Ammatillinen koulutus


 

Ammatillisessa koulutuksessa on 42 erilaista perustutkintoa. Lisäksi ammatillisessa koulutuksessa on 100 ammattitutkintoa ja erikoisammattitutkintoa.

Ammatillinen tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden sekä valmiudet toimia alan eri työtehtävissä. Koulutus on käytännönläheistä ja koulutuksen voi suorittaa myös esimerkiksi oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksella tarkoitetaan sitä, että ammatti hankitaan pääasiassa työtä tekemällä. Työnantaja kouluttaa vähintään 15-vuotiaan työntekijän. Teet työsopimuksen työantajan kanssa ja työpaikka, koulutuksen järjestäjä ja sinä sovitte oppisopimuskoulutuksesta. Sinulle maksetaan koulutuksen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. 



Yleistä ammatillisesta tutkinnosta:

Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Tutkinnon suorittaminen kestää noin kolme vuotta.

Tutkinto muodostuu monesta eri osasta:
- pakolliset ja valinnaiset (15osp) opinnot
- yhteiset tutkinnon osat (35osp):
- yhteiskunta- ja työelämäosaaminen, viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matematiikka ja luonnontieteet sekä valinnaiset opinnoit
- ammatilliset tutkinnon osat (145osp) sisältävät opintoja, joiden tarkoitus on syventää ammatin hallintaan liittyviä tietoja.

Ammatillinen koulutus sisältää työssäoppimisjaksoja. Työssäoppimisen aikana olet oman alasi yrityksessä töissä. 


Ammatillisen koulutuksen ja lukion voi myös yhdistää suorittamalla ammatillisen perustutkinnon rinnalla lukion oppimäärän kokonaan tai osittain. Kaksois- tai kolmoistutkintoa suunnittelevat hakeutuvat yhteishaussa itseä kiinnnostavaan ammatilliseen koulutukseen. Kun opinnot alkavat, opiskelija ilmoittaa kiinnostuksestaan suorittaa myös lukio-opintoja.

Ammatilliseen koulutukseen haetaan keväisin sähköisellä lomakkeella valtakunnallisessa yhteishaussa. 

Osa tutkinnoista on SORA-tutkintoja. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutuksen järjestäjä voi pyytää tietoja opiskelijan terveydentilasta ja toimintakyvystä opintoihin hakeutuessa. Koulutuksen järjestäjä voi pyytää nähtäväkseen myös rikosrekisteriotteen. Opiskeluoikeus voidaan myös peruuttaa, jos hän vaarantaa toisten terveyden.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin