Musiikki

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi

Valinnainen aine: Musiikki 8 (2vvt)

Oppiaineen tehtävä:

Musiikin valinnaiskurssilla pääpaino on yhteisessä musisoinnissa soittaen ja laulaen. Oppilas kehittää soittotaitoaan bändisoittimissa. Kurssilla syvennytään musiikin vaikuttamiskeinoihin mm. elokuvamusiikissa. Oppilas tutustuu näyttämömusiikkiin kuuntelemalla sitä monipuolisesti. Omaa ilmaisua kehitetään luovan työskentelyn kautta.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

Kurssilla työskennellään erilaisissa ryhmissä, ja siksi tarvitaan useita tiloja, joissa ryhmät voivat työskennellä samanaikaisesti erilaisten tehtävien parissa. Luovaan työskentelyyn ja bändisoittoon tarvitaan rauhallista ja äänieristettyä tilaa. Tieto- ja viestintäteknologiset laitteet ja sovellukset ovat keskeisessä osassa luovassa työskentelyssä, äänittämisessä ja äänen muokkaamisessa. Nuorisotila Nastan studio on tärkeä yhteistyökumppani musiikin äänittämisessä.

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet:

Oppilaiden tuen ja ohjauksen tarve vaihtelee paljon riippuen taitotasosta ja musiikin harjoitteluvalmiuksista. Oppilaiden taitojen ja valmiuksien kartoitus kurssin alussa on tärkeää, jotta opettaja osaa kohdistaa tukea ja ohjausta sitä eniten tarvitseville.

Arviointi:

Tuntityöskentely on keskeinen osa kurssin arvosanaa. Oppilas arvioi omaa työskentelyään säännöllisesti. Opettajan oppitunneilla antama säännöllinen ja kannustava palaute ohjaa oppilasta kehittämään taitojaan jatkuvasti. Kuuntelupäiväkirjan lisäksi kaikki kurssilla tehtävät pienemmät työt voivat vaikuttaa kurssiarvosanaan. Kurssin lopuksi pidetään arviointikeskustelu oppilaan tekemän itsearvioinnin pohjalta. Arviointi numeroarviointina.

Tavoite

Sisältö

Arviointi (8)

Arviointi (6)

T1

Kannustaa oppilasta rakentavaan toimintaan musisoivan ryhmän ja musiikillisten yhteisöjen jäsenenä.

Harjoitellaan toimimaan rakentavasti erilaisissa musiikillisissa kokoonpanoissa.

Oppilas toimii musiikillisen ryhmän jäsenenä, huolehtii osuudestaan ja kannustaa toisia.

Oppilaan on haastavaa toimia musiikillisen ryhmän jäsenenä ja huolehtia osuudestaan.

T2

Ohjata oppilasta kehittämään äänenkäyttö- ja laulutaitoaan.

Lauletaan erilaisissa kokoonpanoissa, harjoitellaan mikrofonien käytön tekniikkaa ja tulkitsemista laulussa.

Oppilas käyttää ääntään musiikillisen ilmaisun välineenä ja osallistuu yhteislauluun sovittaen osuutensa osaksi kokonaisuutta.

Oppilas osallistuu yhteislauluun vain satunnaisesti. Oman osuuden sovittaminen osaksi kokonaisuutta on haasteellista.

T3

Kannustaa oppilasta kehittämään edelleen soitto- ja yhteismusisointitaitojaan.

Musisoidaan monipuolisesti eri keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimilla soittimia vaihdellen. Halutessaan oppilas voi erikoistua johonkin instrumenttiin.

Oppilas soittaa keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimia ja osallistuu yhteissoittoon melko sujuvasti.

Oppilas soittaa satunnaisesti jotakin keho-, rytmi-, melodia- tai sointusoitinta ja osallistuu yhteissoittoon kohtalaisesti.

T4

Tarjota oppilaalle mahdollisuuksia musiikin elämykselliseen kuunteluun ja havainnointiin ja ohjata häntä keskustelemaan havainnoistaan.

Kuunnellaan monipuolisesti kurssin aiheena olevaa musiikkia. Keskustellaan musiikista rakentavasti.

Oppilas kuuntelee ääniympäristöä ja musiikkia ja osaa kertoa havainnoistaan.

Oppilas kuuntelee ääniympäristöä ja musiikkia. Hän tekee jonkin verran havaintoja kuulemastaan, mutta hänen on haastavaa sanallistaa havaintojaan ja mielipiteitään.

