Toimintakulttuuri

Toimintakulttuuri on käytännön tulkinta lukion opetus- ja kasvatustehtävästä. Se tulee näkyväksi yhteisön kaikessa toiminnassa ja sen jäsenten tavassa kohdata toinen toisensa. Lukio on oma koulutusmuotonsa, ja jokaisella lukiolla on omanlaisensa toimintakulttuuri. Paikallisen opetussuunnitelman eri osat konkretisoituvat lukion toimintakulttuurissa. Toimintakulttuuri sisältää sekä tiedostettuja että tiedostamattomia tekijöitä, jotka heijastuvat oppilaitoksen toimintaan.

Toimintakulttuurin tulee tukea opiskelijan omaa aktiivisuutta ja yhteisöllistä toimintaa. Sen tulee edistää jokaisen opiskelijan mahdollisuuksia osallistua lukion opiskeluympäristön ja yhteisöllisen toimintakulttuurin kehittämiseen. Lukion opetussuunnitelman perusteissa korostetaan toimintakulttuuria, joka luo myönteistä asennetta, innostaa oppimiseen ja edistää kestävää tulevaisuutta. Toimintakulttuuria kehitetään yhdessä opiskelijoiden, huoltajien, lukion koko henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Toimintakulttuurin kehittämisen ja arvioinnin periaatteet, erityiset koulutustehtävät sekä mahdolliset paikalliset painotukset kuvataan paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Toimintakulttuurin kehittämisen lähtökohtana ovat seuraavat teemat.

Oppiva yhteisö

Lukio on oppiva yhteisö, joka edistää kaikkien jäsentensä oppimista ja haastaa tavoitteelliseen työskentelyyn. Yhteisön rakentuminen edellyttää, että jokainen osallistuu välittämisen ilmapiirin luomiseen. Yhteisöllistä ja yksilöllistä oppimista vahvistavia käytäntöjä kehitetään suunnitelmallisesti. Toiminta on opiskelijalähtöistä, ja se vahvistaa opiskelijan omaa kehitystä ja hyvinvointia sekä oppimista ja jaksamista. Myönteinen asenne oppimiseen luo perustaa tulevaisuuden taidoille ja myöhemmälle oppimiselle.

Oppiva yhteisö luo toimintatapoja vuorovaikutukselle niin oppilaitoksen sisällä kuin ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Tämä edellyttää yhteistyötä huoltajien, muiden oppilaitosten ja koulutusasteiden, kulttuuri- ja tutkimuslaitosten, kansalaisjärjestöjen sekä työ- ja elinkeinoelämän toimijoiden kanssa. Digitalisaatio tuo mahdollisuuksia yhteisölliseen oppimiseen ja tiedon luomiseen sekä erilaisten opiskelu- ja tietoympäristöjen hyödyntämiseen. Opiskelijaa ohjataan toimimaan verkostoituneessa ja globalisoituneessa maailmassa.

Osallisuus ja yhteisöllisyys

Osallisuus ja demokraattinen toiminta luovat perustaa opiskelijan kasvulle aktiiviseen kansalaisuuteen. Lukiossa edistetään jokaisen opiskelijan osallisuutta ja luodaan monipuolisia mahdollisuuksia osallistua opiskeluympäristön ja toimintakulttuurin kehittämiseen sekä opiskelijaan itseensä vaikuttavien päätösten valmisteluun. Opiskelijan osallisuudesta yhteisön toiminnan ja hyvinvoinnin rakentamisessa huolehditaan. Opiskelijaa rohkaistaan ilmaisemaan mielipiteensä, osallistumaan yhteisistä asioista päättämiseen sekä toimimaan vastuullisesti yhteisöissä ja yhteiskunnassa. Häntä kannustetaan aktiivisuuteen ja osallistumiseen muun muassa opiskelijakunnan ja tutortoiminnan avulla.

Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä rakentavia menettelytapoja kehitetään suunnitelmallisesti yhteisön ja yhteistyökumppaneiden välisessä vuorovaikutuksessa. Opetuksessa hyödynnetään yhteistoiminnallisuutta ja tuetaan ryhmän sosiaalisten suhteiden muotoutumista. Yhteisöllisiin toimintatapoihin harjaannuttaminen esimerkiksi ryhmänohjauksen avulla korostuu lukio-opintojen alkuvaiheessa.

Hyvinvointi ja kestävä tulevaisuus

Lukiokoulutus vahvistaa opiskelijan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä antaa valmiuksia niiden ylläpitämiselle elämän eri vaiheissa. Vaikutukset opiskelijan hyvinvointiin otetaan huomioon kaikessa lukion suunnittelu- ja kehittämistyössä, johon osallistetaan myös opiskelijat. Hyvinvoinnin näkökulmat ohjaavat kaikkea lukion toimintaa ja jokaisen työtä niin arkisissa kohtaamisissa kuin osana opetusta.

Liikunnallinen toimintakulttuuri lisää motivaatiota elämänmittaiseen liikunnallisuuteen ja luo rakenteita liikkumiseen lukion arjessa. Samalla se vähentää paikallaan oloa ja stressin kokemuksia sekä edistää oppimista. Riittävästä levosta huolehtiminen ja opiskelupäivän aikaiset tauot tukevat jaksamista ja palautumista. Ruokailu on osa opiskelijoiden hyvinvointia edistävää toimintakulttuuria. Yhteisöllisyyttä, turvallista ilmapiiriä ja mielen hyvinvointia edistävät toimintatavat ovat osa jokaista koulupäivää. Opiskelijaa ohjataan tunnistamaan oma ainutlaatuisuutensa, luomaan ja ylläpitämään ihmissuhteita sekä arvostamaan itseään ja muita.

Opiskelijaa rohkaistaan toimimaan oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden puolesta. Vastuullinen suhtautuminen ympäristöön heijastuu oppilaitoksen arjen valintoihin ja toimintatapoihin. Toimintatavat ja käytännöt tukevat opiskelijan ja yhteisön hyvinvointia sekä ilmapiirin kiireettömyyttä ja turvallisuutta. Yhteisön vuorovaikutuksessa korostuvat avoimuus, välittäminen ja keskinäinen arvostus. Nämä näkökulmat ulottuvat kaikkeen oppilaitoksen toimintaan ja ohjaavat jokaisen työskentelyä. Ohjaus ja opiskeluhuolto ovat oppilaitoksessa yhteinen tehtävä. Opiskelijalla on oikeus saada säännösten mukaista ohjausta ja tukea hänen yksilöllisyytensä ja erityistarpeensa huomioon ottaen.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Lukio edistää kaikessa toiminnassaan yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa. Yhteisön jäsenet tulevat kuulluiksi, kohdatuiksi ja kohdelluiksi samanarvoisina. Oikeudenmukaisuuden, turvallisuuden ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset luovat luottamusta ja edistävät työrauhaa. Kiusaamista, häirintää, väkivaltaa, rasismia tai syrjintää ei hyväksytä, vaan niitä ennaltaehkäistään ja niihin puututaan.

Yhdenvertainen kohtelu edellyttää sekä perusoikeuksien ja osallistumisen mahdollisuuksien turvaamista kaikille että yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamista ja arvostamista. Opetus on sukupuolitietoista ja jokaisen yksilöllisyyttä kunnioittavaa. Oppiva yhteisö rohkaisee opiskelijaa tunnistamaan omat arvonsa, asenteensa ja voimavaransa. Opiskelijaa ohjataan suhtautumaan eri oppiaineisiin ja valintoihin ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja sekä suuntautumaan tulevaisuuteensa ja omiin päämääriinsä avoimin mielin.

