6. Tunteiden itsearviointi: Tunnemittari

Tunteiden itsearviointi

Tunteiden itsearvioinnilla haetaan omien tunteiden jatkuvan havainnoinnin ja tiedostamisen opettelua. Itsearviointi toimii myös työvälineenä opettajalle seuraamaan oppilaiden emotionaalista tilaa ja tarpeita. Tehtävän toteuttaminen sopii jatkumona tunnetaitoja harjoitellulle tunnille ja opettaja voi ottaa itsearvioinnin mukaan luokan päivärytmiin.

Tunteiden itsearviointi tapahtuu liitteenä olevan pohjan avulla (tunnemittari_pohja.pdf). Pohjaan tutustutaan ensin opettajan johdolla. Lego-teemaisesta pohjasta sovitaan yhdessä koko luokan kanssa mitä tunnetta lego-kasvot kuvastavat. Ensimmäinen tunne voi olla esimerkiksi iloisuus, innostuneisuus ja toinen ärtymys tai vihaisuus jne.

Pohjaan kiinnitetään kunkin tunteen alle poikittain villalanka ja siihen pujotettu pieni helmi. Tämän opettaja voi toteuttaa luokan taitotason mukaan itse tai jokainen oppilas voi askarrella omansa. Itsearviointipohja kiinnitetään oppilaan pulpetin sisäkanteen tai kaapin sisäoveen.

Opettaja voi käyttää tunteiden itsearviointia päivittäin haluamanaan ajankohtana esim. päivän aloituksessa tai päivän päätteeksi. Oppilaat pyrkivät arvioimaan omaa tunnetilaansa siirtämällä helmeä kullakin langalla kuvaamaan olotilaansa. Opettaja voi käyttää arviota vain oppilaiden omana itsearviointina tai kiertää sovitusti välitunnilla/päivän jälkeen katsomassa miltä oppilaista sinä päivänä tuntuu.

Tehtävään tarvittavat materiaalit:

  • Pohja (tunnemittari_pohja.pdf)
  • Sakset, rei’itin
  • Paksua villalankaa
  • Helmiä
  • Sinitarraa kiinnitykseen