Muita ideoita

Muita hyväksi havaittuja ideoita

Hyminä

Harjoitellaan jo opittuja asioita (esim. tervehdyksiä/ numeroita/ eläimiä) hymisemällä. Toinen voi hymisemällä sanoa vaikka "Hm mm mm" (Good morning!) ja muut yrittävät arvata. Toimii myös isommilla intonaatio- ja ääntämisharjoittelussa.

 

Satujen lukeminen

Lapset kuuntelevat mielellään, kun opettaja lukee satua. He ymmärtävät yllättävän hyvin, mitä tarinassa tapahtuu, kun näkevät samalla kuvia ja jos he tietävät tarinan ennestään. Lapset myös vastailevat innokkaasti kun opettaja kysyy, mitä sitten tapahtui tai mitä joku teki. Sadun lukemisen jälkeen voidaan värittää satuun liittyvä värityskuva.

Osuma

Taululle kiinnitetään magneeteilla kuvakortteja tai kirjoitetaan sanoja. Oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen ja muodostavat kaksi jonoa vierekkäin. Yksi luettelee eläimiä ja molemmista joukkueista yksi jäsen heittää pallolla kohti korttia, jossa on kyseinen kuva/ sana. Oikeaan kuvaan osuneen joukkue saa pisteen. Saa yrittää useamman heiton, jos kumpikaan ei osu.

 

Kim-leikki

Istutaan piirissä lattialla. Lattialle levitetään kuvakortit käsiteltävästä aiheesta, esim. eläimet. Käydään sanat ensin yhdessä läpi. Oppilaat laittavat silmät kiinni ja opettaja ottaa yhden kortin pois. Oppilaat arvaavat, mikä eläin puuttuu. Se, joka tiesi puuttuvan eläimen, saa vuorostaan ottaa pois jonkin kortin, ja antaa sitten vastausvuoron luokkatoverille. Korttien sijasta voi pelata myös esineillä, vaikkapa pehmoleluilla, leikkiruoilla tms.

 

Läpsy

Taululla on kuvia ja joku sanoo sanan. Oppilaan tehtävänä on lätkäistä kuvaa/sanaa esim. kärpäslätkällä tai sanomalehtikääröllä.

Tätä voidaan pelata myös kahdestaan pulpetilla pienillä korteilla.

 

 

Sponge Bob

Piirretään taululle maalitaulu ja kastellaan sieni. Oppilaat jakautuvat kahteen joukkueeseen. Opettaja kysyy vuorotellen sanan joukkueilta joko suomeksi tai kuvan avulla. Joukkue ei saa huutaa vastausta, vaan joutuvat keskustelemaan keskenään vastauksesta. Kun he pääsevät yksimielisyyteen, yksi viittaa ja kertoo vastauksen. Jos tämä menee oikein, hän saa tulla heittämään märällä taulusienellä maalitauluun ja saa joukkueelleen sen verran pisteitä kuin sieni osoittaa.

Jos vastaus on väärin, vastajoukkueella on mahdollisuus revanssiin.

Isommilla oppilailla voi tällä tavoin harjoittaa myös tekstien sanastoja (joko syventämään osaamista tai ennen tekstien käsittelyä) antamalla esim. 3 minuuttia lukuaikaa (vaikka olisi uusia sanoja) ja sitten työskentelemällä ryhmissä.

 

 

Hedelmäsalaatti

Tarvitset: “muotoläpyskät” tai tuolit ringissä, kuvakortit hedelmistä sekä hedelmäsalaatista

Leikin kulku: Jokaiselle on piirissä oma paikka. Opettaja jakaa lapset eri hedelmiksi, esim. omenat, päärynät ja banaanit. Lapsen pitää muistaa, mikä hedelmä hän on. Kun opettaja sanoo “omenat”, kaikki omenat vaihtavat paikkaa keskenään jne. Kun sanotaan “hedelmäsalaatti” kaikki hedelmät vaihtavat paikkaa.

Voi pelata myös niin että yksi oppilaista on ringin keskellä ja sanoo aina jonkun hedelmän, ja kun esim. banaanit ovat vaihtamassa paikkaa, keskellä olija yrittää myös ehtiä vapaaksi jääneelle paikalle. Näin keskellä olija vaihtuu usein ja lapset pääsevät itse sanomaan hedelmiä.

Tätä peliä voi pelata myös eri teemoilla kuin hedelmillä, esim. värisalaatti -> lapset ovat eri värejä ja aina kun huudetaan vaikkapa “vihreät” niin kaikki vihreät vaihtavat paikkaa.

Leikin aikana kannattaa vaihdella hedelmiä/sanoja, jotta päästään oppimaan useampia sanoja ja lapset eivät kyllästy. Jos aluksi lapset ovat vaikka omenoita, päärynöitä ja banaaneja, muutaman kerran jälkeen voidaan jättää banaanit pois ja ottaa tilalle mansikat jne.

 

Hippavariaatiot

Hippa sopii monen eri teeman harjoitteluun, esim. kuulumisten kysely, numerot, värit, eläimet...

Valitaan ryhmästä 1 tai 2 hippaa. Kun hippa saa jonkun kiinni, hänen täytyy “jäätyä” paikalleen ja toinen oppilas voi pelastaa hänet ottamalla kädestä kiinni ja esim. kysymällä “How are you?” Pelastettavan täytyy vastata “I’m fine, thanks”. Sitten he voivat jatkaa juoksemista. Tässä tulee paljon toistoa!:) Vaihtoehtoisesti voidaan sopia, että pelastettaessa pelastajan ja pelastettavan on yhdessä esim. lueteltava numerot 1-10, viisi väriä tai eläintä tms. Hippoja vaihdellaan usein.

 

 

Sanan tunnistaminen

https://youtu.be/1rQRIqGaCVE Laurentsia-laulu. Tässä saksaksi, mutta helposti käännettävissä kaikille kielille. Ideana mennä kyykkyyn aina kun lauletaan Laurentsia tai joku viikonpäivän nimi.