Ammatinvalinta ja terveys

Terveydelliset tekijät




Kun mietit koulutusta ja itselle sopivaa ammattia, on hyvä muistaa huomioida myös terveydelliset tekijät. Terveydestä puhuttaessa voidaan puhua sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista. Uravalintamme vaikuttavat monin tavoin sekä fyysiseen että henkiseen terveyteemme. 

Fyysinen terveys:
Onko sinulla fyysisiä tarpeita tai terveydellisiä tekijöitä, jotka olisi hyvä huomioida valintaa tehdessäsi?
Jos sinulla on esimerkiksi selkäongelmia, istumatyö ei ehkä ole silloin paras vaihtoehto. Jos sinulla on ollut astmaa tai ihottumaa, kannattaa miettiä, onko järkevää hakeutua aloille, joissa joudut altistumaan tekijöille, jotka pahentavat tilannetta. 

On olemassa riskialttiita ammatteja. Toki näidenkin ammattien harjoittamisesta pystyy selviämään. Tämä edellyttää toki sitä, että tiedostat riskit ja ymmärrät, miten voit vähentää esimerkiksi mahdollista altistumista.

Henkinen terveys:
Henkinen hyvinvointi on myös tärkeä asia. Ovatko koulutuksen myötä avautuva työympäristö ja työnkuva sellaisia, että ne tukevat hyvinvointiasi ja että pystyt työskentelemään näissä tehtävissä?

Jos sinulla on ollut esimerkiksi ahdistusta ja masennusta, kannattaa pohtia, onko työ henkisesti kuinka stressaavaa ja kuormittavaa. On hyvä pohtia, lisääkö työ mahdollisesti psyykkisen kuormituksen määrää tarpeettoman paljon. 

Kuten olemme aikaisemmin puhuneetkin, työ merkitsee meille ihmisille eri asioita. Toisille se on merkittävä osa omaa identiteettiä, tunnetta siitä, kuka olen ja mikä on elämäni tarkoitus. Työn avulla kiinnitymme osaksi yhteiskuntaa ja mahdollistamme tietynlaisen tulotason elämässämme. Omaa taloudellista hyvinvointia onkin ehkä hyvä miettiä hieman myös. 

Olet varmasti kuullut aikuisten puhuvan työuupumuksesta ja työn mukanaan tuomista terveyshuolista. Työuupumus on monimuotoinen asia ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät. On hyvä muistaa, että se, mikä toiselle aiheuttaa väsymystä ja jaksamisen haasteita, voi olla toiselle jotain ihan muuta. Jos siis olet kuullut jonkin työn stressaavuudesta, muista aina, että jokainen meistä on yksilö, joka tuntee ja kokee asiat omalla tavallaan.

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset


     
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla
esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön
tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettäei voida kohtuullisin toimin poistaa.


Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai muu psyykkistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava
sairaus, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen, tuki- ja liikuntaelimistön sairaus, vamma tai muu fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus, joka
estää koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen, toimintakykyä rajoittava ihon sairaus uten krooninen ihottuma, joka estää koulutukseen liittyvissä käytännön
tehtävissä toimimisen , päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.
 


 
     
     
     
     
     
     
     
     

Tehtäviä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tutustu Työterveyslaitoksen sivuun riskialttiista ammateista ja vastaa alla oleviin kysymyksiin.

https://www.ttl.fi/teemat/tyoterveys/toissa-terveena-ammatinvalinta-allergia-ihottuma-ja-astma/riskialttiit-ammatit

1. Mainitse neljä ammattia, joissa on hyvä miettiä terveydellisiä tekijöitä.


2. Mitä riskejä näihin töihin liittyy?


3. Onko listalla jokin ammatti, josta olet kiinnostunut tai ammatti, johon olet jo kenties hakemassa? Mainitse ammatin nimi.


4. Onko sinulla terveydellisiä tekijöitä, jotka olisi hyvä huomioida valintaa tehdessäsi?




5. Jotkut mielenterveysongelmien kanssa kamppailevat päättävät hakea opiskelemaan sosiaali- ja terveysalalle. Miksi on syytä pohtia tarkkaan hakeutumista?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen