6.1 Kurssisuorituksen arviointi

Kaikki suoritetut kurssit arvoidaan

Opiskelijan oppimista arvioidaan kurssin aikana. Arvioinnilla edistetään opiskelijan oppimista ja annetaan palautetta opiskelijalle kurssin tavoitteiden saavuttamisesta.

Opiskelijan kurssisuorituksesta annetaan arvosana kurssin päätyttyä. Annettavan arvosanan tulee perustua monipuoliseen näyttöön oppiaineen ja kurssin tavoitteiden saavuttamisesta. Keskeisiä arvioinnin välineitä ovat kurssikokeet, aineet, esseet, tutkielmat, portfoliot, esitelmät, ryhmätyöt ja oppimispäiväkirjat. Taito- ja taideaineissa näyttö muodostuu esimerkiksi kuvataiteen töistä.

Erilaisten tuotosten lisäksi käytetään opiskelijan oppimisen ja työskentelyn havainnointia, jota nimitetään arkikielessä jatkuvaksi näytöksi. Jatkuva näyttö koostuu keskeisesti oppituntien ja opetustilanteiden aikana osoitetusta osaamisesta sekä opiskelijan tekemistä kotitehtävistä ja tuntitöistä. Mikäli jatkuva näyttö muodostaa olennaisen osan arvioinnista, näytöstä tulee pitää kirjaa ainakin mitattavien suoritusten osalta.

Kurssikohtaisista arvioinnin menetelmistä ja käytänteistä päätetään tarkemmin asianomaisen oppiaineen opetussuunnitelmassa, mikäli menetelmät poikkeavat yleisestiä arviointiohjeista. Arvosanan antamisen tukena voidaan käyttää myös opettajan ja opiskelijan välisiä keskusteluja sekä opiskelijoiden itse- ja vertaisarviointia.

"Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen." (Lukiolaki 629/1998, 17 § 2 mom., muutettu lailla 1116/2008

Yleisten arviointiperusteiden lisäksi kunkin kurssin tavoitteet ja arviointiperusteet on selvitettävä opiskelijalle kurssin alussa, jolloin niistä keskustellaan opiskelijoiden kanssa. Arviointiperusteista tiedottaminen parantaa opiskelijoiden ja opettajien oikeusturvaa ja tukee opiskelijaa työskentelyn suunnittelussa. Arviointiperusteiden yhteydessä tiedotetaan myös keskeiset määräajat arvioitavien tuotosten palauttamiselle.

Arvioinnin kohteina ovat opiskelijan tiedot ja taidot. Arviointi ei kohdistu opiskelijoiden arvoihin, asenteisiin tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.

Diagnosoidut vammat tai niihin rinnastettavat vaikeudet, kuten lukemis- ja kirjoittamishäiriö, maahanmuuttajien kielelliset vaikeudet sekä muut syyt, jotka vaikeuttavat osaamisen osoittamista, tulee ottaa huomioon arvioinnissa siten, että opiskelijalla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin ja vaihtoehtoisiin tapoihin osoittaa osaamisensa. Kyseiset vaikeudet voidaan ottaa huomioon määrättäessä opiskelijan kurssiarvosanaa.