Porin kaupunki

VUOSILUOKKA: 4

TUNTIMÄÄRÄ: 1 VUOSIVIIKKOTUNTI

Sisältöalue

Tavoite

Yksityiskohtaiset sisällöt

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta:

Mikä yhteiskunta on.

Minä ja muut (minä, perhe, lähiyhteisö).

Turvallisuus. Turvallinen ympäristö ja siihen vaikuttaminen. Turvallinen toiminta netissä.

Työn tekeminen. Oman koulutyön suunnittelu ja hallinta. Mitä taitoja tarvitaan koulussa ja työelämässä.

T1 Ohjataan oppilasta kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana tuomalla opiskeluun mahdollisimman paljon konkreettisuutta, toiminnallisuutta ja elämyksellisyyttä.

T3 Ohjataan oppilasta hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen, kuten perheen ja koulun jäsenenä.

T5 Ohjataan oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään aloittaen oman koulutyön suunnittelusta ja vastuun kantamisesta omista tehtävistään.

T9 Kannustaa oppilasta erilaisten yhteisöjen (mm. luokka, oppilaskunta, kerhotoiminta, harrastukset) toimintaan. Ohjataan oppilasta harjoittelemaan median käyttöä turvallisesti ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla.

S2: Demokraattinen yhteiskunta:

Yhteisöillä on sääntöjä. Sääntöjen muodostuminen, miksi sääntöjä on, mitä rikkomisesta seuraa.

Yksilön vastuut, velvollisuudet ja oikeudet

Oppilas ymmärtää olevansa osa erilaisia toimivia yhteisöjä, jolla on omat sääntönsä. Oppilas kykenee määrittelemään näitä yhteisöjä ja ymmärtää sääntöjen merkityksen yhteisön, erityisesti omien lähiyhteisöjen toimivuuden kannalta. Oppilas ymmärtää miten sääntöjä kehitetään tasa-arvon ja oikeudellisuuden hengessä.

Oppilas ymmärtää koulun, harrastejärjestöjen, kunnan ja valtion olevan edellä mainittuja yhteisöjä ja tutustuu erilaisiin vaikuttamisen kanaviin näissä yhteisöissä.

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen

Demokraattinen (omassa lähiyhteisössä) vaikuttaminen.

Yhteiskunnassa vaadittavat yhteistyötaidot.

T2, T6, T7, T9 Kannustetaan oppilasta harjoittelemaan demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja esim. luokassa, oppilaskunnassa ja kerhotoiminnassa. Oppilas oppii muodostamaan rakentavia perusteltuja mielipiteitä niin suullisesti kuin kirjallisesti sekä tarkastelemaan kriittisesti toisten näkemyksiä rakentavassa hengessä.

Oppilas ymmärtää, että demokraattisessa toiminnassa on tärkeää saada sanoa mielipiteensä ja tulla kuulluksi, mutta hän myös ymmärtää, että kaikkia oppilaan mielipiteitä ja tavoitteita ei aina voida toteuttaa. Yhteiskuntaopin tavoitteena on myös kasvattaa oppilasta sietämään kritiikkiä ja pettymyksiä.

S4 Taloudellinen toiminta

Oppilasta ohjataan ymmärtämään palkkatyön merkitystä yksilölle ja yhteiskunnalle. Oppilas tuntee erilaisia alkutuotannon, jalostuksen ja palvelualojen ammatteja. Aihetta lähestytään oman lähiyhteisön näkökulmasta.

VUOSILUOKKA: 5

TUNTIMÄÄRÄ: 1 VUOSIVIIKKOTUNTI

Sisältöalue

Tavoite

Yksityiskohtaiset sisällöt

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta

Työn tekeminen. Oman koulutyön suunnittelu ja hallinta. Mitä taitoja tarvitaan koulussa ja työelämässä.

Palkkatyö ja ammatit. Tutustutaan ammatteihin eri tavoin.

Oma rahankäyttö ja vastuullinen kuluttaminen. Rahan käytön suunnittelu. Säästäminen.

Oppilas tiedostaa koulutyön merkityksen itselleen ja on motivoitunut oppimaan uutta. Hän hoitaa vastuullisesti päivittäiset koulutyönsä ja osaa suunnitella ajankäyttöään.

