Kasvatusala


Me kaikki kasvamme ja kehitymme läpi elämämme. Kasvulla ja kasvuympäristöllämme on iso merkitys elämäämme. 

Kasvatukseemme osallistuu kodin ja sukulaisten lisäksi myös monia ammattilaisia. Nämä ihmiset osallistuvat kasvatukseemme aina varhaisvuosista vanhuuteen saakka.

Kasvatusalaa voi opiskella peruskoulun jälkeen ammatillisessa koulutuksessa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. 

Alalla vaadittavat tiedot ja taidot:

Kun työskennellään lasten ja nuorten parissa, tarvitaan hyviä viestintä-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. On tärkeää pystyä huomioimaan, että eri ikäisillä on erilaisia tarpeita. Lapset saattavat tulla vaikeista olosuhteista tai heillä ei ole välttämättä esimerkiksi kielitaitoa.

Kasvatusalan ammatteja:

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja, kommunikaatio ja viittomakielen ohjaaja, lastenohjaaja, yhteisöpedagogi, aineenopettaja, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, luokanopettaja, kotitalousopettaja, musiikinopettaja, käsityönopettaja, lastentarhanopettaja



AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

Ammatteja: Nuoriso- ja yhteisöohjaaja, kommunikaatio ja viittomakielen ohjaaja, perhepäivähoitaja, lastenohjaaja

  • Nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisala
  • Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisala
  • Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja suunnittelee ja järjestää eri-ikäisille ihmisille erilaista toimintaa. 

Työpaikkoja: nuoriso-ohjaajana nuorisotalolla, koululla, seurakunnalla, kunnalla tai järjestöissä.

Kommunikaatio- ja viittomakielen ohjaaja työskentelee viittomakielisten, kuulo- ja näkövammaisten ja puhevammaisten sekä kielihäiriöisten asiakkaiden parissa.

Lastenohjaaja työskentelee päiväkodissa, kerhoissa, seurakunnalla ja järjestöissä.



AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNOT
Ammatteja: nuoriso-ohjaaja, yhteisöpedagogi, etsivä nuorisotyöntekijä

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa yhteisöpedagogin tutkinnon. Yhteisöpedagogitutkinnossa opiskelija perehtyy yksilön kasvuun, kehitykseen ja hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Tutkinnon suorittanut voi työskennellä esimerkiksi kuntien nuorisotoimessa, järjestöissä, lastensuojelussa tai laitoksissa. Hän voi olla mukana järjestötyössä tai kehittämässä vapaaehtoistoimintaa. Hänellä on myös valmiudet tehdä moniammatillista yhteistyötä.

Koulutus voi painottua:
* nuorisokasvatukseen
* järjestö- ja nuorisotyöhön
* kirkon nuorisotyöhön
* työyhteisöjen kehittämiseen

Yhteisöpedagogin työpaikkoja voivat olla esimerkiksi kunnallinen nuorisotyö, järjestöt, lastensuojelu, koulut, seurakunnat ja kristilliset järjestöt, nuorten matalan kynnyksen palvelut ja työpajat, erityisnuorisotyö, etsivä nuorisotyö ja nuorisotiedotus sekä kansainvälinen ja monikulttuurinen nuoriso- ja järjestötyö.


YLIOPISTOTUTKINNOT

Kasvatustieteen kandidaatti ja maisteri

Ammatteja:
luokanopettaja, aineenopettaja, erityisopettaja, kotitalousopettaja, musiikinopettaja, käsityönopettaja, opinto-ohjaaja, rehtori, lastentarhanopettaja,

Yliopistossa opiskellaan kasvatustiedettä. Kasvatustieteilijä voi työskennellä opettajana eri kouluasteilla. Päiväkodeissa on lastentarhanopettajia, peruskoulussa on luokanopettajia ja aineenopettajia. Opettajia löytyy myös ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. 

Aineenopettaja opiskelee omaa ainettaan ja suorittaa opettajan pedagogiset opinnot. Aineenopettaja voi opettaa siis esimerkiksi kieliä yläkoulussa tai lukiossa. Yliopistosta valmistuu myös erityisopettajia, kotitalousopettajia, musiikin ja käsityön opettajia ja opinto-ohjaajia.