5.24 Teemaopinnot

5.24 Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen. Teemaopintojen tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

 Opetuksen tavoitteet

 Teemaopintojen tavoitteena on, että opiskelija

  • rohkaistuu etsimään eri tieteen- ja taiteenalojen keskeisten käsitteiden ja näkökulmien välisiä yhteyksiä ja muodostaa niiden pohjalta kokonaisuuksia

  • hahmottaa ongelmia, ilmiöitä tai kysymyksiä sekä innostuu etsimään niihin ratkaisuja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

  • hyödyntää eri aloilta hankkimiaan tietoja ja taitoja

  • hakee informaatiota eri lähteistä ja arvioi tietolähteiden luotettavuutta

  • soveltaa osaamistaan ja kehittää tieto- ja viestintäteknologisia taitojaan käytännön toiminnassa

  • työskentelee tavoitteellisesti ja toimii rakentavasti ryhmän jäsenenä.

 Arviointi

 Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.

 Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Monitieteinen ajattelu (TO/01)

Kurssin tavoitteena on tarjota tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen. Kurssin keskeiset sisällöt valitaan vähintään kahdesta eri oppiaineesta tai aihekokonaisuudesta.

 Monitieteisen ajattelun kurssi toteutetaan Perhon lukiossa joka toinen vuosi, jotta kaikilla opiskelijoilla olisi mahdollisuus kurssin opiskelemiseen. Kurssilla tutustutaan yhteen oppiainerajat ylittävään ilmiöön, kuten ihmiseen, eläimeen tai kulttuurihistoriaan. Kurssilla tutustutaan ilmiöön eri oppiaineiden lähtökohdista, esimerkiksi "ihminen" teemaan biologian, psykologian ja terveystiedon kautta. Ilmiöksi voidaan valita myös tarkkarajaisempi aihe, kuten näkeminen, johon ammennetaan näkökulmia fysiikasta, kemiasta, biologiasta ja psykologiasta. Kurssin aikana opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta.

Eri vuosina voidaan toteuttaa opiskelijoiden ja opettajien kiinnostuksesta riippuen seuraavanlaisia monitieteisen ajattelun kursseja:

  • "ihminen" - biologiaa, psykologiaa ja terveystietoa yhdistelevä kokonaisuus
  • "näkeminen" - fysiikkaa, kemiaa, biologiaa ja psykologiaa yhdistelevä kokonaisuus
  • "eläin" - yhteistyössä Maaseutuopiston kanssa; metsästystä, biologiaa, maantietoa, ympäristönhoitoa
  • "kulttuuri" - kulttuurihistorian aikakaudet monitieteellisesti, historian, musiikin, kuvataiteen ja kirjallisuuden näkökulmasta

 
2. Tutkiva työskentely teknologialla (TO/02)

 Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin.

Perhon lukiossa kurssilla syvennytään kurssilaisten kiinnostuksen perusteella ajankohtaisiin kansainvälisen politiikan ilmiöihin/kriiseihin teemalla Ajankohtaista maailmalla. Yhdistellään yhteiskuntaoppia, historiaa, maantietoa, uskontoa, kulttuurintutkimusta ja pyritään ymmärtämään, mistä kyseissä kriisissä on kyse. Samalla harjoitellaan tiedon hakua ja prosessointia, media- ja lähdekriittistä ajattelua. Tämä on siis ns. oppiainerajat ylittävä ilmiöpohjainen tutkimuskurssi. Lopputuotteena on valitulla tietokoneohjalmalla laadittu yksilöllinen/yhteisöllinen tutkielma aiheesta.

 

 3. Osaaminen arjessa (TO/03)

 Vapaaehtoistoiminnan, työelämän, liikennekasvatuksen tai kansainvälisen toiminnan kurssilla opiskelija saa tilaisuuksia tietojensa ja taitojensa soveltamiseen käytännön työtehtävissä ja tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen ja arkielämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Hän saa mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia osaamisensa syventämiseen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

Perhon lukiossa kurssi voidaan suorittaa työelämäyhteistyössä tai muussa oppilaitoksessa tai järjestöyhteistyössä. Kurssi ei ole jatkuvasti tarjolla opetuksessa vaan sen suorittaminen vaatii ennakkoon sopimisen tai muun näytön suorituksesta opintojen tunnustamisen periaatteella.

 Koulukohtaiset syventävät kurssit

4. Tieto- ja viestintätekniikan kurssi (TO/04)

Tavoite

Siirtyminen sähköisiin oppimateriaaleihin, kokeisiin ja opetusmenetelmiin vaatii tekniikan ja käytettävissä olevien aineistojen perusteiden tuntemista. Kurssi auttaa opiskelijaa omaksumaan, saavuttamaan ja vahvistamaan nykylukiossa vaadittavia tieto- ja viestintäteknisiä taitoja. Myös jatko-opinnot ja kansalaisena toimiminen edellyttävät näiden taitojen osaamista. Multimodaalisten tekstien lukeminen ja tuottaminen, tiedonhaun ja lähdekritiikin keinojen omaksuminen ohjaavat tavoitetta kohti.

Sisältö

Opiskelija perehtyy LibreOffice-ohjelman avulla tekstin- ja kuvankäsittelyyn sekä taulukoiden käyttöön. Internetin ja muun tiedonhaun kautta tutustutaan opiskelussa ja kokeissa eteen tuleviin materiaalityyppeihin: kirjoitetut dokumentit (artikkelitietokannat, tekstit), visuaaliset aineistot (kaaviot, kartat, kuvat), audiovisuaaliset aineistot (videot, animaatiot, äänitiedostot), numeeriset aineistot (taulukot, tilastot).

Tutustutetaan opiskelija koulun sähköiseen koejärjestelmään (Abitti) ja sähköiseen ylioppilastutkintoon (www.ylioppilastutkinto.fi). Annetaan perusteet koulujen välillä toteutettavasta verkko-opetuksesta tekniikoineen (Adobe Connect Pro).

Voidaan perehtyä myös sosiaalisen median ajankohtaistarjontaan ja verkkotyökaluihin: esimerkiksi Prezi, SlideShare, Google Drive, YouTube, QR-koodit, Webinaarit, Snapchat, Periscope, Blogit, Wikit.


5. Yrittäjyys- ja työelämätaidot (TO/05)


Koulun oma yrittäjyyskurssi, jonka aikana opitaan työelämätaitoja tekemällä, ei istumalla. Kurssilaiset vastaavat Perhon yritysmessujen käytännön järjestelyistä. He saavat kurssimerkinnän lisäksi messujen voitot opintomatkansa rahoittamiseksi sekä kunnalta työtodistuksen oman vastuualueensa mukaisesti. Osa työtehtävistä on vasuullisempia ja edellyttää työntekoa projektin eteen läpi vuoden, esim myyntineuvottelu ja verkkoviestintä. Toiset työtehtävät taas sisältävät vähemmän työtä keskittyen enemmän varsinaiselle messuviikolle, esimerkiksi messujen rakentamista, ruokahuollosta jaopastuksesta vastaaminen. Jokainen rooli on kuitenkin tärkeä kokonaisuuden kannalta.

6. Koulun tapahtumat -kurssi (TO/06)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osallistuu lukioaikanaan koulun tapahtumien järjestelyihin. Näitä tapahtumia ovat ensisijaisesti vanhjojen päivä, penkkarit ja joulujuhla. Valmistelemalla näitä tapahtumia ja osallistumalla näihin tapahtumiin opiskelija saa lukion päättövuonna suoritusmerkinnän (s). Ryhmänohjaaja seuraa lukioaikaista työskentelyä.

7. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen (TO/07)

Opiskelija osallistuu yhteiskunnalliseen toimintaan esimerkiksi opiskelijakuntaan, nuorten parlamenttiin tms. Tavoitteena on, että yhteiskunnallisessa osallistumisessa, työelämässä ja taloudellisessa toiminnassa tarvittavat taidot kehittyvät aidoissa yhteiskunnallisen vaikuttamisen tilanteissa koulun arjessa mutta myös koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Arviointi osaamisen tunnustamisen periaatteella ja dokumenttien perusteella suoritusmerkinnällä.

8. Vapaaehtoistyö (TO/08)

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita sekä kehittää työelämässä ja vapaaehtoistoiminnassa tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Opiskelija osallistuu säännöllisesti ja aktiivisesti vapaaehtoistoimintaan. Kurssi arvioidaan osaamisen tunnustamisen periaatteella ja dokumenttien perusteella suoritusmerkinnällä.


9. Kansalinvälisyyskurssi (TO/9)

Kurssin tavoitteena on kansainvälisen kanssakäymisen lisääminen konkreettisella tasolla tutustumalla suomeksi ja vierailla kielillä toisen maan kulttuuriin, tapoihin, historiaan, koulutukseen, ympäristöön, tekniikkaan, taiteisiin jne. Kurssiin sisältyy olennaisena osana noin viikon mittainen opintomatka ulkomaille. Kohde ja opintomatkan sisältö määritellään joka vuosi erikseen. Opintomatkalle lähtevät osallistuvat yhteisesti päätettävin keinoin varojen keräämiseen vastuullisesti. Arviointi suoritusmerkinnällä.