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus

Lukiossa arvostetaan kulttuurista ja kielellistä moninaisuutta. Eri kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja vuorovaikutuksessa keskenään. Oppiva yhteisö hyödyntää maan kulttuuriperintöä, kansallis- ja vähemmistökieliä sekä omaa ja ympäristön kulttuurista, kielellistä, uskonnollista ja katsomuksellista moninaisuutta. Yhteisössä ymmärretään kielten keskeinen merkitys oppimisessa ja vuorovaikutuksessa sekä identiteettien rakentumisessa ja yhteiskuntaan sosiaalistumisessa. Jokaisella oppiaineella on tapansa käyttää kieltä, oma käsitteistönsä ja omat tekstikäytäntönsä, jotka avaavat käsiteltäviin ilmiöihin eri näkökulmia. Kielitietoisessa lukiossa kehitetään opiskelijan monikielistä osaamista, joka koostuu tieteenalojen kielten, äidinkielten, niiden murteiden ja rekistereiden sekä muiden kielten eritasoisesta hallinnasta. Lukiossa jokainen opettaja on myös oppiaineensa tiedonalan kielen ja monilukutaidon opettaja.

Paikallinen tarkennus

Pielaveden lukio on kunnan ainoa toisen asteen oppilaitos ja sen merkitys korostuu mm. paikallisen identiteetin, työllisyyspolitiikan, kunnan markkinoinnin ja vetovoiman näkökulmasta. Olemme maaseutuvaltainen kunta, jossa välimatkat ovat kohtuullisen pitkät. Opiskelumahdollisuuden tarjoaminen Pielaveden lukiossa koetaan kunnassa erittäin merkittäväksi ja tärkeäksi.

Pielaveden lukion toimintakulttuuria monipuolistavat kansainvälisyyshankkeet ja urheiluakatemian toiminta mm. lentopallo.

Lukion toimintakulttuuriksi on muovautunut avoin ja toisista välittävä ilmapiiri, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa esim. opiskelijakunnan kautta.

Lukion toimintojen ja opetuksen kehittämiseen käydään opettajien, opiskelijoiden, vanhempien ja sidosryhmien kanssa vuoropuhelua ja arviointien sekä palautteiden pohjalta kehitetään lukion toimintoja. Tätä kehittämistä tehdään jatkuvana prosessina ja hyviä toimintoja ja ideoita otetaan käyttöön lyhyellä aikajänteellä. Tarvittaessa tehdään muutoksia opetussuunnitelmaan, vuosisuunnitelmaan ja muihinkin suunnitelmiin, että uudistukset voidaan ottaa käyttöön.

Pielaveden lukion opiskelijakunta

Paikallinen tarkennus
 

OPISKELIJAKUNTA (Teksti muokataan opiskelijoiden kanssa)

Opiskelijakunnan tarkoituksena on toimia Pielaveden lukion lukio-opiskelijoiden edunvalvojana

  • Edistämällä opiskeluympäristön viihtyvyyttä
  • Edistämällä ja valvomalla jäsentensä etuja ensisijaisesti lukion sisällä ja tarvittaessa lukion ulkopuolella sekä

  • Tekemällä yhteistyötä lukion muiden ryhmien ja Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n piirijärjestön Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n Itä-Suomen Lukiolaiset ry:n kanssa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi opiskelijakunta järjestää kokouksia, keskustelutilaisuuksia, tapahtumia ja juhlia, pitää yhteyttä Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n Itä-Suomen Lukiolaiset ry:hyn, muihin opiskelijakuntiin, koulun opettajakuntaan ja rehtoriin, sekä toimii muilla tavoilla lukiolaisten hyväksi. 

Toimintansa tukemiseksi opiskelijakunta voi vastaanottaa testamentteja, lahjoituksia ja avustuksia sekä harjoittaa muuta taloudellista toimintaa ja varainkeräystä. Opiskelijakunta voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtaimistoa ja kiinteää omaisuutta, kuitenkin siten, ettei opiskelijakunta toimillaan tavoittele taloudellista voittoa.

