Kuvataide

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi

Valinnainen aine: Kuvataide 8 (2vvt)

Oppiaineen tehtävä:

Opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaitten identiteetin rakentumista, kulttuurista osaamista ja yhteisöllisyyttä vahvistetaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Oppilaitten omat kokemukset ja kokemukset sekä mielikuvitus luovat perustan työskentelylle. Opetus tukee kriittisen ajattelun kehittymistä ja kannustaa aktiiviseen toimijuuteen elinympäristössä. Myös kulttuuriperinnön ja traditioiden välittyminen vahvistuvat ja uudistuvat.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet:

Oppilaita ohjataan käyttämään monipuolisesti erilaisia välineitä, materiaaleja, teknologioita ja ilmaisun tapoja. Kuvataiteessa tarjotaan mahdollisuuksia monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin ja tutustutaan mahdollisuuksien mukaan museoihin ja muihin kulttuurikohteisiin.

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät erityispiirteet:

Oppilaille tarjotaan riittäviä edellytyksiä perusopetuksen jälkeisille opinnoille ja huomioidaan työelämässä ja yhteiskunnassa tarvittavia yleisiä valmiuksia.

Arviointi:

Kaikki kurssilla tehtävät harjoitustyöt vaikuttavat kurssiarvosanaan. Tuntityöskentely on osa kurssin arvosanaa. Oppilas arvioi omaa työskentelyään säännöllisesti. Opettajan oppitunneilla antama säännöllinen ja kannustava palaute ohjaa oppilasta kehittämään taitojaan jatkuvasti. Arviointi numeroarviointina.

Tavoite

Sisältö

Arviointi (8)

Arviointi (6)

T1

Innostutaan ilmaisemaan havaintoja ja ajatuksia kuvallisesti erilaisia välineitä käyttäen.

Omat kuvakulttuurit, joita käytetään kuvallisen tekemisen lähtökohtina. Otetaan esiin omien kuvakulttuurien merkitys vaikuttamisen ja elinympäristön kannalta.

Oppilas osaa ilmaista havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti erilaisia tekniikoita käyttäen.

Oppilas jonkin verran pystyy ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti.

T2

Opitaan tutkivaa lähestymistapaa ja rohkaistutaan ilmaisemaan omia mielipiteitä kuvallisessa työskentelyssä.

Sisältönä on ympäristön ja median kuvakulttuurit. Käsitellään erilaisten ympäristöjen ja medioiden merkitystä.

Oppilas osaa käyttää tutkivaa lähestymistapaa itsenäisessä työskentelyssään sekä ryhmätöissä. Oppilas ilmaisee omia mielipiteitään.

Oppilas kykenee työskentelyssään harvoin tutkivaan lähestymistapaan ja mielipiteittensä ilmaisemiseen.

T3

Opitaan soveltamaan eri aikojen ja kulttuurien kuvailmaisun tapoja omassa työskentelyssä. Opitaan käyttämään erilaisia kuvatulkinnan menetelmiä.

Sisällöt ovat eri aikojen, ympäristöjen ja eri kulttuurien kuvataiteet. Käsitellään kulttuurien moninaisuuden vaikutuksia taiteen tekemiseen ja tulkintaan yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta.

Oppilas osaa soveltaa joitakin eri aikojen ja kuvakultturien ilmaisutapoja. Oppilas käyttää joitakin sanallisia tai muita kuvatulkinnan menetelmiä.

Oppilas osaa niukasti käyttää työskentelyssään eri aikojen ja kuvakulttuurien ilmaisutapoja. Oppilas ei juurikaan käytä eri kuvatulkinnan menetelmiä.

T4

Opitaan ottamaan kantaa visuaalisessa ympäristössä ilmeneviin arvoihin. Omassa kuvailmaisussa opitaan huomioimaan kestävä kehitys ja kulttuurien moninaisuus.

Sisällöt liittyvät visuaalisen ympäristön eri näkökulmiin. Ympäristön kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtina.

Oppilas osaa ilmaista näkemyksiään visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista ja ottaa kantaa niihin. Kuvallisessa ilmaisussaan oppilas osaa tarkastella kulttuurien moninaisuutta ja kestävää kehitystä sekä tunnistaa kuvilla vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Oppilas harvoin pystyy ilmaisemaan näkemyksiään kuvakulttuurissa ilmenevistä arvoista. Kuvallisessa ilmaisussaan oppilas jonkin verran tarkastelee kulttuurien moninaisuutta ja kestävää kehitystä sekä kuvilla vaikuttamisen mahdollisuuksia.