Nuolien käyttö

Reaktioyhtälön piirtäminen

MarvinSketch-ohjelma mahdollistaa reaktioyhtälöiden piirtämisen mahdollistaen erilaiset nuoret (myös reaktiomekanismien kuvaamiseen tarkoitettuja) ja automaattiset plus-merkit. Plus-merkkiautomatiikan käytöllä on rajoituksensa. Se toimii käytännössä vain yhden reaktion kuvaamisessa. 

Kuva 1: Esteröitymisreaktio 


Jos ja kun ollaan tarkkoja siinä, että kyse on tasapainoreaktiosta, käytetään toisenlaista reaktionuolta. Valitaan reaktionuoli ja vasemman reunan valikosta valitaan nuoli-ikoni ja vaihdetaan yksisuuntainen reaktionuoli kaksisuuntaiseksi.

Kuvat 2-3: Esteröitymisreaktion nuolen vaihtaminen



Reaktiomekanismin piirtämiseen käytetään kaarinuolta.

Kuva 4-5: Reaktiomekanismin kuvaamista kaartinnuolella



Reaktiomekanismin kuvaamisessa käytetään usein myös selittäviä merkintöjä, kuten esimerkiksi osittaisvarauksia. Alla olevassa kuvassa osittaisvarauksen piirtämiseen on käytetty tekstityökalua ja valittu symboleista sopiva kreikkalainen kirjain.

Kuva 6. Osittaisvarauksen piirtäminen



Kuva 7: Tekstityökalun käyttö esim. osittaisvarauksen piirtämiseen. 
Tekstityökalun valinta avaa työpöydän alareunaan editorin, josta voi valita fontin lisäksi alaindeksin tai yläindeksi sekä symbolin. Symboli ilmestyy tekstikenttään, kun seuraava kirjain tai merkki (osittaisvarauksen vapauksessa + tai -) lisätään tekstiin. Muuttaminen ylä- tai alaindeksiksi tapahtuu valitsemalla ko. merkki ja klikkaamalla alareunan valikon oikeaa kohtaa. 

Kuva 8. Symbolien piirtäminen

Liitteet:

Reaktioiden piirtäminen ja nuolet

Koordinaatiosidokset nuolena

Koordinaatiosidoksien kuvaaminen nuolella on monella tapaa mielekästä. Se kertoo siitä, että kyse on juuri koordinaatiosidoksesta (ei tavallisesti kovalenttisesta sidoksesta) ja miltä atomilta koordinaatiosidoksen elektronipari tulee. Kohdassa "Coordinate" Bond Line Style voidaan valita joko nuoli tai tavallinen viiva sidosta osoittamaan.