Opiskelijakunnan jäseniä ovat kaikki Pielaveden lukion lukio-opiskelijat. Jäsenyys päättyy opiskelijan päättäessä opiskelunsa lukiossa. Opiskelijakuntaan kuulumisesta ei saa periä maksua.

Opiskelijakunnan toimintaa johtaa opiskelijakunnan hallitus ja tarvittaessa kutsutaan koolle opiskelijakunnan yleiskokous. Opiskelijakunnan kokouksissa tehdyt päätökset velvoittavat opiskelijakunnan hallitusta toimimaan kokouksen päättämällä tavalla. Toimeenpanovalta on opiskelijakunnan hallituksella.

Opiskelijakunnan kokouksissa ovat äänioikeutettuja kaikki opiskelijakunnan jäsenet. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, mikäli näissä säännöissä ei toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Vaalit suoritetaan suljetulla lippuäänestyksellä, mikäli kokous ei toisin päätä. 

Oikeus aloitteiden tekemiseen on opiskelijakunnan jäsenillä ja hallituksella. Aloitteet tulee jättää kirjallisena viimeistään opiskelijakunnan kokouksessa.

Opiskelijakunnan hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, jota kutsutaan opiskelijakunnan puheenjohtajaksi, sihteeri (varapuheenjohtaja) ja 4-8 valittua muuta varsinaista hallituksen jäsentä. Hallitukseen valitaan erikseen järjestettävällä suljetulla lippuäänestyksellä erikseen määritettävänä päivänä ennen hallituksen järjestäytymiskokousta 1. vuosikurssin opiskelijoista kolme jäsentä ja hallituksen kokoonpano säilyy muuten entisellään. Ehdokkaaksi voivat asettua kaikki 1. vuosikurssin opiskelijat. Mikäli 2. - 3. vuosikurssin opiskelijat haluavat tulla hallitukseen, pidetään heille ikäluokkakohtaiset vaalit. Vaalien tulos ja uusi opiskelijakunnan hallitus julistetaan laskennan selvittyä koko opiskelijakunnan jäsenille.

Vaalien jälkeen hallitus valitsee keskuudestaan järjestäytymiskokouksessa puheenjohtajan ja sihteerin (varapuheenjohtaja).

Puheenjohtajan ollessa estyneenä varapuheenjohtaja toimii hänen sijaisenaan. Hallitus voi asettaa työryhmiä, toimikuntia ja vastuuhenkilöitä määräajaksi tai erityistä tehtävää varten, johon voidaan valita opiskelijakunnan jäseniä hallituksen ulkopuolelta, kuitenkin siten, että toimikuntien työstä on vastuussa opiskelijakunnan hallitukseen kuuluva opiskelija.

Opiskelijakunnan hallituksen toimikausi on järjestämiskokousten välinen aika.

Opiskelijakunnan ohjaavalla opettajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa opiskelijakunnan hallituksen kokouksissa. Lisäksi kaikilla opiskelijakunnan jäsenillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa opiskelijakunnan hallituksen kokouksissa. Hallitus on velvollinen ilmoittamaan opiskelijakunnan jäsenille hallituksen kokousten kokoontumisajasta ja -paikasta. 

Hallituksen tehtävät sen lisäksi, mitä nämä säännöt muuten edellyttävät, ovat

  • Johtaa opiskelijakunnan toimintaa, 

  • Tarvittaessa kutsua koolle yleiskokous, 

  • Valmistella ja ohjata opiskelijakunnan toimintaa,

  • Päättää varojen hankinnasta ja vastata omaisuuden hoidosta, 

  • pitää yhteyttä opiskelijoihin

  • opettajakuntaan, rehtoriin ja koulun muuhun henkilökuntaan, mikäli opiskelijakunnan asioiden hoito sitä vaatii,

  • sekä ylläpitää koulun ja opiskelijakunnan suhteita Suomen Lukiolaisten Liitto ry:hyn ja Suomen Lukiolaisten Liitto ry:n Itä-Suomen Lukiolaiset ry:hyn

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä