5.18 Liikunta

Paikalliset kirjaukset


Perhossa liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan. Liikunnanopetuksella kannustetaan opiskelijaa ottamaan vastuuta omasta fyysisestä aktiivisuudesta, toiminta- ja opiskelukyvystä sekä istuvan elämäntavan vähentämisestä. Terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitys osana liikunnallista elämäntapaa korostuu opetuksessa. Tavoitteena on, että opiskelija kokee iloa, onnistumisia ja liikunnallisia pätevyyden kokemuksia sekä oppii keinoja oman jaksamisensa ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Liikunnassa edistetään kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, kestävää elämäntapaa, yhdessä toimimisen taitoja, toisten huomioon ottamista ja yhteisöllisyyttä.

Hyvinvointi, aktiivisuus, vuorovaikutus, toimintakyky ja osallisuus - Kaikkiin näihin osa-alueisiin pyritään vaikuttamaan Perhon lukion liikunnanopetuksessa.

5.18 Liikunta

Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan. Liikunnanopetuksella tuetaan opiskelijaa vastuulliseen omasta fyysisestä aktiivisuudesta ja toiminta- ja opiskelukyvystä huolehtimiseen sekä istuvan elämäntavan vähentämiseen. Opetuksessa korostetaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitystä osana liikunnallista elämäntapaa. Liikunnassa opiskelija kokee iloa, onnistumista ja liikunnallista pätevyyttä sekä oppii keinoja oman jaksamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Liikunnassa edistetään kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, kestävää elämäntapaa, yhdessä toimimisen taitoja, toisten huomioon ottamista ja yhteisöllisyyttä.

 

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa turvallisesti ottaen monipuolisesti huomioon opiskeluympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet. Toimintakykyä koskevien sisältöjen osalta tehdään yhteistyötä terveystiedon kanssa. Opetuksessa ja ryhmiä muodostettaessa otetaan huomioon henkinen ja fyysinen turvallisuus. Opiskelijat osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja ottavat vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta. Liikuntateknologian avulla voidaan tukea opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Opetuksen eriyttämisessä otetaan huomioon opiskelijoiden yksilöllisiä lähtökohtia ja kehitystarpeita.

 

 

Opetuksen tavoitteet

 

Oppiaineen opetuksen tavoitteena on fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn edistäminen. Opiskelija oppii liikkumaan aktiivisesti ja turvallisesti sekä pitämään huolta fyysisestä aktiivisuudestaan ja toimintakyvystään.

 

Fyysisen toimintakyvyn osalta tavoitteena on oppia soveltamaan liikunnallisia perustaitoja ja -tietoja erilaisissa liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Opiskelija oppii arvioimaan ja sen pohjalta harjoittamaan fyysisiä ominaisuuksiaan (voima, kestävyys, liikkuvuus ja nopeus). Liikunnanopetuksen sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin kuuluvat parhaansa yrittäminen, aktiivinen työskenteleminen, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen sekä toisia kunnioittava vuorovaikutus. Opiskelija ottaa vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta, ottaa toiset huomioon sekä oppii auttamaan ja avustamaan muita liikuntatunneilla.

 

 

Arviointi

 

Liikunnan arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta, oppiaineen opiskelun etenemisestä ja edistää opiskelijan oppimista. Liikunnan arviointi koostuusekä fyysisen toimintakyvyn että sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta. Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon opiskelijan terveydentila ja erityistarpeet.


Pakolliset kurssit

 

Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja liikuntataitoja ja -tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin ja ‑lajeihin. Opetus tukee opiskelijoiden toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kasvua osallisuuteen sekä kannustaa terveyttä edistävän liikunnan harrastamiseen ja liikkuvan elämäntavan omaksumiseen.

 

 

1. Energiaa liikunnasta (LI/01)


 Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä
  • harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan
  • saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien harjoittamisesta monipuolisesti
  • saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä
  • vahvistuu koetussa liikunnallisessa pätevyydessään uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä

Keskeiset sisällöt

  • liikunnallisten perustaitojen soveltaminen
  • fyysisten kunto-ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen

2. Aktiivinen elämäntapa (LI/02)

 

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • ymmärtää, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä
  • saa tukea liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen ja riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen

Keskeiset sisällöt

  • liikunnan perustaitojen soveltaminen
  • hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta
  • lihaskuntoharjoittelu
  • kehonhuolto
  • fyysisten kunto-ominaisuuksien arviointi


Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijoita tuetaan ohjauksen ja palautteen avulla liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamisessa

 

Valtakunnalliset syventävät kurssit

 

Kurssien tavoitteena on kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä edistävän liikunnan harjoittaminen, vastuu omasta ja yhteisestä toiminnasta sekä myönteiset kokemukset omasta kehosta, koetusta liikunnallisesta pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. Opettaja tarkentaa syventävien kurssien sisällöt yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.

 

3. Terveyttä liikkuen (LI/03s)


Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa edistää liikunnan avulla omaa terveyttään ja toimintakykyään
  • tuntee terveyttä edistävän liikunnan periaatteet käytännössä
  • seuraa ja osaa kehittää omia fyysisiä kunto-ominaisuuksiaan

Keskeiset sisällöt

  • terveyttä edistävä liikunta
  • fyysiseen toimintakykyyn liittyvien taitojen ja tietojen syventäminen
  • oman liikuntaohjelman suunnittelu ja toteutus (teknologiaa hyödyntäen)

 

 

4. Yhdessä liikkuen (LI/04s)

 
Kurssilla painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta.