Oppilas ymmärtää, että koulutyössä vaadittavat taidot ovat pitkälti samoja työelämätaitojen kanssa.

Oppilas osaa arvioida ja suunnitella omaa rahan käyttöään. Oppilas osaa arvioida valintojensa vaikutusta ympäristön kannalta. Hän ymmärtää säästämisen merkityksen itselleen.

Tutustutaan rahankäyttöön myös perheen näkökulmasta. Oppilas ymmärtää, mitä erilaisia menoja perheen talouteen kuuluu ja mistä perheen tulot voivat muodostua

S2: Demokraattinen yhteiskunta

Ihmisoikeudet ja tasa-arvo

Päätöksenteon harjoittelu.

Suomen eri kulttuurit ja vähemmistöt

T2, T3: Ohjata oppilasta ymmärtämään tasa-arvoisuuden merkitystä yhteisössä ja ihmisten välisessä toiminnassa. Oppilas ymmärtää, mitä ihmisoikeudet ovat ja että ihmisyyden tasa-arvon periaatteen mukaan niiden tulee kuulua kaikille.

T7: Oppilaalle tarjotaan aitoja tilaisuuksia osallistua päätöksentekoon eri tilanteissa. Oppilasta ohjataan ymmärtämään päätöksenteon periaatteita.

Oppilas tutustuu suomalaisen kulttuurin käsitteisiin. Hän kykenee määrittelemään suomalaisia vähemmistöjä ja ymmärtää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tärkeyden suomalaisessa yhteiskunnassa ja arkielämässä.

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen

Demokraattinen (omassa lähiyhteisössä) vaikuttaminen.

T4: Ohjataan oppilasta tarkastelemaan erilaisia vaikuttamiskeinoja. Tarkastellaan, miten media voi tukea tai häiritä demokraattista päätöksentekoa ja demokraattisia periaatteita. Tutustutaan eri medioihin ja opitaan mediassa vaikuttamisen perusteet. Tarkastelun kohteena mediat, joissa käsitellään oppilasta eniten koskettavia asioita.

S4 Taloudellinen toiminta

Taloudellinen tasa-arvo

Työ ja taloudellinen toiminta hyvinvoinnin perustana.

Paikallisen talouden toiminta, yritykset ja työpaikat sekä palvelujen tuottajat

Kuluttajan valinnat

Markkinointi ja mainonta

Ohjataan oppilasta ymmärtämään työn merkitys yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille. Tarkastellaan, mitä yrityksiä ja työpaikkoja omalla paikkakunnalla toimii ja mitä työntekijät tekevät. Tarkastellaan myös, mitä työntekijät tekevät jos yritys lopettaa ja mitä sillä on vaikutusta yhteiskuntaan.

Ohjataan oppilasta tarkastelemaan taloudelliseen epätasa-arvoon, rikkauteen ja köyhyyteen liittyviä kysymyksiä. Oppilaalle annetaan mahdollisuuksia harjoittaa eettistä arviointikykyään taloudellisissa kysymyksissä ja esittää omia ratkaisuehdotuksiaan siitä, miten yksilön ja miten yhteiskunnan pitäisi toimia taloudellisen epätasa-arvon ratkaisemiseksi.

Tarkastellaan, millä perusteella ihmiset päättävät, missä kaupassa he tekevät ostoksensa ja minkälaisia ominaisuuksia tuotteissa he arvostavat.

Tutkitaan mainontaa eri muodoissaan. Ohjataan oppilasta ymmärtämään mainonnan sääntöjä sekä miten markkinointi toimii. Oppilas osaa tunnistaa mainosviestit mediasta.

