≡ Navigointi

Harjun koulu

Erityisruokavalioilmoitus

Pieksämäen kaupungin erityisruokavalioilmoitus

Ruokailija/huoltaja kirjaa itse lomakkeelle allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet. Lomake ja ohjeistus on tehty kansallisen allergiaohjelman periaatteiden mukaisesti.
Erityisruokavalioilmoitus tehdään vain niistä ruoka-aineista, jotka aiheuttavat niin vakavia tai haittaavia oireita, että niiden välttäminen päiväkoti- ja kouluruokailussa on perusteltua. Jos ruokailija saa lieviä oireita ruoka-aineesta, huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään. Tällöin ei tarvita erityisruokavaliota eikä lääkärintodistusta.

Lieviä, itsestään ohimeneviä allergiaoireita kuten suun kutinaa tai ihon lehahtelua aiheuttavia ruoka-aineita ovat tyypillisesti kypsentämättömät kasvikset ja hedelmät, etenkin koivun siitepölyallergisilla ja atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla. Yleensä lieviä oireita aiheuttavat kasvikset sopivat mainiosti kypsennettyinä. Lapsen huoltaja voi halutessaan kertoa erityisruokavalioilmoituksella esimerkiksi ruokailutilanteessa syrjään siirrettävistä kasviksista.
Erityisruokavaliot valmistetaan päiväkoti- ja kouluruokailussa terveydellisistä syistä lääkärintodistuksen perusteella. Lääkärintodistusta ei edellytetä erityisruokavalioilmoituksen liitteeksi vähälaktoosisessa tai laktoosittomassa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa tai uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa.
Päivitetty erityisruokavalioilmoitus tulee toimittaa jokaisen lukuvuoden alussa, mieluiten jo ennen päivähoidon tai koulun alkamista.
Tiina Lappi
Ylilääkäri
Perhepalveluiden tulosalue
Pieksämäen kaupunki
p. 0447995629

Liitteet:

Erityisruokavalio-ilmoitus_2017.docx