Kauppa, hallinto ja oikeustieteet
Oletko ajatellut, kuinka paljon olet päivittäin jollakin tavoin tekemisissä kaupan alan ammattilaisten kanssa?
Oletko koskaan ostanut verkkokaupasta? Kuka teillä hoitaa perheen ruokaostokset? Entä, miten laskut hoidetaan?
Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan työt liittyvät yritysten ja ihmisten toimintaan.
Liiketaloudessa keskitytään siihen, miten yrityksiä johdetaan ja siihen, mitä ovat liiketoiminnan perusteet. Kiinnostaako sinua johtamiseen, markkinointiin, talouteen, laskentatoimeen tai logistiikkaan liittyvät kysymykset?
Hallintoon liittyvät kysymykset käsittelevät organisaation johtamista, henkilöstöhallintoa ja erilaisten projektien hallintaa. Alaan liittyy talousasiat ja rahoitusasiat. Kiinnostaako sinua kansainvälisyys?
Alalla työskentely vaatii hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja ja ymmärrystä liiketaloudesta.
Alan työtehtäviä ovat esimerkiksi asiakaspalveluun, kaupan ja hallinnon tehtäviin liittyvät työt.
Voit työskennellä esimerkiksi yrityksissä, toimistoissa, virastoissa, pankeissa, vakuutusyhtiöissä, kirjastoissa jne.
Ammatteja:
merkonomi, palkanlaskija, kirjanpitäjä, kiinteistönvälittäjä, vakuutusvirkailija, markkinointiassistentti, mediasuunnittelija, markkinointipäällikkö, account manager, mainospäällikkö, myyntipäällikkö, pankinjohtaja, juristi, tuomari, asianajaja, syyttäjä, myyntiedustaja tai myyntineuvottelija, sijoitusasiantuntija
AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT
Palkanlaskija, kirjanpitäjä, pankkitoimihenkilö, myyjä, kirjastovirkailija, kiinteistönvälittäjä, vakuutusvirkailija, sihteeri
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi
AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOT
Ammatteja:
Markkinointiassistentti, mediasuunnittelija, markkinointipäällikkö, account manager, mainospäällikkö, myyntipäällikkö, myyntiedustaja tai myyntineuvottelija, sijoitusneuvoja, pankkitoimihenkilö, vakuutusvirkailija
Tradenomi (AMK)
Data-analytiikka, finanssi- ja talousasiantuntija, kansainvälinen kauppa, liiketalous, liiketoiminnan palveluratkaisut ja kielet, myynti ja visuaalinen markkinointi, myyntityö, wellnes-liiketoiminta, matkailu ja wellnes liiketoimintana, yrittäjyys ja tiimijohtaminen
Tradenomiopiskelijat hankkivat kattavan osaamisen liiketoiminnan eri alueilta, mutta valitsevat yhden tai useamman erikoistumisalueen joko hakuvaiheessa tai opintojen aikana riippuen ammattikorkeakoulusta. Liiketalouden tradenomi voi suuntautua esimerkiksi myyntiin, markkinointiin, viestintään, henkilöstöhallintoon ja esimiestyöhön tai talouteen ja rahoitukseen. Eri ammattikorkeakouluissa on hakukohteita, joissa erikoistuminen kohdistuu esimerkiksi myyntityöhön, liiketoiminnan logistiikkaan, data-analytiikkaan, liiketoiminnan palveluratkaisuihin ja kieliin, Wellness-liiketoimintaan tai (pk-)yrittäjyyteen.
Tradenomitutkinto antaa hyvät valmiudet työskennellä asiantuntijatehtävissä ja työkokemuksen kerryttyä myös esimiestehtävissä eri kokoisten yritysten eri toimialoilla sekä julkisella sektorilla että järjestöissä ja yrittäjänä. Sijoittumista työelämään voi suunnata jo opintojen aikana omien mielenkiinnon kohteiden, tavoitteiden ja unelmien mukaan.
Liiketalouden tradenomeja työskentelee mm. markkinoinnin, viestinnän, myynnin, talous- ja henkilöstöhallinnon, rahoitus- ja finanssialan, datan analysoinnin ja ICT-alan sekä kansainvälisen kaupan ja logistiikan tehtävissä.
YLIOPISTOTUTKINNOT
Ammatteja:
Konttorinjohtaja, lakimies, asianajaja, markkinointipäällikkö, kaupunginjohtaja
Yliopistossa voi opiskella kauppatiedettä, hallintotiedettä ja oikeustiedettä.
Kauppatieteiden kandidaatti ja maisteri
Kauppatieteet valmistavat ekonomiksi eli kauppatieteen maisteriksi. Kauppatieteen maisterit toimivat johto- ja asiantuntijatehtävissä. He voivat työskennellä erilaisissa myynnin, markkinoinnin, taloushallinnon tai rahoituksen asiantuntijatehtävissä. Työpaikkoja ovat esimerkiksi yritykset, vakuutusyhtiöt ja pankit.
Hallintotieteiden maisteri
Hallintotiede tutkii erilaisten paikkojen organisaatioiden hallintoa.
Oikeusnotaari ja oikeustieteen maisteri
Oikeusnotaarit ja oikeustieteen maisterit voivat työskennellä esimerkiksi asianajo- ja lakitoimistoissa. Oikeuslaitoksessa he voivat toimia tuomarina tai syyttäjinä. Myös pankeissa on työssä oikeustieteen asiantuntijoita.
Valtiotieteiden kandidaatti ja maisteri
Valtiotieteen maisterit työskentelevät pankeissa, virastoissa, ministeriöissä, Tilastokeskuksessa ja järjestöissä.