7. Skype for Business opetuksessa ja tutkintotilaisuuksissa

Yleiskuvaus

Skype for Business sovelluksella opettaja voi tehdä seuraavia asioita:

• esittää powerpoint esityksen
  • esittää tietokoneen työpöydän
  • esittää yksittäisen ohjelman sisällön
  • käyttää virtuaalista luonnoslehtiötä / valkotaulua
  • muokata yhdessä Office-asiakirjaa
  • jakaa muita tiedostoja osallistujille (docx, pdf jne)
  • tehdä kyselyitä joista näkee kaikkien vastaukset reaaliajassa
  • tehdä kysymysosioita ja tallentaa saadut vastaukset tiedostoon
  • tehdä OneNote muistikirjaan jaettuja muistiinpanoja
  • esittää videokuvaa ja ääntä
  • antaa esitysvuoron opiskelijoille
  • tallentaa pidetyn luennon videoksi myöhempää käyttöä varten (jakoon esim. poissaolleille opiskelijoille)
  • ajastaa tulevat Skype luennot Outlookin kalenterin kautta opiskelijoille

Tuetut laitealustat
  • Windows ja OSX tietokoneet
  • Windows, Android ja IOS tabletit
  • Rajoitetuin toiminnoin
    • Windows, Android ja IOS puhelimet

Esimerkki Skypen käytöstä verkko-opetuksessa

Ohjausta annetaan päivittäin ja opettaja on Skypen kautta yhteydessä ryhmään 2 h/päivä. Lisäksi hän on saavutettavissa myös muun ajan päivästä esim. puhelimitse tai sähköpostilla.

Yhteisesti on sovittu tavasta, jolla opiskelijoita informoidaan ennakkoon omasta tulevasta opetuksesta Peda.netissä. Edellisenä päivänä laitetaan Peda.net-sivuston ensimmäiselle sivulle ”Opiskelijan ilmoitustaululle” ohje päivän kulusta ja mikä on reitti kyseisen päivän materiaaleihin ja tehtäviin. Sama ohje menee myös sähköpostitse. Ohje poistetaan päivän päättyessä. Ohje voidaan lisätä vielä oman päivän sisällön alkuun mattimyöhäisiä varten esim. jos joku on ollut sairaana eikä mukana ko päivän sessiossa.

Jokaiseen päivään sisältyy kontakti opiskelijaryhmään Skypen välityksellä. Tässä sessiossa käsitellään yhdessä edellisen päivän tehtävänantoa, mahdollisesti opiskelijat esittelevät omia tuotoksiaan ja niistä tehdään opettajan ohjeiden mukaan yhteenveto tai aiheesta keskustellaan. Lisäksi ohjeistetaan ko päivän tehtävää. Sisältö riippuu myös siitä, onko ohjaussessio ajatettu aamuun vai iltapäivään.

Opettaja voi käyttää lisäksi video-ohjeistusta, mutta se ei korvaa Skype –ohjausta.

Teknistä tukea on saatavissa pääsääntöisesti päivittäin klo 8-16 välillä.