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa tukea liikunnan avulla sosiaalista yhteenkuuluvuutta
  • vahvistaa aktiivista elämäntapaansa

Keskeiset sisällöt

  • sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitojen ja tietojen syventäminen osana liikuntaa
  • yhdessä suunniteltavat ja toteutettavat liikuntamuodot ja/tai jokin projektiluonteinen kokonaisuus

 

 5. Hyvinvointia liikkuen (LI/05s)

 

Kurssin monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia.

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija

  • osaa tukea jaksamistaan ja opiskeluvireyttään liikunnan avulla
  • löytää liikunnasta hyvinvointia tukevia tekijöitä

Keskeiset sisällöt

  • opiskelijoiden kanssa yhdessä suunniteltavat monipuoliset liikuntatehtävät
  • psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitojen ja tietojen syventäminen
  • rentouttavat ja elämykselliset liikuntakokemukset

 
Koulukohtaiset soveltavat kurssit


6. Mailapelit kuntoillen ja virkistyen (LI/06v)

Lisätään taitoja mailapelien yksilölajeissa, kaksinpeleissä sekä joukkuelajeissa

7. Palloilun jatkokurssi (LI/07v)

Tavoitteena on saavuttaa yhä parempi henkilökohtainen pelitekniikka ja taktinen ymmärtäminen
Erilaisia maila- ja pallopelejä opiskelijoiden kiinnostuksen mukaan.

8. Vanhat tanssit (LI/08v)

Kurssi huipentuu Vanhojen päivänä pidettäviin juhlallisuuksiin koululla ja koulun ulkopuolisilla vierailuilla. Sisältää myös tapakasvatusta ja tietoa tanssikulttuurista. Sisältää erityylisiä tansseja aina perinteisistä salonkitansseista aina vakiotansseihin ja nykyaikaisiin tanssinsuuntauksiin.

9. Stressinhallinta ja YO-kirjoituksiin valmistautuminen (LI/09v)

Kurssin tavoitteena edistää oppilaiden jaksamista, virkistymistä sekä taitoja rentoutua opintojen lomassa. Sisältää rentouttavaa sekä kuntouttavaa liikuntaa ryhmän valitsemin liikuntamuodoin sekä erilaisia rentoutusmenetelmiä.

10. Kroppa kuntoon (LI/10v)

Kurssin tavoitteena on lisätä ja syventää tietoa ja taitoa oman kunnon kehittämiseen liittyvissä asioissa sekä parantaa fyysistä suorituskykyä. Kurssilla keskitytään erityisesti lihaskunnon kehittämiseen. Kurssisisältöjä voivat olla esimerkiksi aerobicin eri muodot, kuntosaliharjoittelu, kuntonyrkkeily, crossfit, rentoutusharjoitukset, lenkkeily.

12. Koulun ulkopuoliset lajit (LI/12v)

Oppilas voi suorittaa vähintään c-tason valmennuskurssin, jota koulu ei järjestä. Tämä kurssi sisältää myös ohjatusti toteutetun lajikurssin, joka ei sisälly lukion kursseihin, esim. ratsastus (yhdistelmätutkintolaiset). Oppilaan tulee anoa kurssi kirjallisella kuvauksella kurssin sisällöstä ja tuntimäärästä.

13. Ratsastuksen perustaidot 1 (LI/13v)

Ratsastuksen perustaitojen opettelua ja kertaamista. Ratsastusta taitotason mukaan pienryhmissä. Myös teoriatunteja ratsastuksen perusteista. Kurssi on osa Hevostalouden perustutkinnon osaa Ratsastaminen ja raviurheilu 25 osp. Kurssia ei voi ottaa yksinään.

14. Ratsastuksen perustaidot 2 (LI/14v)

Koulu- ja esteratsastuksen perusasioiden opettelua ja kertaamista. Ratsastusta taitotason mukaan pienryhmissä. Kurssi on osa Hevostalouden perustutkinnon osaa Ratsastaminen ja raviurheilu 25 osp. Kurssia ei voi ottaa yksinään.

15. Ratsastuksen perustaidot 3 (LI/15v)

Kouluratsastuksen perustaitojen syventämistä ja esteratsastuksen perusteiden oppimista/ kertaamista. Maastoratsastuksen perusasioita. Ratsastusta taitotason mukaan pienryhmissä, myös teoriatunteja. Kurssi on osa Hevostalouden perustutkinnon osaa Ratsastaminen ja raviurheilu 25 osp. Kurssia ei voi ottaa yksinään.

16. Ravihevosen hoidon ja ajamisen perustaidot (LI/16v)

Ravihevosten varusteiden ja valjastamisen opettelua. Hevosen ajamisen opettelua kentällä ja maastossa. Ravihevosten hoitamista ja ajamista harjoituslenkillä ja raviradalla. Kurssi on osa Hevostalouden perustutkinnon osaa Ratsastaminen ja raviurheilu 25 osp. Kurssia ei voi ottaa yksinään.

17. Liikunnan lukiodiplomi (LILD4)


Liikunnassa on myös mahdollista suorittaa liikunnan lukiodiplomi. Lisätietoa opetussunnitelman kohdasta 5.24 Lukiodiplomit

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan liikunnassa. Liikunnan lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija pohtii monipuolisesti liikunnan merkitystä elämässään samalla kehittäen fyysistä toimintakykyään, liikunnallista erityisosaamistaan, harrastuneisuuttaan ja yhteistyökykyjään. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnan osioiden lisäksi liikunnallisen tutkielman sekä portfolion tekeminen. Liikunnan lukiodiplomi muodostuu liikuntakykyisyyden, liikuntatietojen, erityisosaamisen, harrastuneisuuden ja yhteistyötaitojen sekä portfolion muodossa tehtävän itsearvioinnin muodostamasta kokonaisuudesta.