Liikunnan ops (vanha)

Kurssit

PAKOLLISET KURSSIT

1. Energiaa liikunnasta (LI01)

Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Opiskelija harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan sekä saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien harjoittamisesta monipuolisesti. Opiskelija saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä. Opiskelijan koettu liikunnallinen pätevyys vahvistuu uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.

Kurssi suoritetaan ensimmäisenä lukuvuotena. Opiskelija voi halutessaan suorittaa syventäviä ja soveltavia kursseja samana vuonna.

2. Aktiivinen elämäntapa (LI02)

Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.

Kurssi suoritetaan toisena lukuvuotena. Opiskelija voi halutessaan suorittaa syventäviä ja soveltavia kursseja samana vuonna.


VALINNAISET KURSSIT

Valtakunnalliset syventävät kurssit

3. Terveyttä liikkuen (LI03)

Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Opettaja ohjaa liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen. Kurssi siältää monipuolisesti kunto- ja terveysliikuntaa sisältäviä liikuntamuotoja ja lajeja, kuten kuntosaliharjoittelu, pallopelit, mailapelit ja kestävyysliikunta eri muodoissaan. Kurssilla opiskelijoita kannustetaan oman fyysisen kunnon ja toimintakyvyn seurantaan.

4. Yhdessä liikkuen (LI04)

Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä voi olla jokin yhdessä toteutettava liikunta, kuten vanhojenpäivän tanssit tai muu projektiluonteinen kokonaisuus.

5. Hyvinvointia liikkuen (LI05)

Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia. Kurssilla otetaan huomioon opiskelijoiden omat lajitoiveet.


Paikalliset soveltavat kurssit


6. Musiikkiliikunta (LI06)

Kurssilla perehdytään tanssillisen ilmaisun vahvistamiseen ja kehittämiseen. Kurssin keskeisinä sisältöinä on tutustua tanssillisiin musiikkiliikuntakokonaisuuksiin, kuten esimerkiksi jazz-, moderni-, hip hop-, afro- ja balettitanssiin. Lisäksi kurssi sisältää musiikillista ryhmäliikuntaa ja voimistelua välineillä ja ilman. Kurssilla opiskelija kehittää omaa fyysistä kuntoaan, kehonhallintaa ja rytmitajua.

7. Luontoliikunta (LI07)

Kurssilla tutustutaan retkeilyn ja eränkäynnin perustaitoihin Suomalaisessa luonnossa. Kurssi toteutetaan retkinä ja teoriatunteina. Retket voidaan toteuttaa useamman päivän kestävinä vaelluksina. Opiskelijat suunnittelevat ja valmistelevat luontoliikuntatapahtumat ja -retket yhdessä opettajan kanssa. Luontoliikuntakurssi tarjoaa opiskelijoille elämyksellisiä ja rentouttavia kokemuksia, sekä osallistavat heitä erilaisten luontoliikuntakokonaisuuksien suunnitteluun. Kurssin keskeisimpiä oppimissisältöjä ovat jokamiehenoikudet, suunnistustaidot, ryhmässä toimiminen ja retkeilytaidot.

8. Virkistyspelit (LI08)

Virkistyspelien kurssilla opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa kurssin lajivalintoihin. Keskeisimpinä tavoitteita on liikunnan ilo ja virkistäytyminen, fyysisen kunnon ja lajitaitojen sekä tietojen kehittäminen ja reilun pelin hengen mukainen toiminta. Kurssilla pääpaino on joukkupeleissä. Kurssilla perehdytään syvällisemmin esimerkiksi erilaisiin vuoden ajan mukaisiin pallo- ja mailapeleihin, kuten esimerkiksi salibandyyn, jääkiekkoon, pesäpalloon tai ultimateen.


9. Joukkuepelien ja yksilölajien valmennuskurssi (LI09)

Kurssilla keskitytään 1-3 peliin tai liikuntalajiin. Kurssin teemat ja lajit päätetään opiskelijoiden oman kiinnostuksen kohteen mukaan. Tavoitteena on esimerkiksi luoda lukion oma joukkue tiettyyn ja kurssin aikana perehtyä lajivalintaan tai lajivalitoihin syvällisemmin. Kurssi antaa mahdollisuuden monipuoliseen ja jatkuvaan liikunnalliseen kehittymiseen. Kurssi mahdollistaa opiskelijan oman harrastuneisuuden kehittämisen lisäämällä oman lajin harjoittelua kouluajalle.


10. Talviliikuntakurssi (LI10)

Kurssilla teemana ovat yleisimmät talviliikuntalajit, kuten luistelu, jääpelit, hiihto ja mahdollisuuksien mukaan lasketttelu. Kurssi syventää opikelijoiden osaamista kyseisissä talvilajeissa. Kurssi toteutetaan normaaleina lukujärjestyksen mukaisina tunteina ja osittain lukujärjestyksen ulkopuolisina tapahtumina, kuten lasketteluretkinä.


VALTAKUNNALLINEN SOVELTAVA KURSSI


12. Liikuntadiplomikurssi (LI12)

Kurssin sisältönä on OPH:n määrittämän liikunnan lukiodiplomin suorittaminen lukioaikana. Opiskelija saa ylioppilastodistuksen liitteeksi todistuksen lukion liikuntadiplomin suorittamisesta. Liikuntadiplomiin kuuluu seuraavat sisältökokonaisuudet: Liikuntatietoja mittaava tutkielma, liikuntakykyisyyden arviointi (diplomitestit), erityisosaamisen näyttö, yhteistyökykyisyyden arviointi ja opiskelijan lukioaikaiseen liikuntaan liittyvä portfolio. Liikuntadiplomista saa lisäpisteitä mm. liikunta-alan jatkokoulutuksen hakuvaiheeseen.