Laaja-alainen osaaminen vuosiluokilla 3–6

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

Yhteiskuntaopin opiskelussa harjoitellaan niin itsenäistä työskentelyä kuin ryhmässä toimimistakin. Vertaisoppimisen kautta harjoitellaan vuorovaikutusta ja ryhmässä työskentelyn taitoja. Ajattelutaitoja kehitetään monipuolisin tehtävin ja työtavoin, joissa huomioidaan myös elämyksellisyys ja toiminnallisuus. Kannustetaan oman työn suunnitteluun ja arviointiin sekä itselle parhaiten sopivien oppimistyylien löytämiseen. Yhteiskuntaopin opetuksessa kannustetaan myös mielipiteiden esittämiseen ja perustelemiseen sekä ohjataan vähitellen tarkastelemaan asioita kriittisestä näkökulmasta.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

Yhteiskuntaopissa tutustutaan oppilaan omaan yhteiskuntaan sekä paikallisyhteisöön ja niiden piirteisiin. Oppiaineessa ohjataan arvostamaan oman yhteisön arvoja, kriittisyyttä unohtamatta. Yhteiskuntaopissa tuodaan esille myös ihmisoikeuksien rooli yhteiskunnassa perehtymällä erityisesti Lasten oikeuksien sopimukseen. Oppilaita kannustetaan omien perusteltujen mielipiteiden luomiseen sekä kunnioittamaan toisten esittämiä omasta mielipiteestä eriäviä näkemyksiä.


Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

Yhteiskuntaopissa oppilasta ohjataan huolehtimaan oppimisympäristön siisteydestä, viihtyisyydestä ja ilmapiiristä. Oppilas tutustuu kouluyhteisön yhteisiin sääntöihin, osallistuu niiden laadintaan ja toimintatapojen kehittämiseen. Tehtävien ja pelien kautta oppilasta tuetaan ymmärtämää sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitystä yhteisön toiminnassa. Yhteiskuntaopissa tutustaan teknologian vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön ja pohditaan yhdessä siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Oppilaat tutustuvat ja harjoittelevat myös kestävän kuluttamisen käytäntöjä, sekä pohtivat säästäväisyyden sekä talouden suunnittelun merkitystä. He saavat ohjausta kuluttajana toimimiseen sekä mainonnan ja median vaikutusten kriittiseen tarkasteluun.

Monilukutaito (L4)

Yhteiskuntaopissa opitaan tuottamaan ja tulkitsemaan erilaisia viestejä yhteiskunnassamme. Opitaan tekstien, äänien, kuvien ja numeroiden käyttöä ja tulkintaa. Kannustetaan seuraamaan ajankohtaisia asioita ja rohkaistaan muodostamaan oma peruteltu mielipide. Opetellaan vuorovaikutustaitoja käyttäen eri medioita.

Tieto- ja vietsintäteknologinen osaaminen (L5)

Yhteiskunnallisen tiedon tärkein lähde on internet. Yhteiskuntaopin opetuksessa harjoitellaan tiedonhakutaitoja ja lähdekriittisyyttä. Yhteiskuntaopissa harjoitellaan turvallisuuteen ja tietoturvaan liittyviä asioita. Median roolia taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa tarkastellaan Internetistä käsin. Opiskeluun liittyviä koulutöitä tuotetaan tieto- ja viestintätekniikkaa hyväksi käyttäen.

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

Yhteiskuntaopissa kannustetaan järjestelmälliseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn. Oppilaita kannustetaan ottamaan vastuuta ja löytämään omia vahvuuksiaan. Erilaisten projektien ja tempausten avulla voidaan harjoittaa yhteistyötaitoja ja saavuttaa yhteisesti asetettuja tavoitteita. Yhteiskuntaopissa voidaan tutustua eri ammatteihin mm. vierailijoiden tai lyhytaikaisten työharjoittelujen kautta esim. koulun sisällä. Pyritään löytämään koulun ulkopuolisia tahoja, joiden kanssa yhteistyö on luontevaa. Yrittäjyyttä voidaan harjoitella esim. yritysprojektien tai luokkamyyjäisten järjestämisen avulla.

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Yhteiskuntaopissa pyritään nostamaan oppilaiden kiinnostusta yhteiskunnallisia asioita kohtaan. Oppiaineessa perehdytään yhteisten sääntöjen luomisen ja niihin sitoutumisen tärkeyteen rakentamalla esimerkiksi luokan yhteisiä pelisääntöjä sekä kannustamalla oppilaita muun muassa oppilaskuntatoimintaan. Oppilaita ohjataan huomaamaan oman vastuullisen käytöksen ja toiminnan tärkeys yhteisön kaikkien jäsenten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Yhteiskuntaopissa tutustutaan eri medioihin vaikuttamisen välineenä.