T5

Kannustaa oppilasta rakentamaan luovaa suhdetta musiikkiin ja ohjata heitä improvisointiin, sovittamiseen, säveltämiseen sekä taiteiden väliseen työskentelyyn.

Suunnitellaan ja toteutetaan ryhmissä pienimuotoinen luova projekti, jossa voi olla mukana myös taiteiden välistä työskentelyä.

Oppilas osaa käyttää musiikillisia tai muita äänellisiä elementtejä kehittäessään ja toteuttaessaan uusia musiikillisia ideoita yksin tai ryhmän jäsenenä.

Oppilaalla on vaikeuksia tuottaa musiikillisia ja äänellisiä ideoita sekä kehitellä ja yhdistellä niitä laajemmiksi kokonaisuuksiksi.

T6

Ohjata oppilaita musiikin tallentamiseen ja tieto- ja viestintäteknologian luovaan ilmaisulliseen käyttöön.

Harjoitellaan äänittämistä. Harjoitellaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa mahdollisuuksien mukaan äänen muokkaukseen ja luovaan toimintaan tekijänoikeudet huomioiden.

Oppilas osaa käyttää musiikkiteknologian tarjoamia mahdollisuuksia omassa tai ryhmän ilmaisussa

Oppilas keskittyy harvoin tieto- ja viestintäteknologisten laitteiden tai sovellusten käytön harjoitteluun asianmukaisesti ja seuraa harvoin opetusta. Musiikkiteknologian tarjoamien mahdollisuuksien käytön harjoittelussa on ongelmia.

T7

Ohjata oppilasta ymmärtämään miten musiikkia käytetään viestimiseen ja vaikuttamiseen eri musiikin lajeissa.

Tutustutaan äänen vaikuttamiskeinoihin mm. elokuva-, tv-, ja näyttämömusiikissa.

Oppilas osaa jäsentää musiikin käyttötapoja ja ilmenemismuotoja ja kertoa havainnoistaan.

Oppilas tunnistaa joitakin musiikin käyttötapoja ja ilmenemismuotoja. Oppilas kertoo havainnoistaan vain vähän.

T8

Rohkaista ja ohjata oppilasta käyttämään musiikin merkintätapoja, käsitteitä ja terminologiaa.

Opetellaan ymmärtämään ja käyttämään nuoteissa esiintyviä merkintätapoja ja yhteismusisointiin liittyvää sanastoa. Harjoitellaan käyttämään musiikin käsitteitä myös musiikin kuuntelun yhteydessä.

Oppilas käyttää musiikin peruskäsitteitä ja -merkintätapoja sekä termejä musiikillisessa toiminnassa.

Oppilas tietää vain muutamia musiikin peruskäsitteitä tai -merkintätapoja. Nuottikuvan musiikillisten merkintätapojen tunnistaminen, ymmärtäminen ja käyttäminen ovat vaikeita. Oppilas osallistuu keskusteluun harvoin.

T9

Oppilas osaa käyttää musiikkiteknologiaa turvallisesti ja suojautua melulta.

Harjoitellaan musiikkiluokan laitteiden turvallista käyttöä.

Oppilas käyttää laitteita ja soittimia musisointitilanteissa ottaen huomioon muun muassa äänen ja musiikin voimakkuuteen sekä muut turvalliseen toimintaan liittyvät tekijät.

Soittimien ja laitteiden itsenäinen käyttö musisointitilanteissa on oppilaalle hankalaa. Oppilas aiheuttaa ajoittain äänen voimakkuuteen liittyviä vaaratilanteita ja laiminlyö muiden oppilaiden huomioon ottamisen.

T10

Ohjata oppilasta kehittämään musiikillista osaamistaan harjoittelun avulla, asettamaan tavoitteita musiikilliselle oppimiselleen ja arvioimaan edistymistään suhteessa tavoitteisiin.

Oppilas asettaa musisointiin ja musiikilliseen keksintään liittyviä tavoitteita, harjoittelee pitkäjänteistä ja itsenäistä työskentelyä ja arvioi työskentelyään suhteessa asettamiinsa tavoitteisiin. Oppilas harjoittelee rakentavan vertaispalautteen antamista.

Oppilas asettaa ohjattuna musisointiin, musiikkiliikuntaan tai säveltämiseen ja muuhun luovaan tuottamiseen liittyviä tavoitteita sekä arvioi edistymistään suhteessa niihin.

Tavoitteen asettaminen ja tavoitteen mukainen työskentely on jossain määrin haastavaa. Oppilas pystyy työskentelemään itsenäisesti ajoittain. Oppilas arvioi työskentelyään vain vähän.