elämäänsä. Koulutuksen järjestäjä voi kokonaisharkinnan perusteella luovuttaa myös sellaisen nuoren tiedot, joka on vaarassa keskeyttää opinnot ja näin jäämässä koulutuksen ja muiden tarvitsemiensa palveluiden ulkopuolelle. Koulunkäynnissä etsivä nuorisotyö on nuoren ja perheen tukena esimerkiksi saattamalla lintsaavan oppilaan kouluun, suorittamalla nuoren kanssa rästiin jääneitä tehtäviä ja tukemassa arkea niin, että koulunkäynti taas mahdollistuu.

Etsivät nuorisotyöntekijät tavoittaa puhelimitse, Wilmassa, Facebookissa sekä koulupäivystyksillä. Koulupäivystyksillä etsivät ovat kerran viikossa kouluilla nuorten ja opettajien tavoitettavissa aina samana ajankohtana ja näin ollen osana koulun viikko-ohjelmaa/järjestystä. Etsivä nuorisotyö on tukemassa nuoria myös peruskoulun jälkeen jatko-opintojen parissa sekä työelämään siirryttäessä. Yhteishakuun ja työelämään liittyvien pelisääntöjen ohjauksessa ja opetuksessa etsivä nuorisotyö on mielellään mukana jo peruskoulun aikana.


Oppilashuollon jatkumo

Jos alle 18-vuotias oppilas siirtyy toisen opetuksen tai koulutuksen järjestäjän tämän lain, lukiolain(629/1998), ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) tai ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain (631/1998) mukaisesti järjestämään opetukseen, toimintaan tai koulutukseen, aikaisemman opetuksen järjestäjän on salassapitosäännösten estämättä viipymättä toimitettava oppilaan opetuksen tai koulutuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot uudelle opetuksen tai koulutuksen järjestäjälle. Vastaavat tiedot voidaan antaa myös uuden opetuksen tai koulutuksen järjestäjän pyynnöstä. (30.12.2013/1288)(Perusopetuslaki 40.4 §)

Jos opiskelija siirtyy toisen koulutuksen järjestäjän koulutukseen, aikaisemman koulutuksen järjestäjän on pyydettävä opiskelijan taikka, jollei hänellä ole edellytyksiä arvioida annettavan suostumuksen merkitystä, hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa suostumus siihen, että uudelle koulutuksen järjestäjälle voidaan siirtää opiskeluhuollon asiakasrekisteristä sellaiset salassa pidettävät tiedot, jotka ovat tarpeellisia opiskeluhuollon jatkuvuuden kannalta.


Esiopetukseen osallistuvia lapsia koskevat asiakirjat, kuten lasta koskevat lausunnot,varhaiskasvatussuunnitelmat ja esiopetussuunnitelmat säilytetään 10 vuotta. Henkilökohtaisenopetuksen järjestämistä koskevat suunnitelmat (HOJKS) ja suoritettavat testit ja vastaavat arvioinnitsäilytetään oppivelvollisuusaika + 10v. Lisäopetuksen henkilökohtaiset opetussuunnitelmat säilytettään10v opetuksen päättymisestä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä